Frytki z dyni przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Frytki z dyni

Frytki z dyni

Frytki z dyni

Kiedy odwiedzam znajomych, idę na parapetówkę albo nieco bardziej oficjalną uroczystość, lubię przygotować ciasto albo drobną przekąskę i zabrać je ze sobą. Pomagam pani domu, żeby nie musiała spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowuję przekąski, które apetycznie prezentują się na talerzu, łatwo je przewieźć samochodem, a goście mogą je w prosty sposób przełożyć z dużego półmiska na swoje talerzyki. Na przykład frytki z dyni.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne dodatki do obiadu

Prostą w przygotowaniu i smaczną przekąską o miętowym aromacie będzie smażona dynia – frytki z dyni. Oprószone mąką, usmażone na głębokim oleju, skropione odrobiną octu, posypane miętą, czosnkiem i orzechami nerkowca. Przygotowanie frytek z dyni nie zajmie dużo czasu, jednak warto pamiętać, że przed podaniem usmażona dynia powinna odstać 3 godziny, najlepiej w chłodnym miejscu, żeby dobrze przeszła aromatem wszystkich dodatków.

Frytki z dyni

Frytki z dyni

Frytki z dyni czyli smażone na głębokim oleju kawałki dyni, które można doprawić octem i posypać miętą oraz orzechami. Smaczne frytki z dyni zamiast ziemniaków.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 3 godz. 30 min
Razem: 3 godz. 40 min
Kategoria: Przekąska
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg dyni (mączysta, np. piżmowa lub hokkaido)
  • ¾ szklanki mąki
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • 3 Ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • 1 łyżka suszonej mięty (lub 20 listków świeżej, posiekanych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • szklanki orzechów nerkowców (drobno pokrojone; mogą być uprażone na suchej patelni)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Dynię kroję na niewielkie kawałki (klasyczne frytki lub kostka) i prószę mąką.
  • Smażę partiami na mocno rozgrzanym oleju. Odcedzam, osączam na papierowym ręczniku, odkładam na półmisek (nie przykrywam).
  • Kawałki dyni posypuję czosnkiem i orzechami, miętą, solą i pieprzem.
  • Skrapiam oliwą i octem, delikatnie mieszam i odstawiam na 3 godziny.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Smażona dynia z czosnkiem, orzechami i miętą
Smażona dynia z czosnkiem, orzechami i miętą
3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom