Faworki, chrust, chruściki, jaworki

W Tłusty Czwartek w moim domu zawsze gościły pączki z różą, a w naszej kuchni razem z mamą przygotowywałyśmy faworki. Siadałyśmy przy stole, na którym królowała duża, drewniana stolnica, mama wałkowała ciasto i wycinała prostokąty z dziurką, a ja zawijałam z nich „warkoczyki” i przyglądałam się, jak szybko rosną na gorącym oleju. Kiedy były już gotowe, odwiedzałam babcię, która częstowała mnie różami karnawałowymi z pyszną konfiturą.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Przygotowanie faworków, znanych też jako chrust, chruścikijaworki, jest dość pracochłonne: wyrabiamy ciasto, które nie może zawierać zbyt dużej ilości mąki. Nie powinno się jej podsypywać zbyt wiele w czasie wałkowania, a wałkować trzeba bardzo cienko. Nadmiar mąki warto obsypać za pomocą pędzelka. Dzięki temu nic nie będzie pryskać i przypalać się podczas smażenia na mocno rozgrzanym oleju. Polecam wałkowanie w maszynce do makaronu. To bardzo ułatwia i skraca proces przygotowania.

5 od 2 osób
Faworki
Faworki
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
 
Najlepsze faworki na karnawał - przepis na faworki smażone na oleju, inaczej chrust, chrusty, chruściki i jaworki, z ciasta z dodatkiem spirytusu i śmietany.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: chruściki, chrust, chrusty, faworki, jaworki
Liczba kalorii: 35 kcal
Liczba porcji: 48 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki mąki (pszenna, typ 400-650)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml oleju roślinnego
  • sól
  • cukier puder (zwykły lub waniliowy; można przygotować domowy cukier puder z ksylitolu czyli cukru brzozowego)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Faworki - przepis i film wideo

Moje porady

Przepis zawiera proszek do pieczenia. Właściwości spulchniające ciasto na faworki ma również inny składnik: spirytus, który przy okazji zapobiega „wypiciu” przez ciasto zbyt dużej ilości oleju w trakcie smażenia. Można też, przed wałkowaniem i smażeniem, tłuc ciasto na faworki za pomocą tłuczka do mięsa przez ok. 10 minut, wtłaczając do niego w ten sposób jak najwięcej powietrza.

Jak zrobić faworki - krok po kroku

Faworki - Jak zrobić
  1. Mąkę mieszam w misce ze śmietaną.
  2. Dodaję żółtka, proszek do pieczenia i spirytus, wyrabiam ciasto.
  3. Wałkuję cienko ciasto, starając się jak najmniej podsypywać je mąką.
  4. Z ciasta wykrawam prostokąty 3 cm x 15 cm, przekrawam środek na długość ok 5 cm.
  5. Jeden brzeg prostokąta przewijam przez otwór (uzyskuję kształt „warkoczyka”).
  6. Smażę po kilka sztuk faworków na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Powinny błyskawicznie wyrosnąć i się zezłocić. Praktycznie od razu po wrzuceniu trzeba będzie je obracać, a następnie wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku lub serwetce.
  7. Gotowe, wystudzone i osączone z nadmiaru tłuszczu faworki można posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Faworki
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 35 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Cholesterol 12mg 4%
Sód 2mg 0%
Potas 18mg 1%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Witamina A 0.4%
Wapń 0.8%
Żelazo 1.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia, czy może jednak tłuczone tłuczkiem? Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie!

Faworki
Faworki

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszły. I jak w Waszym regionie, z którego pochodzicie, się na nie mówi. Zobaczymy, która nazwa będzie najpopularniejsza.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

40 komentarzy
  1. to male siteczko ktorego uzywa pani na samym koncu do cukru pudru,to nie
    siteczko do cukru a takie jajko do sypanej herbaty,ktora sie parzy,by
    liscie nie plywaly w calym dzbanku:)

  2. Właśnie zrobiłam wyszły…. REWELACYJNE… Dzięki temu proszkowi do pieczenia są puszyste i w ogolę są smaczne:) Pozdrawiam

  3. nie wyrobiłam się jeszcze z filmem, ale przepis ze zdjęciem już jest na mojej stronie: pozytywnakuchnia.pl/roze-karnawalowe/

  4. nie wyrobiłam się jeszcze z filmem, ale przepis ze zdjęciem już jest na mojej stronie: pozytywnakuchnia.pl/roze-karnawalowe/ 🙂

  5. Na róże karnawałowe mam trochę inny przepis, chociaż konsystencja ciasta podobna. Do róż nie dodawałam ani śmietany, ani mleka, ani proszku do pieczenia, właśnie za chwilę będę je fotografować i mam nadzieję wrzucić film do rana :).

  6. [..YouTube..] Na róże karnawałowe mam trochę inny przepis, chociaż konsystencja ciasta podobna. Do róż nie dodawałam ani śmietany, ani mleka, ani proszku do pieczenia, właśnie za chwilę będę je fotografować i mam nadzieję wrzucić film do rana :).

  7. [..YouTube..] @milenasymilenasy Na róże karnawałowe mam trochę inny przepis, chociaż konsystencja ciasta podobna. Do róż nie dodawałam ani śmietany, ani mleka, ani proszku do pieczenia, właśnie za chwilę będę je fotografować i mam nadzieję wrzucić film do rana :).

  8. Można, ale spirytus albo wódkę dodaje się po to, żeby faworki opiły się jak najmniejszą ilością tłuszczu. W smaku go potem nie czuć :).

  9. Bardzo dziękuję za ten przepis. Faworki wyszły przepyszne. Filmik bardzo przydatny… teraz nawet mój przyszły mąż sam potrafi wykonać faworki samodzielnie 🙂

  10. Wypróbuję ten przepis. W zeszłym roku robiłam po raz pierwszy w życiu faworki, wyszły fajne, ale zapodziałam przepis, nie wiem, czy w tamtym był proszek do pieczenia, chyba nie…

  11. Faworki wyglądają apetycznie, ale ten proszek do pieczenia? Chyba nie potrzebny. Nie wiem czy pominęła Pani ten etap, czy tylko nie napisała w przepisie, ale każde ciasto na faworki wymaga „bicia” dosłownie:) Po wyrobieniu bijemy ciasto przez min. 10 minut drewnianym wałkiem. Później wystarczy cienko rozwałkować i same rosną. Pozdrawiam serdecznie
    p.s super strona, fajne filmiki…i ma Pani świetne biznesowe podejście!

  12. czy faworki da się zrobić z innej mąki niż pszenna? odpada również żytnia, ze względu na uczulenie na obie mąki.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)