Fondue serowe przepis | Dorota Kamińska

Fondue serowe

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi popularną przekąską w Szwajcarii jest fondue. Wymyślili je prawdopodobnie oszczędni Szwajcarzy, którym szkoda było wyrzucać zaschniętego sera. Fondue serowe przygotowuje się tradycyjnie w specjalnie do tego przeznaczonym kociołku. Trzeba go stale podgrzewać, podczas gdy dookoła zasiadają goście i długimi, cienkimi szpadkami, na które nabijają pokrojone w kostkę, białe pieczywo, wybierają fondue. Wokół unosi się zapach sera połączonego z białym winem. Po prostu poezja!

Zobacz też: Przepisy na najlepsze przekąski

Przepisów na fondue serowe jest bardzo wiele: jedne tańsze, inne droższe. Te podstawowe składają się oczywiście wyłącznie z bazy serowej. Zmodyfikowane przyrządza się z dodatkiem pomidorów, ostrych papryczek czy grzybów. Najważniejszą rolę w fondue pełni jednak ser. Tradycyjnie jest to ser szwajcarski Gruyère w połączeniu z Vacherin Fribourgois. Jako dodatek do fondue koniecznie należy podać białe, pokrojone w kostkę pieczywo. Oraz inne, dowolne, ulubione dodatki. Zobaczcie jak zrobić szwajcarskie fondue.

5 od 1 osoby
Szwajcarskie fondue
Fondue serowe
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 
Przepis na fondue serowe z sera emmentaler i gruyere. Kremowe, najlepsze fondue serowe - przepis krok po kroku jak zrobić fondue.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Szwajcarska
Przepis na: fondue serowe, szwajcarskie fondue
Liczba kalorii: 634 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa serowa
  • 400 g sera Emmentaler
  • 300 g sera Gruyere
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki białego wina (wytrawne)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
Dodatki
  • 12 kromek białego chleba (lub 1 duża bagietka; pokrojone w kostkę)
  • korniszony lub pikle

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Nie mając naczynia do fondue, można przygotować je w garnku na kuchence, a potem przelać do miseczek lub kokilek i postawić na stole na grzejących podstawkach.
Fondue serowe - Jak zrobić
  1. Sery drobno kroję lub ucieram na tarce o grubych oczkach.

  2. Naczynie do fondue nacieram czosnkiem i wlewam białe wino (zostawiam kilka łyżek). Dodaję ser.

  3. Cały czas mieszając, roztapiam ser na niewielkim ogniu.

  4. Gdy ser się całkowicie rozpuści, dodaję mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wina. Nadal podgrzewam, cały czas mieszając. Na koniec przyprawiam.

  5. Gdy wszystkie składniki się połączą, podaję gościom. Postawiony na stole kociołek do fondue cały czas powinien być podgrzewany.

Wartości odżywcze
Fondue serowe
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 634 kcal Kalorie z tłuszczów 324 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 36g 55%
Tłuszcze nasycone 21g 105%
Cholesterol 116mg 39%
Sód 701mg 29%
Potas 222mg 6%
Węglowodany ogółem 28g 9%
Błonnik 1g 4%
Cukry 2g
Białko 36g 72%
Witamina A 21.2%
Witamina C 0.2%
Wapń 107.9%
Żelazo 9.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ze względu na zawartość alkoholu, wyraźnie wyczuwalnego i niewygotowanego, serowego fondue nie wolno podawać dzieciom. Zamiast tego można przygotować im fondue czekoladowe lub zrobić osobną, bezalkoholową wersję.

Szwajcarskie fondue
Szwajcarskie fondue

Ciekawa jestem bardzo, z jakimi dodatkami podacie serowe szwajcarskie fondue. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło i smakowało!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy
  1. W dzisiejszych czasach fondue jest ekskluzywnym posilkiem rodzinnym nie mowic juz o zapraszaniu gosci.Zwykly czlowiek idzie do serowarni,mleczarni czy zwyklego sklepu i kupuje ulubiona mieszanke sera wydajac okragla sumke.Na ,,oszczedne,, fondue moga pozwolic sobie tylko ci ktorzy z jego wyrobu zyja czyli mleczarnie,serowarnie i drobni wytworcy ktorym sie to juz nie oplaca ale robia z milosci do smaku i tradycji.Mam to szczescie ze mieszkam w okolicach Fribourga CH i mozemy sobie z rodzina i przyjaciolmi zrobic raz na jakis czas wieczor fondue-raclette.Pozdrawiam milo i gratuluje ciekawego bloga

  2. Zrobiłam to wg. Twojego przepisu i cały ser mi się ściął :/// Inne przepsisy mowią że dodając mąkę na początku zapobiega się temu procesowi . Zmieliliśy to w mikserze i moze teraz cos z tego bedzie . W kazdy razie nawołuję do korekty.

  3. zrobiłam w sobotę na urodziny mojego narzeczonego i szczerze mówiąc miałam nadzieję na coś pyszniejszego… fajnie pasowały oliwki i papryka marynowana, podałam również pokrojony kabanos.
    fajna zabawa, ale przepis na sam ser chyba trzeba będzie „podrasować” 😉

  4. o tak tak tak 😀 świetnie! z niecierpliwością czekałam na ten przepis :)))
    niestety ząbek czosnku będe musiała ominąć, gdyż CAŁA rodzina ma alergie 🙁 oprócz mnie…

  5. Ach, fondue pamiętam własnie ze Szwajcarii, gdzie poznałam to danie i pokochałam je miłością dozgonna:). Przywiozłam sobie nawet stamtąd specjalny garnek do fondue i mieszanki serowe, a było to lat temu prawie 20!!! Do dziś fondue uwielbiam, choć pojawia się bardzo, bardzo sporadycznie – może to kwestia świadomości jaka to bomba kaloryczna bez szczególnych wartości odzywczych., a może kwestia tego, ze ciągle próbuję nowe przepisy i brakuje mi dni tygodnia na powtarzanie tego co już znamy. Pozdrawiam. Kinga

  6. uwielbiam! dla mnie nie ma nic lepszego niż fondue serowe i mięsne na jednym stole i paczka przyjaciół do tego. ja kupuję gotową mieszankę serów do fondue. ciezko znaleść ale dla chcącego nic trudnego. a jesli chodzi o pieczywko do tego to kupuję chleb tostowy, smaruję go masłem czosnkowym , kroję na mniejsze kawałeczki i do piekarnika. z takimi grzaneczkami czosnkowymi fondue smakuje jeszcze lepiej.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)