Flapjack - ciasto granola bar przepis | Dorota Kamińska

Flapjack – ciasto granola bar

Flapjack, granola bar lub oat bar – nieważne pod którą nazwą poznacie to ciasto, pokochacie je dozgonną miłością za fantastyczny smak, nieskończenie wiele możliwości łączenia jego składników i mnóstwo dobrej energii, bo choć kalorii ma sporo, można skomponować jego skład w taki sposób, żeby stał się zdrowym śniadaniem lub przedpołudniową przekąską.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Baza to płatki owsiane, słodkie i skarmelizowane za sprawą cukru, chociaż w moim przepisie zastąpiłam go miodem. Pożywne i bogate w dobroczynne składniki odżywcze bakalie, koniecznie bez konserwantów, cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego, chociaż ciężko o bezcukrową żurawinę, z którą granola bar smakuje najlepiej. Można wykorzystać rodzynki, suszone morele i skórkę z pomarańczy, z dodatkiem odrobiny wiórków kokosowych. Obowiązkowo z pestkami z dyni, które dodają ciastu flapjack pięknego, zielonego koloru, idealnie komponującego się z czerwienią żurawiny. Słodkie, ale równocześnie kwaskowate smaki. Najlepsze połączenie.

Poznałam ten smak podczas podróży do Londynu, kiedy we znaki na wyspach dał mi się chłód zimy, która postanowiła o sobie przypomnieć dokładnie na początku marca 2013 roku, gdy z walizką w ręku, ubrana w cienki, wiosenny trencz, przechadzałam się po małej miejscowości Whitton, poszukując domu znajomego, w którym miałam zamieszkać.

Codziennie rano zjadałam dwa tosty z masłem orzechowym z Sainsbury, nie mogąc w kuchni Philippa znaleźć małego blendera. Spacer do stacji był poranną rozgrzewką, podczas którego obserwowałam Brytyjki chodzące w balerinkach, bez skarpetek czy rajstop. Codziennie rano, kiedy w Londynie wysiadałam z pociągu lub metra, pierwsze kroki kierowałam do kawiarni, gdzie przy kubku ulubionej kawy i kawałku ciasta granola bar, na które od zawsze mówię flapjack, starałam się pozbierać myśli, cieszyć urokami londyńskich atrakcji i nie myśleć o tym, że mam na sobie wszystkie możliwe warstwy ubrania i jak to w ogóle się stało, że w żadnym domu handlowym nie można już znaleźć rękawiczek.

Moja podróż do Londynu nadaje się do poprawki. Smutny to był wyjazd i choć rozpoczęły go najpiękniejsze oświadczyny na świecie, odbył się pod znakiem samotnych dni i nocy, a skrzydła, na których doleciałam do Anglii, podcięte, zostawiłam gdzieś na brzegu Tamizy, odczytując w telefonie wiadomość, która była początkiem końca pewnej długiej historii.

Z Anglii przywiozłam wspomnienie smacznej kuchni: pysznej ryby z frytkami, kolorowych dań inspirowanych potrawami z całego świata i wspaniałych wypieków, które Brytyjczycy nauczyli się jeść do kawy, zamiast klasycznego, porannego śniadania. Lubię popatrzeć sobie na zdjęcia z tej podróży i powspominać czas, kiedy bez statywu, zmarznięta, kładąc aparat na murze przy brzegu rzeki, opierając go o przewodnik po Londynie i rękawiczki, które udało mi się w końcu kupić od ulicznego sprzedawcy, zrobiłam piękne, nocne zdjęcia miasta. W czasie pobytu w Londynie kupiłam bilet do Nowego Jorku, gdzie kilka miesięcy później rozpoczęła się moja kolejna, trwająca 1,5 miesiąca, fantastyczna przygoda.

Flapjack - przepis fit

Flapjack – granola bar – oat bar

Najlepszy flapjack czyli ciasto granola bars - oat bar. Pyszne i zdrowe ciasto z bakalii, miodu i płatków owsianych. Mnóstwo pysznych orzechów, pistacje, słonecznik, pestki z dyni, żurawina i wiórki kokosowe.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: flapjack, granola bar, oat bar
Liczba porcji: 16 porcji
Kalorie: 199kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g płatków owsianych (górskie, najlepiej ekologiczne i bezglutenowe)
  • 100 g rodzynek i/lub suszonej żurawiny i/lub suszonych fig (ostrożnie: mogą zawierać cukier, dlatego warto przeczytać skład; figi najlepiej pokroić na mniejsze kawałki)
  • 100 g masła (½ kostki; w wersji wegańskiej lub bez nabiału można zastąpić tłuszczem roślinnym)
  • 50 g suszonych moreli (ostrożnie: mogą zawierać cukier, dlatego warto przeczytać skład; pokrojone w kostkę)
  • 50 g suszonych daktyli (ostrożnie: mogą zawierać cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy; można wymieszać pół na pół: 25 g suszonych daktyli i 25 g masła daktylowego)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g pistacji (łuskane)
  • 50 g pestek z dyni
  • 25 g pestek słonecznika i/lub sezamu
  • 25 g orzechów włoskich (grubo posiekane; można włożyć do woreczka i rozbić za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa)
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy (pomarańcza wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • 5 łyżek miodu (o łagodnym smaku, np. rzepakowy)
  • 10 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu (można zastąpić dodatkowym miodem))

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Połowę pestek z dyni, nasion słonecznika, rodzynek z żurawiną lub figami, wiórków kokosowych i pistacji oraz całość płatków owsianych, moreli, daktyli, orzechów i skórki z pomarańczy mieszam w misce.
  • Na patelni, na średnim ogniu, roztapiam masło z miodem (1 łyżkę odkładam na później) i cukrem brzozowym.
  • Zalewam mieszanką bakalie w misce i dokładnie mieszam za pomocą łyżki.
  • Przekładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie dociskam powierzchnię za pomocą łyżki.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 25 minut, na złocisty kolor.
  • Gorące ciasto smaruję pozostałym miodem i posypuję pozostałymi bakaliami, dociskając je delikatnie.
  • Odstawiam ciasto do wystudzenia, a kiedy jest całkowicie zimne - kroję w kwadraty.

Przydatne przepisy i poradniki

Flapjack uznaję za ciasto fit, chociaż ma dużo kalorii. Są to jednak kalorie zawarte w zdrowych bakaliach i miodzie, a taka przekąska, np. po treningu, czy choćby zaserwowana w formie śniadania, z dodatkiem jogurtu/mleka, zapewnia odpowiedni poziom energii na start i zestaw niezbędnych dla organizmu składników: węglowodanów, białek i zdrowego tłuszczu.

Wartości odżywcze

Serving: 1kwadratowy kawałek o boku ok. 6 cm | Calories: 199kcal | Carbohydrates: 21g (7%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 12g (18%) | Saturated Fat: 5g (25%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sodium: 49mg (2%) | Potassium: 225mg (6%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 9g | Vitamin A: 5.6% | Vitamin C: 1.2% | Calcium: 1.9% | Iron: 6.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Lubię upiec sobie czasem granola bars i powspominać tamte czasy. Wrócę jeszcze kiedyś do Londynu, ale tym razem wszystko będzie zupełnie inaczej :).

Flapjack
Flapjack

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

6 komentarzy
    1. Dzień dobry Małgorzato :). Granola jest już poddana obróbce termicznej, a tutaj muszą być wykorzystane surowe płatki owsiane. Pieczenie po raz drugi już przypieczonej granoli nie będzie korzystne dla zdrowia.

  1. Bardzo dziękuję za odpowiedź, ten wpis o mąkach gdzieś mi umknął. Odnośnie moich problemów to niestety mam właśnie takie bolące wypryski – upiekłam jabłecznik na pszennej i od razu dostałam. Być może zamiana mąki coś zmieni, nie wyobrażam sobie bowiem życia bez pieczenia 🙂

  2. Pani Dorotko mam pytanie odnośnie Pani przepisów na ciasta (przy okazji nawiązując do historii problemów z cerą, które niestety też posiadam ): chciałabym zastąpić czymś mąkę pszenną. Mam żytnią, ale dodałam ją do jednego ciasta i nic z tego nie wyszło. Czy ma Pani jakieś sprawdzone zamienniki? Pozdrawiam serdecznie

    1. Mam :). Przeszłam na mąki bezglutenowe i mąkę pszenną jem bardzo rzadko, w zasadzie tylko wtedy, kiedy jestem gdzieś na wyjeździe i nie ma już absolutnie nic innego do zjedzenia. Polecam spróbować, może to pomoże, zależy jakie są problemy z cerą konkretnie u Pani. Moim zdaniem, odstawienie glutenu ma sens, kiedy problemy z cerą są związane z problemami jelitowymi – teoria nadmiernie rozwijających się bakterii, wiecznie wzdętego brzucha i powiązania tego z reakcją organizmu w postaci grubych, bolesnych wyprysków na twarzy. Trzymam kciuki :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)