Frytki z batatów – prosty sposób jak zrobić frytki z batata

Frytki z batatów

Kiedy nie chce mi się planować posiłków z wyprzedzeniem, zaglądam do lodówki i spiżarni, rzucam okiem na posiadane zapasy i wymyślam proste i łatwe do zrobienia dania. Wrzucam kilka składników do garnka lub na patelnię, albo do piekarnika. Od kiedy napisałam książkę, uwielbiam piec warzywa w piekarniku. Goszczą na naszym stole w środku tygodnia lub z okazji weekendu i sprawdzają się świetnie jako zwykły posiłek lub potrawa imprezowa, czy dodatek do obiadu dla nas i gości. Frytki z batatów to kolejna potrawa z piekarnika, która cieszy się naszą sympatią, zwłaszcza że słodkie ziemniaki są od dawna łatwo dostępne w osiedlowych sklepach spożywczych, dyskontach i hipermarketach.

Zobacz też: Więcej przepisów na bataty

Można przyrządzić je z różnymi dodatkami: wędzoną papryką, cynamonem, ziołami prowansalskimi czy mieszanką garam masala. Ta ostatnia to mój ulubiony dodatek, ale słodkawy smak batatów aż prosi się o eksperymenty z innymi przyprawami i podkręcenie smaku czymś kwaskowatym, np. cytryną lub pomarańczą.

Frytki z batata z piekarnika

Pamiętajcie, że frytki z batata przygotowywane w piekarniku będą odrobinę bardziej miękkie od ziemniaków amerykańskich, dlatego dobrze jest kroić je przed pieczeniem w grubsze kawałki. Nawet grubsze od moich – serio :).

Spróbujcie zaserwować frytki z batatów jako dodatek do mięsnych dań lub warzywnych kotletów, albo podajcie z pieczoną/smażoną/grillowaną rybą. Kilka garści „czegoś zielonego” jako dodatek na talerzu i pyszny, różnorodny obiad lub kolacja zachwycą Ciebie i domowników!

5 od 4 osób
Frytki z batatów
Frytki z batatów
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
45 min
 

Doskonałe frytki z batatów na obiad lub kolację czy jako imprezowa przekąska. Można doprawić je na różne sposoby: wędzoną papryką, cynamonem lub mieszanką garam masala. Pokazuję jak zrobić frytki z batata.

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska
Liczba kalorii: 280 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 bataty (umyte i wyszorowane w gorącej wodzie lub obrane)
  • 1 łyżka oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki lub cynamonu (można zastąpić mieszanką przypraw garam masala)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Frytki z batatów - Jak zrobić
  1. Bataty kroję w dość grube frytki (po upieczeniu są bardziej miękkie od ziemniaków).

    Frytki z batatów - przepis - krok 1
  2. Doprawiam solą, pieprzem i wybraną przyprawą smakową. Polewam oliwą, skrapiam sokiem z cytryny lub limonki i dobrze potrząsam miską, żeby tłuszcz i przyprawy równomiernie pokryły wszystkie frytki z batatów.

    Frytki z batatów - przepis - krok 2
  3. Układam frytki z batata na papierze do pieczenia lub silikonowej macie wielokrotnego użytku.

    Frytki z batatów - przepis - krok 3
  4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) lub 180 st. C (termoobieg) i piekę przez ok. 40 minut.

    Frytki z batatów - przepis - krok 4
  5. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do odparowania przez 2 minuty. Następnie zdejmuję płaską łopatką z maty/papieru i serwuję.

    Frytki z batatów - przepis - krok 5
Wartości odżywcze
Frytki z batatów
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 280 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 138mg 6%
Potas 865mg 25%
Węglowodany ogółem 51g 17%
Błonnik 7g 28%
Cukry 10g
Białko 4g 8%
Witamina A 719.2%
Witamina C 8.5%
Wapń 7.5%
Żelazo 9.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Bardzo jestem ciekawa czy frytki z batatów przypadły Wam do gustu! Napiszcie w komentarzach, do jakich dań je serwujecie :).

Frytki z batata
Frytki z batata
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)