fbpx
Czytasz właśnie
Fish and chips – smażona ryba z frytkami

Fish and chips – smażona ryba z frytkami

Smażona ryba, frytki i surówka
5/5 (1)

Nie ma Wigilii bez ryby i choć pokazywałam Wam już wiele przepisów na karpia, pstrąga czy dorsza, przypomniała mi się potrawa, za którą trochę tęsknię. To smak zapamiętany z podróży do Australii czy wyjazdu do Londynu. Fish and chips czyli smażona ryba z frytkami. I choć do jedzenia frytek w Boże Narodzenie nikogo nie zamierzam zachęcać, bo to zupełnie nie ten czas, to rybę według brytyjskiej receptury warto przygotować, bo jest bardzo smaczna i uniwersalna. Będzie pasować do wielu innych dań!

Smażona ryba, frytki i surówka

Fish and chips - ryba z frytkami

Tradycyjna ryba z frytkami brytyjska czyli przepis na fish and chips z dodatkiem pasty 
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 50 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Australijska, Brytyjska
Przepis na: fish and chips, ryba z frytkami
Liczba porcji: 4
Kalorie: 773kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryba

  • 250 g filetów z białej ryby (bez skóry, dokładnie oczyszczone z ości)
  • 250 g mąki (+ dodatkowa do oprószenia ryby)
  • 300 ml piwa (schłodzone)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Frytki

  • 800 g ziemniaków (obrane, pokrojone na frytki)
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Pasta z groszku

  • 4 gałązki świeżej mięty (posiekane)
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka zielonego groszku (tylko nasiona)
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

Ryba

  • Rozgrzewam piekarnik do 180°C (góra+dół).
  • W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temperatury 190°C.
  • Rybę posypuję z obu stron solą i pieprzem, następnie oprószam odrobiną mąki.
  • Mąkę mieszam z piwem i proszkiem do pieczenia do uzyskania konsystencji gęstego ciasta, które nie spływa z łyżki.
  • Zanurzam rybę w cieście i odczekuję chwilę, żeby ewentualnie usunąć jego nadmiar z filetów. Trzymając za pomocą szczypiec, delikatnie wkładam do rozgrzanego oleju.
  • Smażę przez ok. 4 minuty, po kilka kawałków, aż ciasto uzyska złocisty kolor.
  • Odciskam delikatnie nadmiar tłuszczu z każdej ryby na papierowym ręczniku. Przekładam ryby do piekarnika na czas przyrządzania frytek i groszku.

Frytki

  • Surowe frytki wrzucam na kilka minut do gotującej się, osolonej wody. Odcedzam, kiedy nadal zachowują swój kształt i zostawiam na durszlaku do odparowania.
  • Olej pozostały po smażeniu ryby rozgrzewam do 180°C i smażę dobrze osuszone frytki na złocisty kolor. Odcedzam i odciskam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Doprawiam solą.

Pasta z groszku

  • W tym samym czasie, w którym wrzucam frytki do gotowania w wodzie, zaczynam przygotowywać pastę. Groszek i miętę podsmażam na maśle, na niedużym ogniu, przez ok. 10 minut.
  • Doprawiam sokiem z cytryny i solą z pieprzem. Ugniatam widelcem lub miksuję w blenderze na gładką pastę. Trzymam pod przykryciem do czasu przygotowania ryby i frytek.

Serwowanie

  • Serwuję rybę z frytkami oraz pastą z groszku, w której można maczać zarówno kawałki ryby, jak i frytki. Rybę można skropić odrobiną octu lub soku z cytryny.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 450g (ryba+frytki+pasta) | Kalorie: 773kcal (39%) | Węglowodany: 84g (28%) | Białko: 26g (52%) | Tłuszcze: 35g (54%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 46mg (15%) | Sód: 773mg (34%) | Potas: 1727mg (49%) | Błonnik: 9g (38%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 555IU (11%) | Witamina C: 45.2mg (55%) | Wapń: 314mg (31%) | Żelazo: 10.9mg (61%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Smażona ryba, frytki i surówka
Smażona ryba, frytki i surówka
Fish & chips
Fish & chips

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom