Gofry czekoladowe przepis | Dorota Kamińska

Gofry czekoladowe

Pełnia szczęścia w zimowym sezonie i bezskuteczna walka z przygnębiającym nastrojem? Znikają jak za sprawą magicznej różdżki, natychmiast, gdy tylko w moim domu pojawiają się gofry czekoladowe. Przygotowane w gofrownicy z podstawką w kształcie serduszek, cieszą nie tylko podniebienie, ale, przede wszystkim, oko. Są cudownie brązowe i delikatnie chrupiące. Zobaczcie jak zrobić gofry z czekoladą.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na desery

Nie mogę odmówić sobie podania ich z pierwszymi w tym roku truskawkami. W lutym, zupełnie niespodziewanie, w moim osiedlowym sklepie, można dostać sprzedawane luzem. Szok! Co więcej, mają dobry smak. Pewnie są z importu. Wrzuciłam do woreczka 4 sztuki. Tyle wystarczy! Wiedziałam, że potem, razem z kiwi, bananem i winogronami, w towarzystwie bitej śmietany, wywołają uśmiech na twarzach moich koleżanek z dawnych lat, które przychodzą do mnie z wizytą. To będzie dla nich miła, ciążowa niespodzianka.

5 od 1 osoby
Gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
 
Przepis na gofry czekoladowe z dodatkiem gorzkiej czekolady, delikatnie chrupiące i pięknie pachnące. To najlepsze gofry czekoladowe, które można podać z bitą śmietaną i owocami lub syropem czy konfiturą i dżemem.
Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Belgijska
Przepis na: gofry czekoladowe, gofry z kakao
Liczba kalorii: 293 kcal
Liczba porcji: 8 sztuk gofrów o średnicy ok. 18 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • szklanki mąki (200 g; przesiana; można zastąpić moją uniwersalną mieszanką bezglutenową)
  • szklanki maślanki
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • ½ szklanki gorzkiego kakao
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Gofry czekoladowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Gofry czekoladowe fantastycznie skomponują się z truskawkami lub malinami, bananem i kiwi oraz bitą śmietaną. Można też zaserwować je z dodatkiem cukru pudru lub syropu klonowego. W wersji absolutnie czekoladowej polecam polanie ich polewą czekoladową lub posmarowanie masłem orzechowym.

Gofry czekoladowe bezglutenowe - mąkę pszenną zastąp uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą. Sprawdź skład proszku do pieczenia i wybierz bezglutenowy lub wykorzystaj ½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Gofry czekoladowe bez mleka - a właściwie bez nabiału; maślankę zastąp mlekiem kokosowym z puszki, a masło - olejem kokosowym.
Gofry czekoladowe bez jajek - 3 jajka zastąp 6 łyżkami zmielonego siemienia lnianego, zalanego 12 łyżkami gorącej wody, odstawionego do wystudzenia. Użyj więcej proszku do pieczenia - łącznie 2 łyżeczki.
Gofry czekoladowe wegańskie - maślankę zastąp mlekiem kokosowym z puszki, masło - olejem kokosowym, a jajka - siemieniem lnianym wg powyższych proporcji. Do takich gofrów świetnie sprawdzi się bita śmietana kokosowa.

UWAGA: Do przygotowania chrupiących gofrów najlepsza jest gofrownica o mocy min. 1000 W.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Piana z białek – jak ubić
Gofry czekoladowe - Jak zrobić
  1. Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej. Delikatnie studzę.
  2. Żółtka, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i maślankę oraz kakao dodaję do masy czekoladowej i dokładnie mieszam łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Białka, w osobnej misce, ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Do masy czekoladowej dodaję białka, całość delikatnie mieszam łyżką.
  5. Wykładam masę partiami na rozgrzanej gofrownicy (można co jakiś czas spryskiwać ją olejem) i przygotowuję gofry.
  6. Czas ich pieczenia w gofrownicy może być odrobinę dłuższy niż w przypadku standardowych, jasnych gofrów. Bezpośrednio po wyjęciu z gofrownicy mogą być delikatnie miękkie, ale po chwili skruszeją na powierzchni i będą chrupiące.
Wartości odżywcze
Gofry czekoladowe
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 293 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 8g 40%
Cholesterol 80mg 27%
Sód 124mg 5%
Potas 344mg 10%
Węglowodany ogółem 35g 12%
Błonnik 3g 12%
Cukry 9g
Białko 8g 16%
Witamina A 6.4%
Wapń 10.9%
Żelazo 20.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

To receptura, która dość długo chodziła mi po głowie. Chciałam przygotować gofry czekoladowe bez dodatku zwykłego mleka i udało mi się zastąpić je maślanką. Oprócz sypkiego kakao do ciasta na gofry dodałam roztopioną, gorzką czekoladę. Dzięki temu po wyjęciu z gofrownicy i delikatnym przestudzeniu uzyskałam chrupiące z wierzchu i delikatnie wilgotne w środku gofry. W smaku trochę przypominały brownies. Z pewnością powtórzę ich przygotowanie niejeden raz!

Gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe

Ciekawa jestem bardzo, czy gofry kakaowe również i Wam przypadną do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami je podaliście. Lepsze czekoladowe czy klasyczne?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

13 komentarzy
  1. filmiki i przepisy masz dobre…ale za dużo mówisz..trzeba przewijac polowe filmiku..taka mala sugestia 🙂

  2. a nie lepiej do masy dodać połowę białek wymieszac i potem dodać reszte? 🙂 będą bardziej puszyste :p

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)