Gofry czekoladowe przepis | Dorota Kamińska

Gofry czekoladowe

Pełnia szczęścia w zimowym sezonie i bezskuteczna walka z przygnębiającym nastrojem? Znikają jak za sprawą magicznej różdżki, natychmiast, gdy tylko w moim domu pojawiają się gofry czekoladowe. Przygotowane w gofrownicy z podstawką w kształcie serduszek, cieszą nie tylko podniebienie, ale, przede wszystkim, oko. Są cudownie brązowe i delikatnie chrupiące. Zobaczcie jak zrobić gofry z czekoladą.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na desery

Nie mogę odmówić sobie podania ich z pierwszymi w tym roku truskawkami. W lutym, zupełnie niespodziewanie, w moim osiedlowym sklepie, można dostać sprzedawane luzem. Szok! Co więcej, mają dobry smak. Pewnie są z importu. Wrzuciłam do woreczka 4 sztuki. Tyle wystarczy! Wiedziałam, że potem, razem z kiwi, bananem i winogronami, w towarzystwie bitej śmietany, wywołają uśmiech na twarzach moich koleżanek z dawnych lat, które przychodzą do mnie z wizytą. To będzie dla nich miła, ciążowa niespodzianka.

Gofry czekoladowe

Gofry czekoladowe

Przepis na gofry czekoladowe z dodatkiem gorzkiej czekolady, delikatnie chrupiące i pięknie pachnące. To najlepsze gofry czekoladowe, które można podać z bitą śmietaną i owocami lub syropem czy konfiturą i dżemem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Belgijska
Przepis na: gofry czekoladowe, gofry z kakao
Liczba porcji: 8 sztuk gofrów o średnicy ok. 18 cm
Kalorie: 293kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • szklanki mąki (200 g; przesiana; można zastąpić moją uniwersalną mieszanką bezglutenową)
  • szklanki maślanki
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • ½ szklanki gorzkiego kakao
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej. Delikatnie studzę.
  • Żółtka, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i maślankę oraz kakao dodaję do masy czekoladowej i dokładnie mieszam łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Białka, w osobnej misce, ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do masy czekoladowej dodaję białka, całość delikatnie mieszam łyżką.
  • Wykładam masę partiami na rozgrzanej gofrownicy (można co jakiś czas spryskiwać ją olejem) i przygotowuję gofry.
  • Czas ich pieczenia w gofrownicy może być odrobinę dłuższy niż w przypadku standardowych, jasnych gofrów. Bezpośrednio po wyjęciu z gofrownicy mogą być delikatnie miękkie, ale po chwili skruszeją na powierzchni i będą chrupiące.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Gofry czekoladowe fantastycznie skomponują się z truskawkami lub malinami, bananem i kiwi oraz bitą śmietaną. Można też zaserwować je z dodatkiem cukru pudru lub syropu klonowego. W wersji absolutnie czekoladowej polecam polanie ich polewą czekoladową lub posmarowanie masłem orzechowym.
Gofry czekoladowe bezglutenowe - mąkę pszenną zastąp uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą. Sprawdź skład proszku do pieczenia i wybierz bezglutenowy lub wykorzystaj ½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Gofry czekoladowe bez mleka - a właściwie bez nabiału; maślankę zastąp mlekiem kokosowym z puszki, a masło - olejem kokosowym.
Gofry czekoladowe bez jajek - 3 jajka zastąp 6 łyżkami zmielonego siemienia lnianego, zalanego 12 łyżkami gorącej wody, odstawionego do wystudzenia. Użyj więcej proszku do pieczenia - łącznie 2 łyżeczki.
Gofry czekoladowe wegańskie - maślankę zastąp mlekiem kokosowym z puszki, masło - olejem kokosowym, a jajka - siemieniem lnianym wg powyższych proporcji. Do takich gofrów świetnie sprawdzi się bita śmietana kokosowa.
UWAGA: Do przygotowania chrupiących gofrów najlepsza jest gofrownica o mocy min. 1000 W.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Piana z białek – jak ubić

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 293kcal | Carbohydrates: 35g (12%) | Protein: 8g (16%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 8g (40%) | Cholesterol: 80mg (27%) | Sodium: 124mg (5%) | Potassium: 344mg (10%) | Fiber: 3g (12%) | Sugar: 9g | Vitamin A: 6.4% | Calcium: 10.9% | Iron: 20.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

To receptura, która dość długo chodziła mi po głowie. Chciałam przygotować gofry czekoladowe bez dodatku zwykłego mleka i udało mi się zastąpić je maślanką. Oprócz sypkiego kakao do ciasta na gofry dodałam roztopioną, gorzką czekoladę. Dzięki temu po wyjęciu z gofrownicy i delikatnym przestudzeniu uzyskałam chrupiące z wierzchu i delikatnie wilgotne w środku gofry. W smaku trochę przypominały brownies. Z pewnością powtórzę ich przygotowanie niejeden raz!

Gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe

Ciekawa jestem bardzo, czy gofry kakaowe również i Wam przypadną do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami je podaliście. Lepsze czekoladowe czy klasyczne?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

13 komentarzy
  1. filmiki i przepisy masz dobre…ale za dużo mówisz..trzeba przewijac polowe filmiku..taka mala sugestia 🙂

  2. a nie lepiej do masy dodać połowę białek wymieszac i potem dodać reszte? 🙂 będą bardziej puszyste :p

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)