Gnocchi ze szpinakiem to kolejna kolorowa wersja klusek, które tak bardzo lubię przyrządzać. Przygotowuję je podobnie jak klasyczne ziemniaczane, ale do zabarwienia na zielony kolor wykorzystuję szpinak. Gnocchi ze szpinakiem tradycyjnie przyrządza się z mąki typu 00 o wysokiej zawartości glutenu. U mnie jednak będą bezglutenowe i zapewniam, że są równie smaczne! Zobaczcie jak zrobić gnocchi szpinakowe krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Takie zielone gnocchi szpinakowe świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie bez mięsa. Wystarczy polać je masłem lub sosem śmietankowym. Możecie posypać tartym parmezanem lub innym, twardym włoskim serem. Polecam spróbować wymieszać gnocchi zielone z pesto w tym samym kolorze. Oliwa wymieszana ze świeżymi ziołami to również pyszny dodatek do włoskich kopytek, zwłaszcza gdy zależy Wam na wegańskiej wersji.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 900 g ziemniaków (sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione)
- 200 g szpinaku (można zastąpić jarmużem; sparzony, dokładnie odciśnięty i drobniutko posiekany lub zmiksowany w blenderze)
- 100 g mąki (typ 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu)
- 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do gotowania)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować ziemniaki
- Gnocchi bezglutenowe - zamiast mąki typu 00 wykorzystuję uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą oraz dosypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. UWAGA: ciasto na gnocchi bez glutenu zagniatam z gorących ziemniaków!
- Najlepsze przepisy na pesto
Jak zrobić
- Ziemniaki, mąkę, szpinak i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta.
- Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
- Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki. Każde kopytko delikatnie roluję za pomocą widelca, żeby porobiły się w nim zagłębienia i zaokrągliły brzegi.
- Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Odcedzam gnocchi i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym serem lub z ulubionym pesto czy innym sosem.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy szpinakowe gnocchi przypadną Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakiej mąki przygotowaliście i które dodatki wybraliście do podania.
DOBRE