Fish and chips - smażona ryba z frytkami przepis | Dorota Kamińska

Fish and chips – smażona ryba z frytkami

Nie ma Wigilii bez ryby i choć pokazywałam Wam już wiele przepisów na karpia, pstrąga czy dorsza, przypomniała mi się potrawa, za którą trochę tęsknię. To smak zapamiętany z podróży do Australii czy wyjazdu do Londynu. Fish and chips czyli smażona ryba z frytkami. I choć do jedzenia frytek w Boże Narodzenie nikogo nie zamierzam zachęcać, bo to zupełnie nie ten czas, to rybę według brytyjskiej receptury warto przygotować, bo jest bardzo smaczna i uniwersalna. Będzie pasować do wielu innych dań!

Smażona ryba, frytki i surówka

Fish and chips - ryba z frytkami

Tradycyjna ryba z frytkami brytyjska czyli przepis na fish and chips z dodatkiem pasty 
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 50 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Australijska, Brytyjska
Przepis na: fish and chips, ryba z frytkami
Liczba porcji: 4
Kalorie: 773kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryba

  • 250 g filetów z białej ryby (bez skóry, dokładnie oczyszczone z ości)
  • 250 g mąki (+ dodatkowa do oprószenia ryby)
  • 300 ml piwa (schłodzone)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Frytki

  • 800 g ziemniaków (obrane, pokrojone na frytki)
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Pasta z groszku

  • 4 gałązki świeżej mięty (posiekane)
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka zielonego groszku (tylko nasiona)
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ryba

  • Rozgrzewam piekarnik do 180°C (góra+dół).
  • W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temperatury 190°C.
  • Rybę posypuję z obu stron solą i pieprzem, następnie oprószam odrobiną mąki.
  • Mąkę mieszam z piwem i proszkiem do pieczenia do uzyskania konsystencji gęstego ciasta, które nie spływa z łyżki.
  • Zanurzam rybę w cieście i odczekuję chwilę, żeby ewentualnie usunąć jego nadmiar z filetów. Trzymając za pomocą szczypiec, delikatnie wkładam do rozgrzanego oleju.
  • Smażę przez ok. 4 minuty, po kilka kawałków, aż ciasto uzyska złocisty kolor.
  • Odciskam delikatnie nadmiar tłuszczu z każdej ryby na papierowym ręczniku. Przekładam ryby do piekarnika na czas przyrządzania frytek i groszku.

Frytki

  • Surowe frytki wrzucam na kilka minut do gotującej się, osolonej wody. Odcedzam, kiedy nadal zachowują swój kształt i zostawiam na durszlaku do odparowania.
  • Olej pozostały po smażeniu ryby rozgrzewam do 180°C i smażę dobrze osuszone frytki na złocisty kolor. Odcedzam i odciskam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Doprawiam solą.

Pasta z groszku

  • W tym samym czasie, w którym wrzucam frytki do gotowania w wodzie, zaczynam przygotowywać pastę. Groszek i miętę podsmażam na maśle, na niedużym ogniu, przez ok. 10 minut.
  • Doprawiam sokiem z cytryny i solą z pieprzem. Ugniatam widelcem lub miksuję w blenderze na gładką pastę. Trzymam pod przykryciem do czasu przygotowania ryby i frytek.

Serwowanie

  • Serwuję rybę z frytkami oraz pastą z groszku, w której można maczać zarówno kawałki ryby, jak i frytki. Rybę można skropić odrobiną octu lub soku z cytryny.

Wartości odżywcze

Serving: 450g (ryba+frytki+pasta) | Calories: 773kcal | Carbohydrates: 84g (28%) | Protein: 26g (52%) | Fat: 35g (54%) | Saturated Fat: 6g (30%) | Cholesterol: 46mg (15%) | Sodium: 773mg (32%) | Potassium: 1727mg (49%) | Fiber: 9g (36%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 11.1% | Vitamin C: 54.8% | Calcium: 31.4% | Iron: 60.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Smażona ryba, frytki i surówka
Smażona ryba, frytki i surówka
Fish & chips
Fish & chips
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)