fbpx
Czytasz właśnie
Frytki z batatów

Frytki z batatów

Frytki z batatów

Frytki z batatów to jedna z potraw, które przygotowuję, kiedy nie chce mi się planować posiłków z wyprzedzeniem. Zaglądam do lodówki i spiżarni i rzucam okiem na posiadane zapasy. Wymyślam wtedy proste i łatwe do zrobienia dania. Wrzucam kilka składników do garnka lub na patelnię, albo do piekarnika. Od kiedy napisałam książkę, uwielbiam piec warzywa w piekarniku. Pokażę Wam dziś, jak zrobić frytki z batata.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na bataty

Goszczą na naszym stole w środku tygodnia lub z okazji weekendu. Sprawdzają się świetnie jako zwykły posiłek, potrawa imprezowa oraz również dodatek do obiadu dla nas i gości. Frytki z batatów to kolejna potrawa z piekarnika, która cieszy się naszą sympatią. Z pewnością Was zaskoczy! Cieszę się, że słodkie ziemniaki są od dawna łatwo dostępne w osiedlowych sklepach spożywczych, dyskontach i hipermarketach.

Można przyrządzić je z różnymi dodatkami: wędzoną papryką, cynamonem, ziołami prowansalskimi czy mieszanką garam masala. Ta ostatnia to mój ulubiony dodatek. Wy też z pewnością odkryjecie swoje! Słodkawy smak batatów aż prosi się o eksperymenty z innymi przyprawami i podkręcenie smaku czymś kwaskowatym. Polecam np. z cytryną lub pomarańczą. A potem może jeszcze do tego jakiś sos?

Frytki z batata z piekarnika

Pamiętajcie, że frytki z batata przygotowywane w piekarniku będą odrobinę bardziej miękkie od ziemniaków amerykańskich. Dlatego dobrze jest kroić je przed pieczeniem w grubsze kawałki. Nawet grubsze od moich – serio :).

Frytki z batata

Frytki z batatów

Doskonałe frytki z batatów na obiad lub kolację czy jako imprezowa przekąska. Można doprawić je na różne sposoby: wędzoną papryką, cynamonem lub mieszanką garam masala. Pokazuję jak zrobić frytki z batata.
4.84 from 31 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: frytki z batata, frytki z batatów
Liczba porcji: 2
Kalorie: 280kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 bataty (umyte i wyszorowane w gorącej wodzie lub obrane)
  • 1 łyżka oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki lub cynamonu (można zastąpić mieszanką przypraw garam masala)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Shake waniliowy

Jak zrobić

  • Bataty kroję w dość grube frytki (po upieczeniu są bardziej miękkie od ziemniaków).
    Frytki z batatów - przepis - krok 1
  • Doprawiam solą, pieprzem i wybraną przyprawą smakową. Polewam oliwą, skrapiam sokiem z cytryny lub limonki i dobrze potrząsam miską, żeby tłuszcz i przyprawy równomiernie pokryły wszystkie frytki z batatów.
    Frytki z batatów - przepis - krok 2
  • Układam frytki z batata na papierze do pieczenia lub silikonowej macie wielokrotnego użytku.
    Frytki z batatów - przepis - krok 3
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) lub 180 st. C (termoobieg) i piekę przez ok. 40 minut.
    Frytki z batatów - przepis - krok 4
  • Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do odparowania przez 2 minuty. Następnie zdejmuję płaską łopatką z maty/papieru i serwuję.
    Frytki z batatów - przepis - krok 5

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 280kcal (14%) | Węglowodany: 51g (17%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 138mg (6%) | Potas: 865mg (25%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 35960IU (719%) | Witamina C: 7mg (8%) | Wapń: 75mg (8%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spróbujcie zaserwować frytki z batatów jako dodatek do mięsnych dań lub warzywnych kotletów, albo podajcie z pieczoną/smażoną/grillowaną rybą. Kilka garści „czegoś zielonego” jako dodatek na talerzu i pyszny, różnorodny obiad lub kolacja zachwycą Ciebie i domowników!

Frytki z batata
Frytki z batata

Bardzo jestem ciekawa czy frytki z batatów przypadły Wam do gustu! Napiszcie w komentarzach, do jakich dań je serwujecie :).

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom