fbpx
Czytasz właśnie
Fondue serowe

Fondue serowe

Fondue
5/5 (1)

Podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi popularną przekąską w Szwajcarii jest fondue. Wymyślili je prawdopodobnie oszczędni Szwajcarzy, którym szkoda było wyrzucać zaschniętego sera. Fondue serowe przygotowuje się tradycyjnie w specjalnie do tego przeznaczonym kociołku. Trzeba go stale podgrzewać, podczas gdy dookoła zasiadają goście i długimi, cienkimi szpadkami, na które nabijają pokrojone w kostkę, białe pieczywo, wybierają fondue. Wokół unosi się zapach sera połączonego z białym winem. Po prostu poezja!

Zobacz też: Przepisy na najlepsze przekąski

Przepisów na fondue serowe jest bardzo wiele: jedne tańsze, inne droższe. Te podstawowe składają się oczywiście wyłącznie z bazy serowej. Zmodyfikowane przyrządza się z dodatkiem pomidorów, ostrych papryczek czy grzybów. Najważniejszą rolę w fondue pełni jednak ser. Tradycyjnie jest to ser szwajcarski Gruyère w połączeniu z Vacherin Fribourgois. Jako dodatek do fondue koniecznie należy podać białe, pokrojone w kostkę pieczywo. Oraz inne, dowolne, ulubione dodatki. Zobaczcie jak zrobić szwajcarskie fondue.

Szwajcarskie fondue

Fondue serowe

Przepis na fondue serowe z sera emmentaler i gruyere. Kremowe, najlepsze fondue serowe - przepis krok po kroku jak zrobić fondue.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Szwajcarska
Przepis na: fondue serowe, szwajcarskie fondue
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 634kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • 400 g sera Emmentaler
  • 300 g sera Gruyere
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki białego wina (wytrawne)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dodatki

  • 12 kromek białego chleba (lub 1 duża bagietka; pokrojone w kostkę)
  • korniszony lub pikle

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Nie mając naczynia do fondue, można przygotować je w garnku na kuchence, a potem przelać do miseczek lub kokilek i postawić na stole na grzejących podstawkach.

Jak zrobić

  • Sery drobno kroję lub ucieram na tarce o grubych oczkach.
  • Naczynie do fondue nacieram czosnkiem i wlewam białe wino (zostawiam kilka łyżek). Dodaję ser.
  • Cały czas mieszając, roztapiam ser na niewielkim ogniu.
  • Gdy ser się całkowicie rozpuści, dodaję mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wina. Nadal podgrzewam, cały czas mieszając. Na koniec przyprawiam.
  • Gdy wszystkie składniki się połączą, podaję gościom. Postawiony na stole kociołek do fondue cały czas powinien być podgrzewany.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 634kcal (32%) | Carbohydrates: 28g (9%) | Białko: 36g (72%) | Fat: 36g (55%) | Tłuszcze nasycone: 21g (131%) | Cholesterol: 116mg (39%) | Sód: 701mg (30%) | Potas: 222mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1060IU (21%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 1079mg (108%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ze względu na zawartość alkoholu, wyraźnie wyczuwalnego i niewygotowanego, serowego fondue nie wolno podawać dzieciom. Zamiast tego można przygotować im fondue czekoladowe lub zrobić osobną, bezalkoholową wersję.

Zobacz też
Koktajl marchewkowy

Szwajcarskie fondue
Szwajcarskie fondue

Ciekawa jestem bardzo, z jakimi dodatkami podacie serowe szwajcarskie fondue. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło i smakowało!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

9 komentarzy
  • W dzisiejszych czasach fondue jest ekskluzywnym posilkiem rodzinnym nie mowic juz o zapraszaniu gosci.Zwykly czlowiek idzie do serowarni,mleczarni czy zwyklego sklepu i kupuje ulubiona mieszanke sera wydajac okragla sumke.Na ,,oszczedne,, fondue moga pozwolic sobie tylko ci ktorzy z jego wyrobu zyja czyli mleczarnie,serowarnie i drobni wytworcy ktorym sie to juz nie oplaca ale robia z milosci do smaku i tradycji.Mam to szczescie ze mieszkam w okolicach Fribourga CH i mozemy sobie z rodzina i przyjaciolmi zrobic raz na jakis czas wieczor fondue-raclette.Pozdrawiam milo i gratuluje ciekawego bloga

  • Zrobiłam to wg. Twojego przepisu i cały ser mi się ściął :/// Inne przepsisy mowią że dodając mąkę na początku zapobiega się temu procesowi . Zmieliliśy to w mikserze i moze teraz cos z tego bedzie . W kazdy razie nawołuję do korekty.

  • zrobiłam w sobotę na urodziny mojego narzeczonego i szczerze mówiąc miałam nadzieję na coś pyszniejszego… fajnie pasowały oliwki i papryka marynowana, podałam również pokrojony kabanos.
    fajna zabawa, ale przepis na sam ser chyba trzeba będzie „podrasować” 😉

  • o tak tak tak 😀 świetnie! z niecierpliwością czekałam na ten przepis :)))
    niestety ząbek czosnku będe musiała ominąć, gdyż CAŁA rodzina ma alergie 🙁 oprócz mnie…

  • Ach, fondue pamiętam własnie ze Szwajcarii, gdzie poznałam to danie i pokochałam je miłością dozgonna:). Przywiozłam sobie nawet stamtąd specjalny garnek do fondue i mieszanki serowe, a było to lat temu prawie 20!!! Do dziś fondue uwielbiam, choć pojawia się bardzo, bardzo sporadycznie – może to kwestia świadomości jaka to bomba kaloryczna bez szczególnych wartości odzywczych., a może kwestia tego, ze ciągle próbuję nowe przepisy i brakuje mi dni tygodnia na powtarzanie tego co już znamy. Pozdrawiam. Kinga

  • uwielbiam! dla mnie nie ma nic lepszego niż fondue serowe i mięsne na jednym stole i paczka przyjaciół do tego. ja kupuję gotową mieszankę serów do fondue. ciezko znaleść ale dla chcącego nic trudnego. a jesli chodzi o pieczywko do tego to kupuję chleb tostowy, smaruję go masłem czosnkowym , kroję na mniejsze kawałeczki i do piekarnika. z takimi grzaneczkami czosnkowymi fondue smakuje jeszcze lepiej.

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom