Nie ma Wigilii bez ryby i choć pokazywałam Wam już wiele przepisów na karpia, pstrąga czy dorsza, przypomniała mi się potrawa, za którą trochę tęsknię. To smak zapamiętany z podróży do Australii czy wyjazdu do Londynu. Fish and chips czyli smażona ryba z frytkami. I choć do jedzenia frytek w Boże Narodzenie nikogo nie zamierzam zachęcać, bo to zupełnie nie ten czas, to rybę według brytyjskiej receptury warto przygotować, bo jest bardzo smaczna i uniwersalna. Będzie pasować do wielu innych dań!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ryba
- 250 g filetów z białej ryby (bez skóry, dokładnie oczyszczone z ości)
- 250 g mąki (+ dodatkowa do oprószenia ryby)
- 300 ml piwa (schłodzone)
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
Frytki
- 800 g ziemniaków (obrane, pokrojone na frytki)
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Pasta z groszku
- 4 gałązki świeżej mięty (posiekane)
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka zielonego groszku (tylko nasiona)
- ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Ryba
- Rozgrzewam piekarnik do 180°C (góra+dół).
- W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temperatury 190°C.
- Rybę posypuję z obu stron solą i pieprzem, następnie oprószam odrobiną mąki.
- Mąkę mieszam z piwem i proszkiem do pieczenia do uzyskania konsystencji gęstego ciasta, które nie spływa z łyżki.
- Zanurzam rybę w cieście i odczekuję chwilę, żeby ewentualnie usunąć jego nadmiar z filetów. Trzymając za pomocą szczypiec, delikatnie wkładam do rozgrzanego oleju.
- Smażę przez ok. 4 minuty, po kilka kawałków, aż ciasto uzyska złocisty kolor.
- Odciskam delikatnie nadmiar tłuszczu z każdej ryby na papierowym ręczniku. Przekładam ryby do piekarnika na czas przyrządzania frytek i groszku.
Frytki
- Surowe frytki wrzucam na kilka minut do gotującej się, osolonej wody. Odcedzam, kiedy nadal zachowują swój kształt i zostawiam na durszlaku do odparowania.
- Olej pozostały po smażeniu ryby rozgrzewam do 180°C i smażę dobrze osuszone frytki na złocisty kolor. Odcedzam i odciskam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Doprawiam solą.
Pasta z groszku
- W tym samym czasie, w którym wrzucam frytki do gotowania w wodzie, zaczynam przygotowywać pastę. Groszek i miętę podsmażam na maśle, na niedużym ogniu, przez ok. 10 minut.
- Doprawiam sokiem z cytryny i solą z pieprzem. Ugniatam widelcem lub miksuję w blenderze na gładką pastę. Trzymam pod przykryciem do czasu przygotowania ryby i frytek.
Serwowanie
- Serwuję rybę z frytkami oraz pastą z groszku, w której można maczać zarówno kawałki ryby, jak i frytki. Rybę można skropić odrobiną octu lub soku z cytryny.
Witam! Przepis na rybę z frytkami nie otwiera się.