Frytki – chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku

5/5 (3)

Złociste, chrupiące, domowe frytki, choć wysokokaloryczne, są smacznym dodatkiem do ryb lub domowych burgerów. Choć nie pochwalam ich zbyt częstego jedzenia ze względu na kalorie i tłuszcz oraz podejrzenie o działanie rakotwórcze, raz na kilka miesięcy przygotowuję małą, frytkową ucztę. Chociaż z domu rodzinnego wyniosłam zwyczaj maczania frytek w śmietanie, dziś, w mojej własnej kuchni, podaję je z keczupem.

Zobacz też: Więcej przepisów na ziemniaki

Sekretem chrupkości frytek są ziemniaki odpowiedniego gatunku oraz właściwy proces smażenia. Zgodnie z poradą o frytkach otrzymaną od jednego z Czytelników, gwarantuje on nie tylko chrupiące frytki, ale także możliwość zaserwowania ich w krótkim czasie większej ilości osób.

Najlepsze ziemniaki na frytki domowe zawierają dużo skrobi, dlatego warto wybierać odmiany o dużych bulwach (frytki będą długie), bardzo sypkie: takie, które jeszcze surowe, po przekrojeniu, przylepiają się do noża. To właśnie zawarta w ziemniakach skrobia sprawia, że po usmażeniu są doskonale chrupiące.

Najlepiej smażyć we frytownicy, która utrzyma stałą temperaturę oleju, a metalowy koszyczek pozwoli łatwo odcedzić je z nadmiaru tłuszczu. Do smażenia można też wykorzystać patelnię albo wysoki garnek, do którego, opcjonalnie, można włożyć metalowe sitko odporne na działanie wysokich temperatur i oleju. Jeśli chcecie uniknąć zbyt dużej ilości tłuszczu, a lubicie jeść je często, warto kupić dobrą frytownicę wielofunkcyjną, która pozwoli przygotować je z 1 kg ziemniaków i tylko 1 łyżki oleju.

Frytki

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas20 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (sypkie, zawierające dużo skrobi)
  • olej do głębokiego smażenia (ok. 500 ml)
  • keczup, majonez, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (do maczania usmażonych frytek)
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Frytki - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Smażąc frytki na patelni, unikniemy nadmiernego rozpryskiwania oleju, przykrywając ją dużym, płaskim, metalowym sitem.


Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić keczup
  2. Jak zrobić majonez

Frytki - Jak zrobić

Krok 1
Obrane ze skórki, wyoczkowane ziemniaki kroimy na długie frytki o grubości 1 cm, zalewamy w misce zimną wodą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (maksymalnie na 8 godzin). Dzięki moczeniu i chłodzeniu ziemniaki podczas smażenia nie będą się sklejać i zachowają chrupkość.
Krok 2
We frytkownicy, garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzewamy olej do temperatury 160 °C. (smażąc bez frytkownicy lub termometru kuchennego, stawiamy garnek lub patelnię na największym palniku ustawionym na połowę mocy, a do rozgrzanego oleju wrzucamy testowo jedną frytkę, która natychmiast powinna intensywnie zacząć się smażyć).
Krok 3
Frytki dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami lub serwetkami.
Krok 4
Smażymy frytki partiami, obracając od czasu do czasu. Każdą partię smażymy przez 3-4 minuty, aż frytki pokryją się delikatną, obsmażoną na jasny kolor skórką, ale pozostaną miękkie. Wstępne obsmażenie frytek zwiększa ich chrupkość i zapobiega pochłanianiu dodatkowej ilości oleju podczas smażenia.
Krok 5
Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Można odczekać aż odrobinę przestygną i ponownie smażyć lub przełożyć do lodówki albo zamrozić, w celu późniejszego wykorzystania.
Krok 6
Zwiększamy temperaturę oleju do 190 °C (pełna moc palnika).
Krok 7
Ponownie smażymy frytki przez 2-4 minuty, od czasu do czasu obracając, aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.
Krok 8
Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu. Od razu podajemy, z dodatkiem keczupu, majonezu albo kwaśnej śmietany.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Domowe frytki
Domowe frytki

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

69 komentarzy
  1. Czy na mrożone frytki są może inne pomysły np. zamiast smażenia (ja smażę na patelni) upiec w piekarniku? Doradz Dorotko 🙂

  2. Wspaniałe wyszły frytki 🙂
    Pomyślałam że wcześniej dużo nakroić frytek na zapas i wstawić do zamrażarki.
    Potem w razie potrzeby wyciągam, rozmrażam, suszę, smażę.
    Dorotko czy tak samo wyjdą chrupiące i smaczne?

    1. Jeśli będą zamrożone po pierwszym przesmażeniu, to jest na to szansa, bo tak się przygotowuje frytki do sprzedaży w formie mrożonej. Ale wydaje mi się, że jeszcze są wcześniej, przed smażeniem, obtaczane w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej. Nie mam niestety doświadczenia w mrożeniu frytek :(.

  3. a probowal ktos robic chipsy? ja obieram ziemniaki, następnie obieraczka kroje je w super cinki plasterki i takie wrzucam na olej – pycha – bo cale chrupiace 🙂

  4. Zrobilam sobie malutka porcje i wyszly PYSZNE , najlepsze frytki jakie w zyciu zrobilam 😉 dodalam jeszcze zabek czosnku i ketchup , mniam mniam

  5. [..YouTube..] Zrobilam sobie malutka porcje i wyszly PYSZNE , najlepsze frytki jakie w zyciu zrobilam 😉 dodalam jeszcze zabek czosnku i ketchup , mniam mniam

  6. Zastanawiałam się, w którym komentarzu zostanie poruszony temat tego kadru i obstawiałam, że w pierwszym ;). Dziękuję za komplement ;).

  7. Moja babcia radzi, żeby po obraniu przekroić jednego ziemniaka i sprawdzić czy klei się do noża. Jeśli tak, po ugotowaniu będzie kleisty i nie nada się do klusek, frytek czy placków.

  8. [..YouTube..] Moja babcia radzi, żeby po obraniu przekroić jednego ziemniaka i sprawdzić czy klei się do noża. Jeśli tak, po ugotowaniu będzie kleisty i nie nada się do klusek, frytek czy placków.

  9. [..YouTube..] @kucibaba2 Moja babcia radzi, żeby po obraniu przekroić jednego ziemniaka i sprawdzić czy klei się do noża. Jeśli tak, po ugotowaniu będzie kleisty i nie nada się do klusek, frytek czy placków.

  10. Ona jeszcze pamięta handlarzy ze wschodu. Moja mama kupiła ją na targu :). Ale kiedyś mieliśmy lepszą, taką z rączką, którą wygodniej się trzymało. Tym małym badziewiem kroi się strasznie długo.

  11. Najpierw myjemy ziemniaki w skórce (przy okazji podczas obierania mniej pobrudzą się dłonie), obieramy i dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, którą wylewamy. Potem kroimy na frytki i moczymy w nowej, zimnej wodzie. A potem odcedzamy, osuszamy i smażymy.

  12. Czasem sprzedawca wie jaki to gatunek i że są sypkie, bo w sklepach i marketach zawsze jest po prostu napisane „ziemniaki”. Niestety, czasem sprzedawca na siłę mówi, że ziemniaki są sypkie, a nie są ;).

  13. Tylko które gatunki sa sypkie. Ja nie mam pojęcia. My ziemniaków jemy bardzo mało i nie zwracam uwagi na to jakie , ogólnie zadne nam nie smakują. Te polskie pamiętam były duzo lepsze. Moja kuzynka jak przyjechała do nas w odwiedziny to myślała ze podałam jej rozgotowany ryż, bo tu są prawie białe i takie paskudne blee. W Polsce jak kupujesz to wiesz jaki gatunek czy po prostu napisane jest „ziemniaki”?

  14. [..YouTube..] Ona jeszcze pamięta handlarzy ze wschodu. Moja mama kupiła ją na targu :). Ale kiedyś mieliśmy lepszą, taką z rączką, którą wygodniej się trzymało. Tym małym badziewiem kroi się strasznie długo.

  15. [..YouTube..] @gwiazdenka1987 Ona jeszcze pamięta handlarzy ze wschodu. Moja mama kupiła ją na targu :). Ale kiedyś mieliśmy lepszą, taką z rączką, którą wygodniej się trzymało. Tym małym badziewiem kroi się strasznie długo.

  16. [..YouTube..] Najpierw myjemy ziemniaki w skórce (przy okazji podczas obierania mniej pobrudzą się dłonie), obieramy i dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, którą wylewamy. Potem kroimy na frytki i moczymy w nowej, zimnej wodzie. A potem odcedzamy, osuszamy i smażymy.

  17. [..YouTube..] @Amelka019 Najpierw myjemy ziemniaki w skórce (przy okazji podczas obierania mniej pobrudzą się dłonie), obieramy i dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, którą wylewamy. Potem kroimy na frytki i moczymy w nowej, zimnej wodzie. A potem odcedzamy, osuszamy i smażymy.

  18. [..YouTube..] Czasem sprzedawca wie jaki to gatunek i że są sypkie, bo w sklepach i marketach zawsze jest po prostu napisane „ziemniaki”. Niestety, czasem sprzedawca na siłę mówi, że ziemniaki są sypkie, a nie są ;).

  19. [..YouTube..] @kucibaba2 Czasem sprzedawca wie jaki to gatunek i że są sypkie, bo w sklepach i marketach zawsze jest po prostu napisane „ziemniaki”. Niestety, czasem sprzedawca na siłę mówi, że ziemniaki są sypkie, a nie są ;).

  20. [..YouTube..] @gwiazdenka1987 To może ja dopowiem ,że możesz dostać takie ”cudeńko” na targach ,giełdach czy wyposażeniach do kuchni ; )

  21. [..YouTube..] Tylko które gatunki sa sypkie. Ja nie mam pojęcia. My ziemniaków jemy bardzo mało i nie zwracam uwagi na to jakie , ogólnie zadne nam nie smakują. Te polskie pamiętam były duzo lepsze. Moja kuzynka jak przyjechała do nas w odwiedziny to myślała ze podałam jej rozgotowany ryż, bo tu są prawie białe i takie paskudne blee. W Polsce jak kupujesz to wiesz jaki gatunek czy po prostu napisane jest „ziemniaki”?

  22. mogłam jeszcze dodać w filmie, ale dodam w komentarzu, że bardzo ważna jest sypkość ziemniaków. Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.

  23. [..YouTube..] mogłam jeszcze dodać w filmie, ale dodam w komentarzu, że bardzo ważna jest sypkość ziemniaków. Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.

  24. [..YouTube..] @kucibaba2 mogłam jeszcze dodać w filmie, ale dodam w komentarzu, że bardzo ważna jest sypkość ziemniaków. Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.

  25. No właśnie słyszałam o tych metodach, moczenia w wodzie i dwukrotnego smażenia, ale nigdy nie próbowałam, bo generalnie bardzo rzadko jemy cokolwiek smażonego w głębokim tłuszczu, prakycznie nigdy ( no chyba że na mieście), jak kiedys zdarzy się okazja to napewno wypróbuję tej metody.

  26. [..YouTube..] No właśnie słyszałam o tych metodach, moczenia w wodzie i dwukrotnego smażenia, ale nigdy nie próbowałam, bo generalnie bardzo rzadko jemy cokolwiek smażonego w głębokim tłuszczu, prakycznie nigdy ( no chyba że na mieście), jak kiedys zdarzy się okazja to napewno wypróbuję tej metody.

  27. TAK TAK TAK!!! Ja jadam ze śmietaną 😉 ale tylko takie domowe 😉 inaczej sobie nie wyobrażam. Jestem więc wyjątkiem 🙂

  28. u mnie sprawdza się stara jak świat surówka z kapusty kiszonej,marchewka,cebulka,oliwka i przyprawy ale chętnie spróbuję kiedyś z colesław 🙂

  29. @Aleksandra z cukinii też można, dokładnie w ten sam sposób co z ziemniaków. I z dyni :). @Sylwia najlepsza do zestawu frytki+ryba jest sałatka colesław, ale mam ją jeszcze w plikach roboczych.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)