Gęś po staropolsku przepis | Dorota Kamińska

Gęś po staropolsku

Na świętego Marcina musi być gęsina, np. nadziewana kiszoną kapustą pieczona gęś po staropolsku. Ta dawna tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić, coraz skuteczniej, restauratorzy oraz właściciele sklepów czy dostawcy mięsa. Gęś, pieczona w całości lub porcjowana, przygotowana z okazji święta 11 listopada, pojawia się coraz częściej na polskich stołach, w różnych wydaniach smakowych. Można nadziewać ją jabłkami, podobnie jak kaczkę z jabłkami, ale moja propozycja to nieco inny sposób zmiękczenia i deliktanego zakwaszenia mięsa, dzięki któremu gęś nabierze iście staropolskiego aromatu. Zobaczcie jak zrobić gęś po staropolsku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z okazji św. Marcina

W moim domu nie było tradycji pieczenia gęsi. Dopiero kilka lat temu po raz pierwszy sama, w mojej kuchni, zrobiłam podejście do jej przygotowania. Babcia opowiadała mi o dawnych, przedwojennych czasach, kiedy na wsi, w której mieszkała, było wszystkiego pod dostatkiem. Razem ze swoją mamą, a moją prababcią, piekły na niedzielne obiady kurczaki, kaczki lub gęsi. Do dziś u babci obowiązkowym obiadem na niedzielę jest rosół i pieczony kurczak. Po gęś, niestety, sięga się dość rzadko, a od święta babcia decyduje się raczej na pieczenie kaczki. Nawet indyk czy królik, kiedyś trzymane razem z innymi zwierzętami koło domu, dziś goszczą na rodzinnym stole dużo rzadziej.

Gęś po staropolsku z boczkiem i kapustą

Przygotowana według starego przepisu gęś po staropolsku jest dość prosta do zrobienia. Jedyną trudność może początkowo sprawić jej zaszywanie, do którego przyda się gruba igła z dużym oczkiem i solidna nić. W razie potrzeby można nawlec ją podwójnie, a nawet poczwórnie. W czasie gdy ptak będzie nabierać aromatu w lodówce, można spokojnie przygotować nadzienie. Potem, poza kilkoma drobnymi czynnościami związanymi z podlewaniem tłuszczem, gęś, w piekarniku, upiecze się praktycznie sama. Można pokusić się o podanie jej z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków, chociaż w zupełności wystarczy, kiedy głowa rodziny elegancko ją poporcjuje i poda z aromatyczną kapustą wyjętą ze środka oraz lekką, zieloną sałatką przygotowaną z mieszkanki kilku sałat, pomidorów i sosu winegret.

Gęś po staropolsku

Gęś po staropolsku

Najlepsza gęś po staropolsku - przepis z filmem. Gęsina na św. Marcina czyli gęś staropolska z farszem z boczku i kapusty kiszonej.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 2 hours 25 minutes
Chłodzenie: 2 hours
Razem: 4 hours 40 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: gęś pieczona po staropolsku, gęś po staropolsku, gęś staropolska, gęś z boczkiem i kapustą, gęś z kapustą i boczkiem, pieczona gęś po staropolsku
Liczba porcji: 8
Kalorie: 1099kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 1 cała gęś (ok. 2 kg; umyta w zimnej wodzie, osuszona, oczyszczona z resztek piór, tzw. pałek)
  • majeranek
  • sól

Nadzienie

  • 1 kg kiszonej kapusty (dokładnie opłukana w zimnej wodzie i odciśnięta na durszlaku)
  • 300 g wędzonego boczku (połowa pokrojona w cienkie plastry, druga połowa w kostkę o boku ok. 1 cm)
  • 5 średnich cebul (drobno pokrojone)
  • 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • pieprz

Dodatkowo (opcjonalnie)

  • 1 szklanka piwa lub bulionu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Mięso

  • Gęś nacieramy solą i majerankiem z wierzchu i w środku i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Nadzienie

  • Kapustę zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez ok. 5 minut w garnku.
  • Boczek podgrzewamy na niewielkim ogniu na patelni, a kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę i szklimy.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i całość dusimy jeszcze chwilę, aż zmięknie.
  • Na patelnię przekładamy odcedzoną, odciśniętą kapustę i dusimy całość pod przykryciem przez ok. 20 minut. Doprawiamy pieprzem.

Faszerowanie

  • Farszem nadziewamy dokładnie gęś, w której wcześniej został zaszyty jeden z otworów.
  • Zaszywamy dokładnie drugi otwór w gęsi, a wierzch obkładamy plasterkami boczku i na blaszce lub w brytfance wstawiamy całość do piekarnika.

Pieczenie gęsi

  • Gęś pieczemy w temperaturze 200-220 °C na najniższej półce, z włączonym przypiekaniem od góry. Czas pieczenia: na każdy 1 kg gęsi przypada 1 godzina pieczenia. Gęś o wadze 2 kg należy piec 2 godziny.
  • Kiedy plastry boczku zrumienią się, można je zdjąć, a co kolejne 30 minut polewać wierzch gęsi tłuszczem, który się z niej wytapia. Opcjonalnie można podlewać gęś piwem lub bulionem.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Calories: 1099kcal (55%) | Carbohydrates: 9g (3%) | Protein: 46g (92%) | Fat: 99g (152%) | Saturated Fat: 29g (181%) | Cholesterol: 224mg (75%) | Sodium: 444mg (19%) | Potassium: 1101mg (31%) | Fiber: 3g (13%) | Sugar: 4g (4%) | Vitamin A: 385IU (8%) | Vitamin C: 57.8mg (70%) | Calcium: 86mg (9%) | Iron: 7mg (39%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Gęś po staropolsku
Gęś po staropolsku

Jak udała się Wasza gęś staropolska? Dajcie znać, ile ważyła, bo moja to taka malutka…

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. Zrobiłem na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia Gąsiora miał ponad 6kg. zrobiłem według przepisu pani i warto było czekać ten boczek zrobił furorę jak chipsy super smaczna sprawa. A skórka z Gęsi rewelacja mięsko też super bo własnej chodowli. Polecam przepis. Pozdrawiam W.K.

  2. Czy tak wysoka temperatura nie przesuszy mięsa, zwłaszcza że jest pieczone bez przykrycia? Planuję zrobić gęś na święta Bożonarodzeniowe. Zbaczając z tematu poleciłabyś jakiś przepis na sałatki z pieczonych buraków jako dodatek do obiadu?

      1. Dzięki za odpowiedź. W internecie jest tyle różnych przepisów. Jeden sugeruje pieczenie w 130 st. C pod przykryciem przez 8h! Koszmarny czas zużycia prądu. Twój przepis jest szybki i bezbolesny. Na pewno spróbuję. Czy można ograniczyć ilość boczku lub dać inny farsz? Jak np do kaczki jabłka i żurawinę?

        1. Można zrobić gęś z jabłkami i żurawiną, jak najbardziej. Można też zmniejszyć ilość boczku – wierzch gęsi, zamiast nim obkładać, można delikatnie nasmarować oliwą lub stopionym, klarowanym masłem.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)