Fish and chips – smażona ryba z frytkami

Nie ma Wigilii bez ryby i choć pokazywałam Wam już wiele przepisów na karpia, pstrąga czy dorsza, przypomniała mi się potrawa, za którą trochę tęsknię. To smak zapamiętany z podróży do Australii czy wyjazdu do Londynu. Fish and chips czyli smażona ryba z frytkami. I choć do jedzenia frytek w Boże Narodzenie nikogo nie zamierzam zachęcać, bo to zupełnie nie ten czas, to rybę według brytyjskiej receptury warto przygotować, bo jest bardzo smaczna i uniwersalna. Będzie pasować do wielu innych dań!

5 od 1 osoby
Smażona ryba, frytki i surówka
Fish and chips - ryba z frytkami
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
50 min
 

Tradycyjna ryba z frytkami brytyjska czyli przepis na fish and chips z dodatkiem pasty 

Danie: Danie główne
Kuchnia: Australijska, Brytyjska
Przepis na: fish and chips, ryba z frytkami
Liczba kalorii: 773 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ryba
  • 250 g filetów z białej ryby (bez skóry, dokładnie oczyszczone z ości)
  • 250 g mąki (+ dodatkowa do oprószenia ryby)
  • 300 ml piwa (schłodzone)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
Frytki
  • 800 g ziemniaków (obrane, pokrojone na frytki)
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
Pasta z groszku
  • 4 gałązki świeżej mięty (posiekane)
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka zielonego groszku (tylko nasiona)
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Fish and chips - ryba z frytkami - Jak zrobić
Ryba
  1. Rozgrzewam piekarnik do 180°C (góra+dół).

  2. W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temperatury 190°C.

  3. Rybę posypuję z obu stron solą i pieprzem, następnie oprószam odrobiną mąki.

  4. Mąkę mieszam z piwem i proszkiem do pieczenia do uzyskania konsystencji gęstego ciasta, które nie spływa z łyżki.

  5. Zanurzam rybę w cieście i odczekuję chwilę, żeby ewentualnie usunąć jego nadmiar z filetów. Trzymając za pomocą szczypiec, delikatnie wkładam do rozgrzanego oleju.

  6. Smażę przez ok. 4 minuty, po kilka kawałków, aż ciasto uzyska złocisty kolor.

  7. Odciskam delikatnie nadmiar tłuszczu z każdej ryby na papierowym ręczniku. Przekładam ryby do piekarnika na czas przyrządzania frytek i groszku.

Frytki
  1. Surowe frytki wrzucam na kilka minut do gotującej się, osolonej wody. Odcedzam, kiedy nadal zachowują swój kształt i zostawiam na durszlaku do odparowania.

  2. Olej pozostały po smażeniu ryby rozgrzewam do 180°C i smażę dobrze osuszone frytki na złocisty kolor. Odcedzam i odciskam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Doprawiam solą.

Pasta z groszku
  1. W tym samym czasie, w którym wrzucam frytki do gotowania w wodzie, zaczynam przygotowywać pastę. Groszek i miętę podsmażam na maśle, na niedużym ogniu, przez ok. 10 minut.

  2. Doprawiam sokiem z cytryny i solą z pieprzem. Ugniatam widelcem lub miksuję w blenderze na gładką pastę. Trzymam pod przykryciem do czasu przygotowania ryby i frytek.

Serwowanie
  1. Serwuję rybę z frytkami oraz pastą z groszku, w której można maczać zarówno kawałki ryby, jak i frytki. Rybę można skropić odrobiną octu lub soku z cytryny.

Wartości odżywcze
Fish and chips - ryba z frytkami
Wielkość porcji (450 g (ryba+frytki+pasta))
Liczba kalorii 773 kcal Kalorie z tłuszczów 315 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 35g 54%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 46mg 15%
Sód 773mg 32%
Potas 1727mg 49%
Węglowodany ogółem 84g 28%
Błonnik 9g 36%
Cukry 2g
Białko 26g 52%
Witamina A 11.1%
Witamina C 54.8%
Wapń 31.4%
Żelazo 60.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Smażona ryba, frytki i surówka
Smażona ryba, frytki i surówka
Fish & chips
Fish & chips
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)