Frytki z batatów przepis jak robić frytki z batata | Dorota Kamińska

Frytki z batatów – prosty sposób jak zrobić frytki z batata

Frytki z batatów to jedna z potraw, które przygotowuję, kiedy nie chce mi się planować posiłków z wyprzedzeniem. Zaglądam do lodówki i spiżarni i rzucam okiem na posiadane zapasy. Wymyślam wtedy proste i łatwe do zrobienia dania. Wrzucam kilka składników do garnka lub na patelnię, albo do piekarnika. Od kiedy napisałam książkę, uwielbiam piec warzywa w piekarniku. Pokażę Wam dziś, jak zrobić frytki z batata.

Zobacz też: Więcej przepisów na bataty

Goszczą na naszym stole w środku tygodnia lub z okazji weekendu. Sprawdzają się świetnie jako zwykły posiłek, potrawa imprezowa oraz również dodatek do obiadu dla nas i gości. Frytki z batatów to kolejna potrawa z piekarnika, która cieszy się naszą sympatią. Z pewnością Was zaskoczy! Cieszę się, że słodkie ziemniaki są od dawna łatwo dostępne w osiedlowych sklepach spożywczych, dyskontach i hipermarketach.

Można przyrządzić je z różnymi dodatkami: wędzoną papryką, cynamonem, ziołami prowansalskimi czy mieszanką garam masala. Ta ostatnia to mój ulubiony dodatek. Wy też z pewnością odkryjecie swoje! Słodkawy smak batatów aż prosi się o eksperymenty z innymi przyprawami i podkręcenie smaku czymś kwaskowatym. Polecam np. z cytryną lub pomarańczą. A potem może jeszcze do tego jakiś sos?

Frytki z batata z piekarnika

Pamiętajcie, że frytki z batata przygotowywane w piekarniku będą odrobinę bardziej miękkie od ziemniaków amerykańskich. Dlatego dobrze jest kroić je przed pieczeniem w grubsze kawałki. Nawet grubsze od moich – serio :).

Frytki z batatów

Frytki z batatów

Doskonałe frytki z batatów na obiad lub kolację czy jako imprezowa przekąska. Można doprawić je na różne sposoby: wędzoną papryką, cynamonem lub mieszanką garam masala. Pokazuję jak zrobić frytki z batata.
4.6 od 5
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 45 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: frytki z batata, frytki z batatów
Liczba porcji: 2
Kalorie: 280kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 bataty (umyte i wyszorowane w gorącej wodzie lub obrane)
  • 1 łyżka oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki lub cynamonu (można zastąpić mieszanką przypraw garam masala)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Bataty kroję w dość grube frytki (po upieczeniu są bardziej miękkie od ziemniaków).
    Frytki z batatów - przepis - krok 1
  • Doprawiam solą, pieprzem i wybraną przyprawą smakową. Polewam oliwą, skrapiam sokiem z cytryny lub limonki i dobrze potrząsam miską, żeby tłuszcz i przyprawy równomiernie pokryły wszystkie frytki z batatów.
    Frytki z batatów - przepis - krok 2
  • Układam frytki z batata na papierze do pieczenia lub silikonowej macie wielokrotnego użytku.
    Frytki z batatów - przepis - krok 3
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) lub 180 st. C (termoobieg) i piekę przez ok. 40 minut.
    Frytki z batatów - przepis - krok 4
  • Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do odparowania przez 2 minuty. Następnie zdejmuję płaską łopatką z maty/papieru i serwuję.
    Frytki z batatów - przepis - krok 5

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 280kcal | Carbohydrates: 51g (17%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 7g (11%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Sodium: 138mg (6%) | Potassium: 865mg (25%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 10g | Vitamin A: 719.2% | Vitamin C: 8.5% | Calcium: 7.5% | Iron: 9.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spróbujcie zaserwować frytki z batatów jako dodatek do mięsnych dań lub warzywnych kotletów, albo podajcie z pieczoną/smażoną/grillowaną rybą. Kilka garści „czegoś zielonego” jako dodatek na talerzu i pyszny, różnorodny obiad lub kolacja zachwycą Ciebie i domowników!

Frytki z batata
Frytki z batata

Bardzo jestem ciekawa czy frytki z batatów przypadły Wam do gustu! Napiszcie w komentarzach, do jakich dań je serwujecie :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)