fbpx
Czytasz właśnie
Figi – właściwości, walory i witaminy

Figi – właściwości, walory i witaminy

Figi
5/5 (4)

Od dawnych czasów uznawane za afrodyzjak, być może za sprawą wyglądu, bo niektórzy twierdzą, że figi, w całości, przypominają… męskie genitalia, a po przekrojeniu – damskie, a być może dzięki walorom smakowym i właściwościom, które sprawiają, że w sezonie warto jak najczęściej sięgać po ten pyszny owoc o wielu zastosowaniach i wyjątkowo dekoracyjnych atutach.

Zobacz też: Inne owoce egzotyczne

Figi – jak smakują i czemu warto je jeść – film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Drzewa figowe, które obecnie uprawia się w ciepłych krajach na całym świecie (np. basen Morza Śródziemnego oraz USA), natywnie występują w krajach Azji Mniejszej i Turcji, a sezon na figi w Polsce trwa od połowy września do końca października, chociaż w innych miejscach na świecie, w zależności od regionu, owoce można zbierać nawet dwa razy w roku, co sprawia, że w sprzedaży mogą pojawić się wcześniej, nawet w maju.

Od kilku lat również w Polsce te pyszne owoce są łatwo dostępne w większych sklepach i na dużych targowiskach, sprzedawane w skrzynkach i ułożone w sposób zapobiegający ich uszkodzeniu, o które szczególnie łatwo w transporcie, bo figi są owocami o miękkim miąższu i cienkiej skórce.

Pod cienką, fioletowawą skórką kryje się jej jaśniejsza i nieco grubsza warstwa, otaczająca czerwono-pomarańczowy miąższ o licznych, jadalnych pestkach, które bardzo przyjemnie chrupią, kiedy figi zjadamy na surowo. Niezbyt słodkie w smaku i mało soczyste, można zaliczyć je do uniwersalnych owoców, które dobrze skomponują się zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi składnikami potraw.

Figi
Figi

Figi – jak wybrać

Kupując świeże figi, warto zwrócić uwagę na sposób, w jaki są przechowywane. Zabezpieczone gąbkami, ułożone w skrzynkach ze specjalnymi zagłębieniami na pojedyncze owoce, będą dużo mniej podatne na uszkodzenia. Należy wybierać owoce o nieuszkodzonej skórce, miękkie w dotyku, o przyjemnym, słodkawym zapachu.

Figi zbyt miękkie, o uszkodzonej skórce, pachnące intensywnie, są przejrzałe. Jeśli na ich powierzchni nie pojawiła się pleśń, można wykorzystać je jako składnik sosów lub koktajlu, bo po przekrojeniu raczej trudno o ich apetyczny wygląd i zwartą konsystencję.

Owoce twarde to figi niedojrzałe, które należy zostawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej (dojrzewają szybko), ułożone bez uciskających ich powierzchnię, innych owoców lub warzyw.

Figi – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni

Dojrzałe figi można przechowywać przez 2-3 dni w lodówce – to maksymalny czas, w którym się nie zestarzeją.

Jak większość owoców, figi smakują wybornie same, bez żadnych dodatków, pokrojone w ćwiartki lub na plasterki. Nadają się do suszenia oraz przygotowywania przetworów – jeśli ktoś z Was próbował kiedykolwiek dżemu figowego jako dodatku do wędlin lub sera pleśniowego z grilla, na pewno potwierdzi moją opinię. Można dodać je do sałatki owocowej, ale również w sałatkach warzywnych, zwłaszcza tych z dodatkiem serów, będą idealnie współgrać z pozostałymi składnikami. Polecam moją sałatkę z pistacjami i figami z kurczakiem i nie zapominajcie, że figami pięknie udekorujecie desery i ciasta.

Figi – skład i dobroczynne działanie

Są to owoce bogate w błonnik, ułatwiający procesy trawienne oraz wspomagające odporność organizmu i walkę z wolnymi rodnikami przeciwutleniacze.

Zobacz też
Różowa guawa

Zawartość w miąższu witamin z grup A, E i K, tzw. witamin urodowych, sprawia, że osoby je zjadające mogą liczyć na poprawę stanu skóry, włosów oraz… wyostrzenie wzroku :).

Zawartość wapnia, fosforu i potasu sprawia, że odgrywają ważną rolę w budowie tkanek kostnych w organizmie oraz wpływają na poprawę procesu produkcji i dystrybucji krwi. Szczególnie dużo minerałów znajduje się w suszonych owocach, bogatych w wapń, miedź, potas, mangan, żelazo, selen i cynk.

Figi zawierają też kwas chlorogenowy, który wspomaga obniżanie poziomu cukru we krwi.

Znajdująca się w miąższu fig witamina B poprawia ogólne funkcjonowanie organizmu i zachodzące w nim procesy.

Figi – dieta

Owoce smaczne i pożywne, ale jednocześnie kaloryczne. 100 g świeżych fig zawiera ok. 74 kcal, z kolei taka sama porcja fig suszonych to ok. 249 kcal. Surowe, nieprzetworzone figi charakteryzuje niski indeks glikemiczny IG = 35. Pełnią rolę kalorycznej, bogatej w składniki odżywcze i smacznej przekąski, po której uczucie sytości utrzyma się o wiele dłużej niż np. po zjedzeniu świeżych winogron. Uważa się, że jedzenie fig sprzyja obniżaniu poziomu cukru we krwi, co, w połączeniu z niskim indeksem glikemicznym sprawia, że poleca się je osobom chorym na cukrzycę.

Ciekawa jestem jak smakują Wam figi. Nie są to moje ulubione owoce, na które czeka się niecierpliwie, zanim zacznie się sezon, ale chętnie sięgam po nie, jak już pojawiają się w sklepach. Polecam spróbować, jeśli jeszcze ich nie jedliście, bo warto poznać kolejny, nowy smak.

Figa po przekrojeniu
Figa po przekrojeniu

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom