Kolorowe, imprezowe galaretki z wódką. Alternatywna wersja drinków dla tych z Was, którzy nie przepadają za czystym alkoholem. Smakują jak zwykłe galaretki, ale z wyczuwalną nutą „procentową”, której intensywność zależy od dodania do galaretek wódki bądź spirytusu. Jak zrobić galaretkę z wódką? Można serwować ją na kilka sposobów: wódka w galaretce stężałej w kokilkach albo małych kieliszkach do wódki (tak jak podawała galaretki Phoebe Buffay w serialu „Przyjaciele”), albo pokrojona w kostkę, wymieszana kolorami, wrzucona w kilku kawałkach do kieliszka koktajlowego.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na drinki
Galaretki z wódką to wyskokowy deser imprezowy, a dodatkowo odrobinę zdradliwy ;). Zawarty w galaretce cukier sprawia, że dość przyjemnie i łatwo „wchodzą”. Jednak zjedzone w nieco zbyt dużych ilościach, mogą łatwo odebrać spożywającym je imprezowiczom umiejętność chodzenia ;).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Wódka w galaretce
- 4 opakowania galaretek owocowych Fine Food*
- 400 ml wódki
- 4 szklanki wody (zagotowana, gorąca; po 1 szklance na każdy kolor galaretki)
Akcesoria
- kieliszki koktajlowe H-Line**
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
** Kieliszki H-Line dostępne są w halach MAKRO Cash and Carry
Jak zrobić
- Galaretki rozpuszczam w 4 osobnych naczyniach w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie, dokładnie mieszając. Odstawiam do schłodzenia.
- Do zimnych, ale jeszcze płynnych galaretek dolewam po 100 ml alkoholu i dokładnie mieszam.
- Przelewam do mniejszych naczyń, w których galaretki łatwiej stężeją i wstawiam do lodówki lub zostawiam do stężenia w innym, chłodnym miejscu (nie w zamrażarce).
- Kiedy galaretki stężeją, kroję je w kostkę i wkładam do kieliszków koktajlowych.
Wartości odżywcze
U mnie galaretki w klasycznych kolorach. Ale jeśli chcecie poszaleć, możecie poszukać takich w odcieniach niebieskiego, różu czy fioletu. Raz na rok, np. z okazji Sylwestra, można zaszaleć ze sztucznymi barwnikami ;).
Ciekawa jestem, jak wyszły Wasze galaretki z wódką. Dajcie znać w komentarzach, jak szybko działały ;).
@Magda widziałam nawet filmik jak to zrobić, muszę dopisać do listy nalewek do przygotowania taką właśnie nalewkę żelkową :).
Można również zatopić zelki w alkoholu. Zelki wchłaniaja trunek ok tygodnia podwajaja objętość i są mega cudnie wyglądające:-)
no…no…no…:)))
Bardzo fajny pomysł. Ja kilka dni temu moczyłam z wódce misowe żelki. Zabawa z nimi była bardzo udana 🙂 . Twój przepis też by się świetnie sprawdził na ostatniej imprezie karnawałowej 🙂
Pozdrawiam
Dorota Kamińska – widzę, że mocno eksplorujesz ostatnio ten niebezpieczny temat 🙂
dzień dobry Dorotko:) przyszłam z tea:) a alkohol ,który łatwo wchodzi, jest baaardzxo niebezpieczny:P**
świetny pomysł i bardzo ładnie się prezentują 🙂