fbpx
Czytasz właśnie
Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą opalaną palnikiem to jeden z deserów, jakie wypatrzyłam w cukierni podczas podróży do Paryża. Nie mogłam oderwać oczu od pięknego wzoru, jaki zrumieniona beza utworzyła na kruchym cieście wypełnionym słodko-kwaśnym kremem. Jako alternatywa dla wyjątkowo słodkich, cięższych, czekoladowych deserów, taka tarta z kremem cytrynowym sprawdzi się doskonale. Niech jednak nie zwiedzie Was jej pozorna lekkość. Kalorii, głównie za sprawą słodkiej bezy i słodzonego kremu, jest tutaj sporo.

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

Francuska tarta cytrynowa z bezą, na kruchym cieście bez jajek, wypełniona słodko-kwaśnym kremem lemon curd z jajek, soku z cytryny i skórki cytrynowej. Beza podpalana palnikiem gazowym lub podpiekana w piekarniku.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 45 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Czas chłodzenia: 30 minutes
Razem: 1 hour 45 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: tarta cytrynowa, tarta z bezą, tarta z kremem cytrynowym, tarta z lemon curd
Liczba porcji: 1 forma na tartę o średnicy 22 cm
Kalorie: 380kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruche ciasto bez jajek na tartę

  • ¾ szklanki mąki tortowej lub razowej
  • 100 g masła (zmrożone przez ok. 30 minut w zamrażarce)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½-2 łyżeczki cukru
  • ¼ szklanki bardzo zimnej wody

Krem cytrynowy

  • 3 jajka (rozkłócone widelcem w miseczce)
  • 3 cytryny (wyszorowane, sparzone; wyciśnięty sok; starta skórka)
  • ¾ szklanki cukru (można wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 100 g masła

Beza

  • 3 białka (z dużych jajek)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki środka zakwaszającego (opcjonalnie; sok z cytryny lub pomarańczy, ocet winny lub kwaśny winian potasu)
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Jak zrobić

Wyrabianie ciasta

  • Zmrożone masło ucieram na tarce o grubych oczkach.
  • Do miski z masłem dodaję przesianą mąkę, cukier i sól. Delikatnie mieszam składniki i szybko wyrabiam ciasto, dodając stopniowo, w trakcie wyrabiania, zimną wodę.
  • Odstawiam przykryte lub zawinięte w folię ciasto do lodówki na ok. 30 minut.

Przygotowanie kremu

  • W czasie chłodzenia ciasta przygotowuję krem.
    Sok, startą skórkę, cukier i masło podgrzewam w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą.
  • Dodaję rozkłócone jajka, przelewając je stopniowo przez sitko i cały czas dokładnie mieszając.
  • Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół). Czas przygotowywania kremu to czas nagrzewania piekarnika.
    Podgrzewam krem na niewielkim ogniu w garnku przez ok. 30 minut, cały czas mieszając, zapobiegając ścięciu się jajek. Początkującym polecam podgrzewanie w kąpieli wodnej: mniejszy garnek z kremem zanurzam w większym garnku, w którym powoli gotuje się woda.

Pieczenie ciasta

  • Ciasto wylepiam na natłuszczonej formie do tarty. Dziurawię gęsto widelcem.
  • Wstawiam do piekarnika i w temperaturze 180 °C (góra+dół) piekę przez 10 minut.
  • Na podpieczonym cieście rozsmarowuję gorący krem cytrynowy.
  • Ponownie wstawiam do piekarnika i piekę przez 10 minut.
  • Wyjmuję z piekarnika i odstawiam.

Przygotowanie bezy

  • W czasie podpiekania spodu z kremem przygotowuję masę na bezę.
    Za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki ubijam białka bez dodatków, początkowo mniej intensywnie, aż do momentu gdy zaczną zmieniać kolor na biały.
  • Dodaję wybrany środek zakwaszający do białek, które zaczęły zmieniać kolor, dolewam waniilię i stopniowo zwiększam obroty miksera (lub intensywność ręcznego ubijania), kończąc ubijanie na najwyższych.
  • Gdy piana z białek osiągnie konsystencję tzw. miękkich czubków, przekładam ją do szprycy i dekoruję wierzch kremu cytrynowego.

Przypalanie bezy

  • Bezę przypalam za pomocą palnika gazowego lub opiekam w piekarniku.
    Opiekanie w piekarniku przeprowadzam na 3 półce od góry, z włączonym podpiekaniem górną grzałką. Gdy tylko beza zacznie lekko brązowieć, wyjmuję formę z piekarnika.
  • Serwuję tartę po przestudzeniu. Można przechowywać ją w lodówce, ale najlepiej smakuje podana tego samego dnia.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 175g | Kalorie: 380kcal (19%) | Węglowodany: 49g (16%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 20g (31%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Tłuszcze trans: 1g | Cholesterol: 55mg (18%) | Sód: 253mg (11%) | Potas: 22mg (1%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 40g (44%) | Witamina A: 627IU (13%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 1mg (1%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 2µg (2%) | Wapń: 9mg (1%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 3mg (1%) | Fosfor: 20mg (2%) | Selen: 5µg (7%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jak uda się Wasza tarta z lemon curd i jak będzie smakować. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Zobacz komentarze (1)
  • Moja mama już od dłuższego czasu wypieka własny chleb. Pyszności…jeśli uda mi się wydobyć przepis – podeślę.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom