fbpx
Czytasz właśnie
Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem to kolejna kolorowa wersja klusek, które tak bardzo lubię przyrządzać. Przygotowuję je podobnie jak klasyczne ziemniaczane, ale do zabarwienia na zielony kolor wykorzystuję szpinak. Gnocchi ze szpinakiem tradycyjnie przyrządza się z mąki typu 00 o wysokiej zawartości glutenu. U mnie jednak będą bezglutenowe i zapewniam, że są równie smaczne! Zobaczcie jak zrobić gnocchi szpinakowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Takie zielone gnocchi szpinakowe świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie bez mięsa. Wystarczy polać je masłem lub sosem śmietankowym. Możecie posypać tartym parmezanem lub innym, twardym włoskim serem. Polecam spróbować wymieszać gnocchi zielone z pesto w tym samym kolorze. Oliwa wymieszana ze świeżymi ziołami to również pyszny dodatek do włoskich kopytek, zwłaszcza gdy zależy Wam na wegańskiej wersji.

Zobacz też
Sos cytrynowo-czosnkowy

Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem

Przepis na gnocchi ze szpinakiem z dodatkiem mąki pszennej i jajka czyli pyszne, włoskie kopytka „niokki” szpinakowe, które można też zrobić jako bezglutenowe.
4.73 z 11 ocen
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 1 godzina
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Włoska
Przepis na: gnocchi ze szpinakiem
Liczba porcji: 60 sztuk (ok.)
Kalorie: 15kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 900 g ziemniaków (sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione)
  • 200 g szpinaku (można zastąpić jarmużem; sparzony, dokładnie odciśnięty i drobniutko posiekany lub zmiksowany w blenderze)
  • 100 g mąki (typ 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu)
  • 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do gotowania)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować ziemniaki
  2. Gnocchi bezglutenowe - zamiast mąki typu 00 wykorzystuję uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą oraz dosypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. UWAGA: ciasto na gnocchi bez glutenu zagniatam z gorących ziemniaków!
  3. Najlepsze przepisy na pesto

Jak zrobić

  • Ziemniaki, mąkę, szpinak i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta.
  • Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
  • Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki. Każde kopytko delikatnie roluję za pomocą widelca, żeby porobiły się w nim zagłębienia i zaokrągliły brzegi.
  • Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Odcedzam gnocchi i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym serem lub z ulubionym pesto czy innym sosem.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (20 g) | Kalorie: 15kcal (1%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Sód: 4mg | Potas: 82mg (2%) | Witamina A: 315IU (6%) | Witamina C: 2.6mg (3%) | Wapń: 8mg (1%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Gnocchi ze szpinakiem
Gnocchi ze szpinakiem

Bardzo jestem ciekawa, czy szpinakowe gnocchi przypadną Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakiej mąki przygotowaliście i które dodatki wybraliście do podania.

Zobacz komentarze (1)
4.73 from 11 votes (10 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom