fbpx
Czytasz właśnie
Garnek ceramiczny Ceramic Galicja – recenzja

Garnek ceramiczny Ceramic Galicja – recenzja

Garnek ceramiczny Ceramic Galicja 3,5 l
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Wybierając garnki do kuchni kierujemy się ich wyglądem, funkcjonalnością, wielkością, ergonomicznym kształtem uchwytów oraz ceną. Po erze garnków emaliowanych, aluminiowych, teflonowych, żeliwnych i ze stali nierdzewnej, popularnością zaczynają cieszyć się garnki z powłoką ceramiczną. Dziś przyjrzymy się jednemu z dostępnych na rynku modeli takich garnków. Garnek ceramiczny Ceramic Galicja.

Zobacz też: Test i recenzja patelni ceramicznej Ceramic Galicja

Garnek ceramiczny Ceramic Galicja 2,5 l – pierwsze wrażenie

Garnek wykonany jest z aluminium, a jego dno zostało pokryte specjalną warstwą ceramiczną, która, według obietnic producenta, jest odporna na zadrapania i ścieranie oraz gwałtowne zmiany temperatur i nie ulega korozji chemicznej. Model Ceramic Galicja o pojemności 2,5 l bardzo ładnie zaprezentuje się na kuchence lub płycie grzewczej: jego dno w kolorze jasnobeżowym ładnie współgra z pomarańczową emalią oraz przezroczystą pokrywką i pomarańczowymi uchwytami.

Garnek ceramiczny Ceramic Galicja 2,5 l – recenzja wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Cechy

– Średnica: 20 cm

– Wysokość: 10 cm

– Grubość dna: 4,8 mm

– Waga: 1 532 g

– Materiał: aluminium (garnek) oraz szkło + aluminium (pokrywka)

– Powłoka ceramiczna

– Mocowanie uchwytów do garnka: nitowane

– Powłoka uchwytów: silikon

– Rękojmia: 12 miesięcy

Współpraca z kuchenkami

Modelu garnka Ceramic Galicja o pojemności 2,5 l można używać na kuchenkach elektrycznych, gazowych, ceramicznych i indukcyjnych. Jest to dużą zaletą, kiedy kupujemy garnki do kuchni jeszcze przed wprowadzeniem się do własnego mieszkania (np. gdy wynajmujemy mieszkanie nieumeblowane i bez wyposażenia) i nie wiemy jaką w przyszłości kuchenkę będziemy mieć we własnym lokum.

Użytkowanie

Garnek należy rozgrzać razem z tłuszczem (lub bez tłuszczu, jeśli smażymy składniki, które już same w sobie zawierają sporo tłuszczu: np. boczek czy kiełbasę albo gotujemy potrawy na wodzie lub w wywarze) i smażyć, dusić lub gotować potrawę zgodnie z czasem podanym w przepisie. Nagrzewa się dość szybko i równomiernie, świetnie sprawdzi się w gotowaniu warzyw w wodzie, przygotowywaniu zup oraz innych dań jednogarnkowych, np. bigosu lub gulaszu.  Garnek, razem z innymi produktami z serii Ceramic Galicja tworzy ładny komplet w pomarańczowym kolorze.

Zobacz też
Kotlety z brokuła

Powłoka ceramiczna nie wchodzi w reakcje z gotowanymi potrawami, dzięki czemu nie zmienia się ich skład chemiczny, a dno i boki garnka nie zmieniają barwy po dłuższym użytkowaniu. Powierzchnia garnka jest gładka i stosunkowo łatwa do czyszczenia, zwłaszcza kiedy gotujemy warzywa w wodzie. Podczas mycia ręcznego nie będzie aż tak szybko i łatwo jak w przypadku powłok ceramicznych o bardziej zaawansowanej technologii, ale niewątpliwą zaletą jest możliwość umycia garnka Ceramic Galicja w zmywarce.

Uchwyty garnka patelni zostały wyprofilowane tak, żeby dopasowywać się do kształtu dłoni. Mają odpowiednią wielkość zapewniającą łatwe chwycenie garnka i przeniesienie, np. znad kuchenki do kuchennego zlewu, bez konieczności zabezpieczania dłoni przed poparzeniem za pomocą rękawic lub ściereczek kuchennych. Uchwyty zostały pokryte nienagrzewającą się, silikonową powłoką, która niestety nie jest tak odporna na otarcia jak dno patelni i w trakcie mycia warto unikać zarysowania silikonowej warstwy ostrym, metalowym nożem, widelcem czy łopatką.

Producent deklaruje odporność powłoki ceramicznej na ścieranie i zarysowania, ale mimo wszystko polecam stosowanie drewnianych lub silikonowych łopatek do przewracania smażonych składników oraz silikonowej łyżki cedzakowej do mieszania i odcedzania potraw.

Cena i dostępność

– Cena: 75,14 zł

– Gdzie kupić: SklepGalicja.pl

Historia użytkowania

Sierpień 2011: start

Marzec 2013: pojawiły się duże odpryski silikonowej powłoki na uchwytach

Listopad 2016: powłoka ceramiczna odprysnęła na dnie i garnka trzeba było się pozbyć

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

21 komentarzy
  • A ja kupiłam te garnki na indukcję i już zastanawiam się nad zareklamowaniem, bo działają tylko na jednm polu. Z płytą wszystko jest ok, bo naczynia z innych firm działają bez zarzutu. Poza tym w zmywarce się nie suszą (inne naczynia są suchutkie). Na rantach po kilku dniach używania pojawyły się plamy…

    • Chyba pogorszyła się ich jakość, bo ja sobie dokupiłam jedną mniejszą patelnię z tej serii i też nie do końca jestem zadowolona – silikon popękał na uchwycie. A ten, który widać na filmie oraz duża patelnia z tej samej serii dalej sprawują się bez zarzutu.

    • Mam tą samą sytuację działają tylko na najmniejszym polu, zakupiłam cztery garnki i jestem wkurzona, firma Galicja kazała mi przesłać im te garnki, sprawdzą na swojej kuchence indukcyjnej, zobaczymy co będzie dalej….

  • Jakiś czas temu zakupiłam omawiane garnki, sugerując się opinią tej strony. Dokładnie kupiłam dwa garnki takich samych gabarytów. Niestety po pół roku użytkowania jeden garnek wygląda strasznie. Jest przebarwiony i ma mnóstwo pęknięć na dnie. Drugi bez zmian, więc jest dowodem, że dobrze się z nimi obchodziłam. Te dwa garnki miały być próbą, bo chciałam skompletować wszystkie garnki ceramiczne Galicji, ale teraz już wiem że na pewno tego nie zrobię. Po prostu nie warto. Teraz od nowa poszukuję garnków, które by mnie usatysfakcjonowały. Szkoda, bo już miałam nadzieję, że to właśnie będą te garnki ceramiczne.

  • Czy próbowała Pani w tym garnku smażyć np. dżem (konfiturę)? jak się sprawdza? ja mam w domu garnki chyba żeliwne, do których rzeczywiście nic nie przywiera, zażyło mi się przypalić w nich dżem ale nic nie przywarło do garnka. Chciałam kupić podobne w prezencie ale niestety już chyba nie ma ich w produkcji. Te mnie przekonują nierozgrzewającymi się uchwytami ( moje tego nie mają), ale nie wiem czy są równie odporne…

    • W tym garnku nie, ale mam dwie patelnie z tej samej serii i przygotowywałam na nich przetwory z owoców. Efekt jest bardzo dobry, ale myślę, że w przypadku powłoki ceramicznej niższej jakości może to znacznie skrócić jej żywotność, dlatego najczęściej robię przetwory na mojej patelni do grillowania, która ma powłokę z dodatkiem tytanu. A żeliwne są do dżemów i konfitur zdecydowanie najlepsze, zwłaszcza takie o bardzo dużym dnie – wtedy smaży się cieńszą warstwę dżemu, co znacznie skraca czas jego żelowania.

  • Witam serdecznie.
    Zakupiłam garnek tej marki i na początku byłam zachwycona, dno nie przywierało.
    Jednak po kilku gotowaniach na dnie garnka zaczęły się pojawiać odpryski,
    (zaznaczam, że używam tylko drewnianych łyżek). Zastanawiałam się nad kupnem patelni ale w tym przypadku, nie ryzykuję; Po każdym gotowaniu jest coraz więcej malutkich odprysków.

  • „dno zostało pokryte specjalną warstwą ceramiczną, która, według obietnic producenta, […] nie ulega korozji chemicznej”
    Może moja wypowiedź będzie nie na temat, ale to zdanie to tzw. „pseudonaukowy bełkot”. Producent tak pisze, bo brzmi to „mądrze” i „robi wrażenie”.
    Korozja CHEMICZNA występuje WYŁĄCZNIE w środowiskach nie zawierających wody, czyli bez przepływu prądu. Są to np. warunki walcowania na gorąco blach stalowych. W normalnym życiu korozję CHEMICZNĄ można znaleźć ewentualnie w południe na Saharze, bo tam wody nie ma 🙂
    WSZYSTKIE sprzęty, które używamy w kuchni ulegają korozji ELEKTROCHEMICZNEJ, czyli tej, która zachodzi powszechnie. Związana jest ona z reakcjami utleniania i redukcji zachodzących z przeniesieniem ładunku w środowisku przewodzącym czyli w wodzie, której w kuchni mamy pod dostatkiem:)
    Ten garnek też ulegnie korozji ELEKTROCHEMICZNEJ, jeśli powłoka ceramiczna zostanie uszkodzona. Korozji CHEMICZNEJ nie ulegnie nigdy, bo w kuchni nie ma takich warunków aby zaszła korozja według mechanizmu chemicznego.
    Przepraszam za wypowiedź nie na temat. Marketing marketingiem, reklama reklamą, ale mam uczulenie na chwyty marketingowe poniżej pasa. To, co producent napisał jest prawdą, ale garnek stalowy, emaliowany, aluminiowy czy żeliwny też nie ulegnie korozji chemicznej…

      • Jeśli to błąd w tłumaczeniu, to tym bardziej producent/sklep jest dla mnie „spalony”. Robienie tłumaczeń z błędami jest kompletnym brakiem szacunku dla klienta.
        Wydaje mi się jednak, że to raczej tekst, który ma zwiększyć sprzedaż, bo nie pierwszy raz go widzę/czytam i to nie tylko w przypadku garnków.

        • Witam Pani Agnieszko,
          Zachęcam do zapoznania się z deklaracją producenta tutaj:
          http://sklepgalicja.pl/garnek-ceramic-25l-indukcja-p-819.html

          – zdjęcie nr 2 to etykieta, która jest na każdym naszym garnku Ceramic.

          Błędu w tłumaczeniu nie ma, bo nie tłumaczymy żadnych tekstów.
          Po prostu redagujemy treść etykiet, starając się jak najrzetelniej opisać cechy danego produktu oraz sposób jego użytkowania.

          70% ludzi nie odróżni korozji chemicznej od elektrochemicznej i nie zastanowi się nad tym czy ktoś słusznie to opisał – tak więc nie ma mowy o zwiększeniu sprzedaży w ten sposób (nawet gdybyśmy o niej coś pisali). Nie mógłby to być znaczący „chwyt marketingowy”.

          Ale zgadzam się z Panią, że nie należy wprowadzać klientów w błąd.
          No i warto o tym rozmawiać. ..:)

          Jeszcze tylko dodam, że wszyscy jesteśmy tylko ludźmi, którym zdarzają się mniejsze lub większe potknięcia, czasem z powodu niewiedzy…

          Pozdrawiam serdecznie,
          Dagmara

          • Na Państwa stronie rzeczywiście na etykiecie nic nie jest napisane o korozji, a w recenzji tutaj jest…
            Raczej bym powiedziała, że 99% ludzi nie rozróżnia korozji chemicznej od elektrochemicznej 😉
            Pozdrawiam!

    • Ja dotychczas używałam garnków bez powłoki i po sezonie na bób średni garnek nabrał takiego osadu, że przestał nadawać się do pokazywania w filmach ;). Przy tym mam natomiast małą zagwózdkę w związku z tym, że boję się do niego włożyć metalową łyżkę cedzakową lub durszlak.

    • Nie jestem właścielem ceramicznych patelni galicja, natomiast jestem właścicielem nierdzewnych garnków galicja debica (4 SZTUKI). SUPER GARNKI ALE TYLKO NA KILKA LAT, PO 2 LATACH GWARANCJI ODPADA DNO. JEZELI ODPOWIADA WAM TAKI OKRES UZYTKOWANIA TO KUPUJCIE GARNKI NIERDZEWNE Z LOGO GALICJA DEBICA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom