Frytki z batatów to jedna z potraw, które przygotowuję, kiedy nie chce mi się planować posiłków z wyprzedzeniem. Zaglądam do lodówki i spiżarni i rzucam okiem na posiadane zapasy. Wymyślam wtedy proste i łatwe do zrobienia dania. Wrzucam kilka składników do garnka lub na patelnię, albo do piekarnika. Od kiedy napisałam książkę, uwielbiam piec warzywa w piekarniku. Pokażę Wam dziś, jak zrobić frytki z batata.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na bataty
Goszczą na naszym stole w środku tygodnia lub z okazji weekendu. Sprawdzają się świetnie jako zwykły posiłek, potrawa imprezowa oraz również dodatek do obiadu dla nas i gości. Frytki z batatów to kolejna potrawa z piekarnika, która cieszy się naszą sympatią. Z pewnością Was zaskoczy! Cieszę się, że słodkie ziemniaki są od dawna łatwo dostępne w osiedlowych sklepach spożywczych, dyskontach i hipermarketach.
Można przyrządzić je z różnymi dodatkami: wędzoną papryką, cynamonem, ziołami prowansalskimi czy mieszanką garam masala. Ta ostatnia to mój ulubiony dodatek. Wy też z pewnością odkryjecie swoje! Słodkawy smak batatów aż prosi się o eksperymenty z innymi przyprawami i podkręcenie smaku czymś kwaskowatym. Polecam np. z cytryną lub pomarańczą. A potem może jeszcze do tego jakiś sos?
Frytki z batata z piekarnika
Pamiętajcie, że frytki z batata przygotowywane w piekarniku będą odrobinę bardziej miękkie od ziemniaków amerykańskich. Dlatego dobrze jest kroić je przed pieczeniem w grubsze kawałki. Nawet grubsze od moich – serio :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 bataty (umyte i wyszorowane w gorącej wodzie lub obrane)
- 1 łyżka oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki lub cynamonu (można zastąpić mieszanką przypraw garam masala)
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Bataty kroję w dość grube frytki (po upieczeniu są bardziej miękkie od ziemniaków).
- Doprawiam solą, pieprzem i wybraną przyprawą smakową. Polewam oliwą, skrapiam sokiem z cytryny lub limonki i dobrze potrząsam miską, żeby tłuszcz i przyprawy równomiernie pokryły wszystkie frytki z batatów.
- Układam frytki z batata na papierze do pieczenia lub silikonowej macie wielokrotnego użytku.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) lub 180 st. C (termoobieg) i piekę przez ok. 40 minut.
- Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do odparowania przez 2 minuty. Następnie zdejmuję płaską łopatką z maty/papieru i serwuję.
Wartości odżywcze
Spróbujcie zaserwować frytki z batatów jako dodatek do mięsnych dań lub warzywnych kotletów, albo podajcie z pieczoną/smażoną/grillowaną rybą. Kilka garści „czegoś zielonego” jako dodatek na talerzu i pyszny, różnorodny obiad lub kolacja zachwycą Ciebie i domowników!
Bardzo jestem ciekawa czy frytki z batatów przypadły Wam do gustu! Napiszcie w komentarzach, do jakich dań je serwujecie :).
Świetny przepis ! Na pewno wypróbuję 🙂