Fasolka po bretońsku przepis | Dorota Kamińska

Fasolka po bretońsku

Jesienią i zimą sięgam po przepisy na sycące dania jednogarnkowe, proste do zrobienia, smaczne, aromatyczne. Przygotowuję gorące zupy albo zapiekanki ziemniaczane czy gulasze. W jesienno-zimowym sezonie przychodzi czas na te nieco cięższe, bogatsze w kalorie potrawy, które pozwolą lepiej radzić sobie z zimnem i pluchą. Na talerzach pojawia się fasolka po bretońsku, jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, popularne także w kuchni brytyjskiej, smak dzieciństwa mojego męża i, obok leczo z kiełbasą, popisowe danie teściowej.

Zobacz też: Więcej przepisów z działu „Kuchnia polska

Fasolka po bretońsku może być przygotowana zarówno z samodzielnie ugotowanej bez soli, a wcześniej – wymoczonej przez kilka godzin w wodzie fasoli, jak również, w prostszy sposób, z fasoli z puszki. Do sosu najlepiej dodać dojrzałe, sparzone i obrane ze skórki, wypestkowane, zmiksowane pomidory, które, po zakończeniu pomidorowego sezonu, można zastąpić sokiem pomidorowym 100% albo dobrymi pomidorami z puszki. Na smak fasolki po bretońsku ma też oczywiście wpływ dobrej jakości kiełbasa oraz boczek, surowy lub parzony, ewentualnie wędzony.

Fasolkę po bretońsku można, podobnie jak leczo czy bigos, przelać po ugotowaniu do słoików i pasteryzować.

Fasolka po bretońsku
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 
Najlepsza fasolka po bretońsku z kiełbasą, cebulą i sosem pomidorowym. Przepis na fasolkę po bretońsku z dodatkiem chili.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: fasolka po bretońsku
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka białej fasoli (duża, np. Jaś; ugotowana; można wykorzystać fasolkę z puszki (ok. 400 g))
  • 2 pętka kiełbasy (15-20 cm każde; najlepsza będzie kiełbasa o małej liczbie chrząstek)
  • 50 g boczku (surowy lub parzony; ok. 3 plasterki)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 szklanki pomidorów (świeże, bez skórki i pestek, pokrojone w kostkę o boku ok. 1 cm lub z puszki; można też wykorzystać pomidory przetarte, tzw. pulpę pomidorową lub passatę)
  • 3 łyżki smalcu
  • ½-1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Fasolka po bretońsku - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Fasolka po bretońsku może być zaserwowana jako główne danie, samodzielnie lub z kromką chleba, albo bagietką.
  2. Jak ugotować fasolę
  3. Jak pokroić cebulę
Fasolka po bretońsku - Jak zrobić
  1. Na smalcu, na małym ogniu, szklimy na głębokiej patelni lub w garnku cebulę.
  2. Do zeszklonej cebuli dodajemy boczek i kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Mięso powinno być lekko zrumienione, nie może być przypalone.
  3. Dodajemy do garnka fasolę i podduszamy całość przez ok. 5 minut. Fasola nie może rozpaść się na mniejsze kawałki.
  4. Zalewamy całość przetartymi pomidorami, delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ilość pomidorów można zwiększyć lub zmniejszyć, aby uzyskać pożądaną, bardziej gęstą lub rzadszą konsystencję.
  5. Doprawiamy fasolkę po bretońsku niewielką ilością soli i pieprzu oraz chili i majerankiem.
  6. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilę, delikatnie mieszając.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

53 komentarze
  1. po co ta oliwa jak jest tłuszcz z boczku i kiełbasy….. a ta fasolka to
    nie fasolka….powinien być jasiek… hehe ja zamiast boczku daję tylko
    kiełbasę i trochę łopatki wieprzowej….

  2. Wypróbowałem przepis. Wszystkim naprawdę smakowało. Do dziś fasolka po bretońsku jest moim ulubionym daniem. Następnym razem spróbuję dodać mleka jak pisze „M”. Dzięki za przepis. Pozdrawiam

  3. Racja, ja przede wszystkim jestem też zdziwiona ogromnym stosunkiem mięsa do fasolki.. Smalec zdecydowanie niepotrzebny 😉

  4. Mam takie pytanko, widząc film zaobserwowałem taką pewną rzecz a mianowicie, czy Twój mały palec u lewej dłoni uległ jakiemuś wypadkowi, czy może to po prostu taka uroda?

  5. [..YouTube..] Mam takie pytanko, widząc film zaobserwowałem taką pewną rzecz a mianowicie, czy Twój mały palec u lewej dłoni uległ jakiemuś wypadkowi, czy może to po prostu taka uroda?

  6. po zjedzeniu fasolki trzeba ostrożnie wziąć do ust 1 łyżeczkę mielonego kminku, popić niegazowaną wodą i połknąć całość, to takie działanie zapobiegawcze :).

  7. [..YouTube..] po zjedzeniu fasolki trzeba ostrożnie wziąć do ust 1 łyżeczkę mielonego kminku, popić niegazowaną wodą i połknąć całość, to takie działanie zapobiegawcze :).

  8. [..YouTube..] @TheMegaflax po zjedzeniu fasolki trzeba ostrożnie wziąć do ust 1 łyżeczkę mielonego kminku, popić niegazowaną wodą i połknąć całość, to takie działanie zapobiegawcze :).

  9. Kiedys uwielbialam fasolke po bretońsku teraz próbuje ja zrobic ale bez mięsa. Zawsze „czegoś” w niej brakuje. Ma ktos pomysł na jakąs fasolke wegetariańska? C mozna by ewentulanie dodac. Widomo, ze nie bedzie miala smaku fasolki po bretonsku ale nie chcaiłabym rezygnowac zupełnie z fasoli. Połączona wz cebula, czzosnkiem, pomidorami, majerankiem świetnie sie sprawdza ale „coś” jeszcze by do niej właożyła. Ma ktos pomysł na to „cos”? Czasem troche sosu sojowego tez dolewam ale jeszcze czegos brak. Pls – nie piszcie ,ze miesa 🙂

  10. Wiadomo, ona i bez chleba spokojnie zaspokoi apetyt, ale u mnie w domu zawsze do leczo, fasolki po bretońsku i bigosu był chleb z masłem :).

  11. z chlebem z masłem? 😀 hehe dziwnie tzn ja lubie właśnie taką ale zdecydowana wiekszość mojej rodziny i nie tylko bez 🙂

  12. Właściwie to taki boczek i kiełbasę można podsmażyć na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej, a na tłuszcz, który się wytopi wrzucić cebulkę. I od razu 500 kalorii mniej 🙂 🙂

  13. [..YouTube..] Właściwie to taki boczek i kiełbasę można podsmażyć na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej, a na tłuszcz, który się wytopi wrzucić cebulkę. I od razu 500 kalorii mniej 🙂 🙂

  14. [..YouTube..] @Martusia1977 Właściwie to taki boczek i kiełbasę można podsmażyć na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej, a na tłuszcz, który się wytopi wrzucić cebulkę. I od razu 500 kalorii mniej 🙂 🙂

  15. Bardzo przepraszam, ale muszę zauważyć, że smalec, boczek i tłusta kiełbasa to trochę za dużo jak na jedno danie. Rozumiem, że jest to danie staropolskie, ale może dla zdrowia współczesnych Polaków byłoby lepiej gdyby było mniej tłusto, np. oliwa, chuda wędlina i wędzony kurczak dla smaku. Zapraszam do dyskusji.

  16. [..YouTube..] Bardzo przepraszam, ale muszę zauważyć, że smalec, boczek i tłusta kiełbasa to trochę za dużo jak na jedno danie. Rozumiem, że jest to danie staropolskie, ale może dla zdrowia współczesnych Polaków byłoby lepiej gdyby było mniej tłusto, np. oliwa, chuda wędlina i wędzony kurczak dla smaku. Zapraszam do dyskusji.

  17. Fajna i prosta do wykonania wersja fasolki po bretońsku. Ja kiedyś podpatrzyłem u Roberta Makłowicza ciekawy myk. Pod koniec gotowania dodał on do fasolki kilka łyżek skarmelizowanego na patelni cukru – od kiedy to po raz pierwszy przetestowałem w swojej kuchni zawsze pamiętam o tym dodatku. Nadaje fasolce świetny posmak i ożywia kolor sosu.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)