Faworki, chrust, chruściki, jaworki przepis | Dorota Kamińska

Faworki, chrust, chruściki, jaworki

W Tłusty Czwartek w moim domu zawsze gościły pączki z różą, a w naszej kuchni razem z mamą przygotowywałyśmy faworki. Siadałyśmy przy stole, na którym królowała duża, drewniana stolnica, mama wałkowała ciasto i wycinała prostokąty z dziurką, a ja zawijałam z nich „warkoczyki” i przyglądałam się, jak szybko rosną na gorącym oleju. Kiedy były już gotowe, odwiedzałam babcię, która częstowała mnie różami karnawałowymi z pyszną konfiturą.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Przygotowanie faworków, znanych też jako chrust, chruścikijaworki, jest dość pracochłonne: wyrabiamy ciasto, które nie może zawierać zbyt dużej ilości mąki. Nie powinno się jej podsypywać zbyt wiele w czasie wałkowania, a wałkować trzeba bardzo cienko. Nadmiar mąki warto obsypać za pomocą pędzelka. Dzięki temu nic nie będzie pryskać i przypalać się podczas smażenia na mocno rozgrzanym oleju. Polecam wałkowanie w maszynce do makaronu. To bardzo ułatwia i skraca proces przygotowania.

Faworki

Faworki

Najlepsze faworki na karnawał - przepis na faworki smażone na oleju, inaczej chrust, chrusty, chruściki i jaworki, z ciasta z dodatkiem spirytusu i śmietany.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: chruściki, chrust, chrusty, faworki, jaworki
Liczba porcji: 48 sztuk
Kalorie: 35kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki mąki (pszenna, typ 400-650)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml oleju roślinnego
  • sól
  • cukier puder (zwykły lub waniliowy; można przygotować domowy cukier puder z ksylitolu czyli cukru brzozowego)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Mąkę mieszam w misce ze śmietaną.
  • Dodaję żółtka, proszek do pieczenia i spirytus, wyrabiam ciasto.
  • Wałkuję cienko ciasto, starając się jak najmniej podsypywać je mąką.
  • Z ciasta wykrawam prostokąty 3 cm x 15 cm, przekrawam środek na długość ok 5 cm.
  • Jeden brzeg prostokąta przewijam przez otwór (uzyskuję kształt „warkoczyka”).
  • Smażę po kilka sztuk faworków na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Powinny błyskawicznie wyrosnąć i się zezłocić. Praktycznie od razu po wrzuceniu trzeba będzie je obracać, a następnie wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Gotowe, wystudzone i osączone z nadmiaru tłuszczu faworki można posypać cukrem pudrem.

Przydatne przepisy i poradniki

Przepis zawiera proszek do pieczenia. Właściwości spulchniające ciasto na faworki ma również inny składnik: spirytus, który przy okazji zapobiega „wypiciu” przez ciasto zbyt dużej ilości oleju w trakcie smażenia. Można też, przed wałkowaniem i smażeniem, tłuc ciasto na faworki za pomocą tłuczka do mięsa przez ok. 10 minut, wtłaczając do niego w ten sposób jak najwięcej powietrza.

Jak zrobić faworki - krok po kroku

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 35kcal | Carbohydrates: 4g (1%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 12mg (4%) | Sodium: 2mg | Potassium: 18mg (1%) | Vitamin A: 0.4% | Calcium: 0.8% | Iron: 1.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia, czy może jednak tłuczone tłuczkiem? Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie!

Faworki
Faworki

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszły. I jak w Waszym regionie, z którego pochodzicie, się na nie mówi. Zobaczymy, która nazwa będzie najpopularniejsza.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

40 komentarzy
  1. to male siteczko ktorego uzywa pani na samym koncu do cukru pudru,to nie
    siteczko do cukru a takie jajko do sypanej herbaty,ktora sie parzy,by
    liscie nie plywaly w calym dzbanku:)

  2. Właśnie zrobiłam wyszły…. REWELACYJNE… Dzięki temu proszkowi do pieczenia są puszyste i w ogolę są smaczne:) Pozdrawiam

  3. nie wyrobiłam się jeszcze z filmem, ale przepis ze zdjęciem już jest na mojej stronie: pozytywnakuchnia.pl/roze-karnawalowe/

  4. nie wyrobiłam się jeszcze z filmem, ale przepis ze zdjęciem już jest na mojej stronie: pozytywnakuchnia.pl/roze-karnawalowe/ 🙂

  5. Na róże karnawałowe mam trochę inny przepis, chociaż konsystencja ciasta podobna. Do róż nie dodawałam ani śmietany, ani mleka, ani proszku do pieczenia, właśnie za chwilę będę je fotografować i mam nadzieję wrzucić film do rana :).

  6. [..YouTube..] Na róże karnawałowe mam trochę inny przepis, chociaż konsystencja ciasta podobna. Do róż nie dodawałam ani śmietany, ani mleka, ani proszku do pieczenia, właśnie za chwilę będę je fotografować i mam nadzieję wrzucić film do rana :).

  7. [..YouTube..] @milenasymilenasy Na róże karnawałowe mam trochę inny przepis, chociaż konsystencja ciasta podobna. Do róż nie dodawałam ani śmietany, ani mleka, ani proszku do pieczenia, właśnie za chwilę będę je fotografować i mam nadzieję wrzucić film do rana :).

  8. Można, ale spirytus albo wódkę dodaje się po to, żeby faworki opiły się jak najmniejszą ilością tłuszczu. W smaku go potem nie czuć :).

  9. Bardzo dziękuję za ten przepis. Faworki wyszły przepyszne. Filmik bardzo przydatny… teraz nawet mój przyszły mąż sam potrafi wykonać faworki samodzielnie 🙂

  10. Wypróbuję ten przepis. W zeszłym roku robiłam po raz pierwszy w życiu faworki, wyszły fajne, ale zapodziałam przepis, nie wiem, czy w tamtym był proszek do pieczenia, chyba nie…

  11. Faworki wyglądają apetycznie, ale ten proszek do pieczenia? Chyba nie potrzebny. Nie wiem czy pominęła Pani ten etap, czy tylko nie napisała w przepisie, ale każde ciasto na faworki wymaga „bicia” dosłownie:) Po wyrobieniu bijemy ciasto przez min. 10 minut drewnianym wałkiem. Później wystarczy cienko rozwałkować i same rosną. Pozdrawiam serdecznie
    p.s super strona, fajne filmiki…i ma Pani świetne biznesowe podejście!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)