Fondant czekoladowy - lava cake przepis | Dorota Kamińska

Fondant czekoladowy – lava cake

O jego odkrycie spierają się Amerykanie i Francuzi. Elegancki, a jednocześnie prosty do zrobienia fondant czekoladowy. Deser z lawą czyli płynną czekoladą w środku. Popularny w tych tańszych jak i droższych restauracjach, przygotowywany i serwowany na wiele sposobów. Znany też jako molten lava cake lub molten chocolate cake czyli ciasto z płynną lawą lub ciasto z czekoladową lawą. Coś dla początkujących miłośników wypieków, bez konieczności użycia miksera. Jednak wymaga odrobiny wyczucia własnego piekarnika i obserwacji, jak ścina się masa. Zobaczcie jak zrobić lava cake.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto bez miksera

Często na świecie ten sam pomysł przychodzi do głowy paru osobom w różnych jego częściach, ale w tym samym czasie. Jean-Georges Vongerichten, szef kuchni w Nowym Jorku, w 1987 roku przygotowywał czekoladowy biszkopt. Wyjął go zbyt szybko z piekarnika, uzyskując ściętą z zewnątrz masę i płynny środek. Przypisał sobie wynalezienie nowego deseru. Inny kucharz, Jacques Torres z Francji stwierdził, że taka receptura od dawna istniała we Francji i rozpoczął się spór. Ostatecznie to kucharz z USA spopularyzował przepis na fondant czekoladowy lava cake. Do dziś podaje się ten smakołyk w restauracjach na całym świecie.

Lava cake - przepis
Lava cake – przepis

Ciastko czekoladowe z lawą

Ciasto lava cake to w rzeczywistości pojedyncze porcje pieczone w kokilkach: ceramicznych lub silikonowych, albo metalowych formach na muffiny. Od razu warto wspomnieć, że te pierwsze rozgrzewają się najdłużej. Dlatego do każdego rodzaju materiału, z którego są wykonane foremki, trzeba będzie dopasować nieco dłuższy lub krótszy czas pieczenia.

Fondant czekoladowy - lava cake

Fondant czekoladowy – molten lava cake

Fondant czekoladowy czyli przepis na lava cake, znany też jako molten lava cake - ciasto z płynną lawą. Prosty do zrobienia czekoladowy fondant z gorzkiej czekolady, masła, mąki i likieru oraz jajka, do upieczenia w 10 minut.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Francuska
Przepis na: fondant czekoladowy, molten lava cake
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 352kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa na fondant z czekolady

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 kieliszek likieru o smaku pigwy lub pomarańczy (ok. 40 ml)
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii; dosłodzić masę można, gdy czekolada jest bardzo gorzka)

Do dekoracji (do wyboru)

  • 1 kiwi (w plasterkach)
  • 1 garść malin lub truskawek
  • 1 garść borówek amerykańskich
  • bita śmietana
  • syrop klonowy
  • cukier puder

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Jak zrobić

  • Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  • Dodaję likier, cukier, sól i jajko. Rozkłócam trzepaczką.
  • Dosypuję mąkę, mieszam delikatnie do połączenia składników.
  • Przelewam masę do kokilek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) na 8-10 minut (masa w szerszych kokilkach powinna piec się krócej od tej w wąskich, wysokich). Masa powinna być ścięta po bokach i miękka w środku.
  • Wyjmuję fondant czekoladowy z piekarnika i odstawiam na 1-2 minuty.
  • Obkrawam fondant dookoła, wyjmuję z kokilek i przekładam na talerzyki.
  • Dekoruję i od razu serwuję na gorąco.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (bez owoców, z cukrem pudrem) | Calories: 352kcal | Carbohydrates: 22g (7%) | Protein: 5g (10%) | Fat: 22g (34%) | Saturated Fat: 13g (65%) | Cholesterol: 109mg (36%) | Sodium: 146mg (6%) | Potassium: 209mg (6%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 15g | Vitamin A: 8.6% | Calcium: 3.1% | Iron: 18.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Fondant czekoladowy najczęściej składa się z pięciu składników: masła, jajek, cukru, czekolady i mąki. Stopień jego słodkości będzie zależeć od rodzaju wykorzystanej czekolady. Moja propozycja to czekolada gorzka 90% dosłodzona ksylitolem dla obniżenia indeksu glikemicznego deseru. Metod przygotowania jest kilka, ale zaproponuję najprostszą z nich, bez osobnego ubijania białek na pianę.

Lava cake - fondant czekoladowy
Lava cake – fondant czekoladowy

Zamiast dodatku likieru można wykorzystać mocną kawę, sok pomarańczowy lub mleko. Dajcie znać w komentarzach, którą wersję wybierzecie :). Bardzo jestem ciekawa, jak udały się Wasze fondanty i czy podbiły Wasze podniebienia!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
    1. Obserwacja w czasie pieczenia i odpowiednio szybkie wyjęcie :). Podobnie jak ze wszystkimi wypiekami, tutaj też trzeba wyczuć piekarnik oraz czas nagrzewania się foremek – ceramiczne w białym kolorze dłużej niż cieniutkie, ciemne blaszki czy silikon.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)