Galareta z kurczaka przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Galareta z kurczaka

Galareta z kurczaka

  • danie znane też jako tymbaliki
  • z apetycznymi, kolorowymi warzywami
  • doskonała przekąska imprezowa na zimno
Galareta z kurczaka

Galareta z kurczaka jest tradycyjnie przygotowywana z dodatkiem kurzych nóżek, dzięki którym tężeje. Znana też jako tymbaliki – galaretki z kurczaka, w moim domu rodzinnym powstawała z okazji imienin i innych uroczystości. Od czasu do czasu gościła na stole również w Święta. Mama pokazała mi dawno temu jak zrobić galaretę z kurczaka przy okazji gotowania rosołu. Najpierw obrała dokładnie ugotowane rosołowe mięso z kości, a potem pokruszyła je na nieduże kawałki. Następnie ułożyła razem z warzywami w miseczkach, które wypełniła wywarem z dodatkiem żelatyny. Oto przepis na galaretę z kurczaka w skrócie :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Święta

To najprostszy sposób na galaretę! Sekret jej smaku i pięknego wyglądu tkwi w kolorowych warzywach.

Przepis na galaretę z kurczaka

Można wykorzystać kawałki jajka na twardo, gotowaną wcześniej w rosole marchewkę i gotowe warzywa z puszki: kukurydzę lub groszek. Dodatkowo polecam osobno blanszować brokuły i paprykę. Krótko gotowane, zachowają intensywny kolor, dzięki któremu potem galareta z kurczaka zrobi wrażenie na domownikach i gościach.

Galareta z kurczakiem

Galareta z kurczaka

Galareta z kurczaka – elegancka galareta drobiowa z warzywami, idealna jako przystawka lub przekąska imprezowa na zimno. Najlepsza galareta z kurczaka z kolorowymi warzywami.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 10 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 3 godz. 40 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: galareta drobiowa, galareta z kurczaka, galaretka drobiowa, galaretka z kurczaka, galaretki drobiowe, galaretki z kurczaka, tymbaliki
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 251kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g mięsa kurczaka (ugotowane w rosole; 250 g mięsa uzyskujemy np. po obraniu go z ok. 2 udek i 2 skrzydełek; podzielone na niewielkie kawałki)
  • 2 marchewki (ugotowane wcześniej w rosole lub blanszowane przez 2-3 minuty)
  • ½ szklanki groszku (mrożony)
  • 1 brokuł (mały; bez grubych trzonów, różyczki podzielone na drobne części; krótko gotowany (blanszowany przez 2-3 minuty))
  • 1 papryka (czerwona; bez nasion, pokrojona w kostkę o boku ok. 5-10 mm; blanszowana przez ok. 2-3 minuty)
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki (połowę (lub całość kukurydzy można zastąpić mrożonym groszkiem; groszek polecam osobom dbającym o niski indeks glikemiczny))
  • 1 l rosołu (można zastąpić wywarem warzywnym)
  • 20 g żelatyny (około; ilość potrzebna do stężenia 1 l płynu; jest to informacja podana na opakowaniu żelatyny i może się różnić w zależności od producenta; żelatynę wieprzową można zastąpić płatkami żelatyny rybnej lub wykorzystać agar agar, wg przepisu na opakowaniu)
  • 3 jajka (opcjonalnie; ugotowane na twardo; pokrojone na plastry lub w kosteczkę)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Zobacz też
Raita miętowa z jogurtu naturalnego

Jak zrobić

  • Zagotowujemy wywar lub rosół. Jeśli wykorzystujemy surowe warzywa, które nie były jeszcze blanszowane, można włożyć je, najlepiej na sicie, do rosołu i na największym ogniu, pod przykryciem, gotować przez ok. 2-3 minuty, następnie odcedzić i odłożyć do miski.
  • Zdejmujemy garnek z ognia. W gorącym wywarze lub rosole rozpuszczamy żelatynę, dokładnie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia wszystkich grudek.
  • Na dno miseczek lub kokilek, w których będzie przygotowywana galareta z kurczaka, wlewamy po ok. 3-5 mm rosołu lub wywaru z żelatyną. Odstawiamy miseczki do lodówki, do stężenia, na kilkanaście minut.
  • Wyjmujemy miseczki z lodówki i wkładamy do wszystkich mięso kurczaka. Można zalać je kolejną porcją wywaru, tak, żeby było przykryte i znów odstawić miseczki do lodówki na kilkanaście minut (galaretki będą ładniej wyglądać) lub nie zalewać, tylko rozpocząć nakładanie warzyw.
  • Na mięsie kurczaka układamy kolejne warstwy warzyw: Najpierw paprykę, potem kukurydzę z groszkiem, a na koniec brokuła, marchewkę i, opcjonalnie, jajko. Dopełniamy rosołem lub wywarem i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Galaretki wyjmujemy z foremek i układamy na półmisku. Można udekorować je świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub bazylią oraz podać z sosami: chrzanowym, winegret lub z odrobiną octu winnego czy soku z cytryny. Moja propozycja dekoracji to sos balsamico i uprażone na suchej patelni orzechy.

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepiej przygotowywać galaretę z kurczaka w silikonowych foremkach, z których najłatwiej będzie ją wyjąć po przyrządzeniu. Porcelanowe kokilki, przed wyjęciem galarety, trzeba zanurzyć na kilkanaście sekund w gorącej wodzie.
Galareta z kurczaka może być też przygotowana w formie keksówce (najlepiej silikonowej), a po wyjęciu pokrojona na grube plastry.
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować rosół
  2. Jak zrobić wywar warzywny

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 251kcal (13%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 21g (42%) | Fat: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 118mg (39%) | Sód: 354mg (15%) | Potas: 740mg (21%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 4920IU (98%) | Witamina C: 122.8mg (149%) | Wapń: 81mg (8%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pięknie prezentuje się zarówno po przygotowaniu w niedużych miseczkach czy kokilkach, jak również po zrobieniu jej w keksówce.

Galareta z kurczaka przepis

Można, po stężeniu, pokroić ją w grube plastry i rozłożyć, obok wędlin, na dużym półmisku. Ciekawa jestem, który sposób podania bardziej przypadnie Wam do gustu. Dajcie znać! Jedna duża galareta w plastrach czy galaretki drobiowe w osobnych foremkach?

Galareta z kurczaka z warzywami
Galareta z kurczaka z warzywami

Oto moja galaretka z kurczaka w eleganckim wydaniu. Jeszcze tylko zielone listki do dekoracji!

Galareta z kurczakiem
Galareta z kurczakiem

Ciekawa jestem także jak udadzą się Wasze galarety. Czekam na Wasze komentarze i zdjęcia :). Wyszła Wam ładna galaretka z kurczaka?

2 komentarze
    • Jeśli na obiad zjesz tylko gotowaną marchew to na pewno!!! Ale pod uwagę bierze się indeks glikemiczny całej potrawy, a nie jednego składnika!!! Tu masz marchew połączoną z innymi warzywami o niskim IG, galaretą, mięsem, które opóźniają wchłanianie węglowodanów.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom