Frytki z dyni

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Kiedy odwiedzam znajomych, idę na parapetówkę albo nieco bardziej oficjalną uroczystość, lubię przygotować ciasto albo drobną przekąskę i zabrać je ze sobą. Pomagam pani domu, żeby nie musiała spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowuję przekąski, które apetycznie prezentują się na talerzu, łatwo je przewieźć samochodem, a goście mogą je w prosty sposób przełożyć z dużego półmiska na swoje talerzyki. Na przykład frytki z dyni.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne dodatki do obiadu

Prostą w przygotowaniu i smaczną przekąską o miętowym aromacie będzie smażona dynia – frytki z dyni. Oprószone mąką, usmażone na głębokim oleju, skropione odrobiną octu, posypane miętą, czosnkiem i orzechami nerkowca. Przygotowanie frytek z dyni nie zajmie dużo czasu, jednak warto pamiętać, że przed podaniem usmażona dynia powinna odstać 3 godziny, najlepiej w chłodnym miejscu, żeby dobrze przeszła aromatem wszystkich dodatków.

Frytki z dyni

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania3 godz., 30 min
Całkowity czas3 godz., 40 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Frytki z dyni czyli smażone na głębokim oleju kawałki dyni, które można doprawić octem i posypać miętą oraz orzechami. Smaczne frytki z dyni zamiast ziemniaków.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg dyni (mączysta, np. piżmowa lub hokkaido)
  • ¾ Szklanki mąki
  • 2 Szklanki oleju do smażenia
  • 3 Ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • 1 łyżka suszonej mięty (lub 20 listków świeżej, posiekanych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • ⅓ Szklanki orzechów nerkowców (drobno pokrojone; mogą być uprażone na suchej patelni)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Frytki z dyni - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Frytki z dyni - Jak zrobić

Krok 1
Dynię kroję na niewielkie kawałki (klasyczne frytki lub kostka) i prószę mąką.
Krok 2
Smażę partiami na mocno rozgrzanym oleju. Odcedzam, osączam na papierowym ręczniku, odkładam na półmisek (nie przykrywam).
Krok 3
Kawałki dyni posypuję czosnkiem i orzechami, miętą, solą i pieprzem.
Krok 4
Skrapiam oliwą i octem, delikatnie mieszam i odstawiam na 3 godziny.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Smażona dynia z czosnkiem, orzechami i miętą
Smażona dynia z czosnkiem, orzechami i miętą

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

3 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)