Gnocchi z batatów przepis | Dorota Kamińska

Gnocchi z batatów

Gnocchi z batatów

Wystarczą dwa składniki i pyszne gnocchi z batatów można przyrządzić z ulubionymi dodatkami. Pieczone bataty i wysokoglutenowa mąka jako wersja wegańska ciasta na gnocchi z batatów. Choć u mnie jest wegetariańsko, bo jako dodatek wykorzystałam parmezan, masło i świeżą bazylię. Bez jajka, za to z batatów o cudownym kolorze i lekko słodkawym smaku. Koniecznie spróbujcie!

5 od 1 osoby
Gnocchi z batatów
Gnocchi z batatów
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
1 godz.
 

Przepis na gnocchi z batatów z dodatkiem mąki pszennej czyli pyszne włoskie gnocchi batatowe na obiad wegetariański, albo jako dodatek do mięs i ryb.

Danie: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Włoska
Przepis na: gnocchi z batatów
Liczba kalorii: 35 kcal
Liczba porcji: 60 sztuk (ok.)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1,2 kg batatów (ugotowane i dobrze odcedzone lub upieczone w piekarniku (pokrojone w ósemki i wstawione do 200 st. C na 30 minut) i przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione jeszcze jak są gorące)
  • 300 g mąki (typ 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu)
  • 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do gotowania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Gnocchi z batatów - Jak zrobić
  1. Bataty, połowę mąki i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta. Stopniowo dodaję pozostałą mąkę, do uzyskania pożądanej konsystencji odpowiedniej do lepienia gnocchi.

    Pieczone bataty będą potrzebować mniej mąki niż gotowane.

  2. Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.

  3. Wykrawam gnocchi za pomocą noża lub drewnianej łopatki. Każde delikatnie roluję za pomocą widelca.

  4. Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Odcedzam gnocchi batatowe i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym parmezanem lub innym serem włoskim.

Wartości odżywcze
Gnocchi z batatów
Wielkość porcji (1 sztuka (20 g))
Liczba kalorii 35 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 11mg 0%
Potas 72mg 2%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Witamina A 56.7%
Witamina C 0.6%
Wapń 0.7%
Żelazo 2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)