Gnocchi ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska

Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem to kolejna kolorowa wersja klusek, które tak bardzo lubię przyrządzać. Przygotowuję je podobnie jak klasyczne ziemniaczane, ale do zabarwienia na zielony kolor wykorzystuję szpinak. Gnocchi ze szpinakiem tradycyjnie przyrządza się z mąki typu 00 o wysokiej zawartości glutenu. U mnie jednak będą bezglutenowe i zapewniam, że są równie smaczne! Zobaczcie jak zrobić gnocchi szpinakowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Takie zielone gnocchi szpinakowe świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie bez mięsa. Wystarczy polać je masłem lub sosem śmietankowym. Możecie posypać tartym parmezanem lub innym, twardym włoskim serem. Polecam spróbować wymieszać gnocchi zielone z pesto w tym samym kolorze. Oliwa wymieszana ze świeżymi ziołami to również pyszny dodatek do włoskich kopytek, zwłaszcza gdy zależy Wam na wegańskiej wersji.

5 od 2 osób
Gnocchi ze szpinakiem
Gnocchi ze szpinakiem
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
1 godz.
 

Przepis na gnocchi ze szpinakiem z dodatkiem mąki pszennej i jajka czyli pyszne, włoskie kopytka „niokki” szpinakowe, które można też zrobić jako bezglutenowe.

Danie: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Włoska
Przepis na: gnocchi ze szpinakiem
Liczba kalorii: 15 kcal
Liczba porcji: 60 sztuk (ok.)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 900 g ziemniaków (sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione)
  • 200 g szpinaku (można zastąpić jarmużem; sparzony, dokładnie odciśnięty i drobniutko posiekany lub zmiksowany w blenderze)
  • 100 g mąki (typ 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu)
  • 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do gotowania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak ugotować ziemniaki
  2. Gnocchi bezglutenowe - zamiast mąki typu 00 wykorzystuję uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą oraz dosypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. UWAGA: ciasto na gnocchi bez glutenu zagniatam z gorących ziemniaków!
  3. Najlepsze przepisy na pesto
Gnocchi ze szpinakiem - Jak zrobić
  1. Ziemniaki, mąkę, szpinak i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta.

  2. Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.

  3. Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki. Każde kopytko delikatnie roluję za pomocą widelca, żeby porobiły się w nim zagłębienia i zaokrągliły brzegi.

  4. Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Odcedzam gnocchi i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym serem lub z ulubionym pesto czy innym sosem.

Wartości odżywcze
Gnocchi ze szpinakiem
Wielkość porcji (1 sztuka (20 g))
Liczba kalorii 15 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 4mg 0%
Potas 82mg 2%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Witamina A 6.3%
Witamina C 3.2%
Wapń 0.8%
Żelazo 3.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Gnocchi ze szpinakiem
Gnocchi ze szpinakiem

Bardzo jestem ciekawa, czy szpinakowe gnocchi przypadną Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakiej mąki przygotowaliście i które dodatki wybraliście do podania.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)