Ekspresowe dania i drinki na spotkania - Olga Smile - recenzja
Czytasz właśnie
Ekspresowe dania i drinki na spotkania – Olga Smile
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Piąty już tytuł autorstwa Olgi Smile, „Ekspresowe dania i drinki na spotkania” jest najobszerniejszą objętościowo pozycją w dorobku Autorki. Na aż 335 stronach znajdziemy przepisy na dania i drinki, które z powodzeniem, nie poświęcając zbyt wiele czasu, przygotujemy we własnej kuchni z okazji wizyty rodziny lub znajomych. W książce znajdziemy aż 106 przepisów, do których dołączono duże, kolorowe, miłe dla oka fotografie.

Książka „Ekspresowe dania i drinki na spotkania” jest odpowiedzią na liczne e-maile i pytania Czytelników, co przygotować, aby na stole szybko pojawiły się ładne i smaczne posiłki ze stosownymi drinkami dla gości.

Ekspresowe dania i drinki na spotkania – recenzja wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Olga Smile, zgodnie z przyświecającą jej zasadą „Nie stój przy garach, gdy goście za stołem”, na łamach swojej strony internetowej i książek, od lat doradza Czytelnikom jak przygotowywać proste, nie wymagające dużych nakładów czasowych, kolorowe i smaczne potrawy.

Książka „Ekspresowe dania i drinki na spotkania” jest swego rodzaju kontynuacją „Smaku Imprezy” – pierwszej książki autorstwa Olgi, jednak wydana w zupełnie innej szacie graficznej, z nowymi przepisami, pogrupowanymi w inny niż poprzednio sposób. Tym razem nie znajdziemy w książce działu poświęconego słodkościom, mamy za to możliwość nauczyć się przygotowywać proste, efektowne drinki, do których zrobienia nie będziemy potrzebować specjalistycznego sprzętu barmańskiego. Wszystkie przepisy Olgi, w odróżnieniu od poprzedniej książki, są recepturami ekspresowymi: w 60 lub 120 minut, we własnej kuchni, możemy przygotować cztery dania (zimną przystawkę, ciepłą przystawkę, zupę, ciepłe danie główne) i drinki, które podamy na domowym przyjęciu naszym gościom.

Każdy rozdział i przepis poprzedzone są wstępem od Autorki – czasem z osobistymi wspomnieniami lub refleksjami, w większości przypadków będą to jednak ogólne, dodatkowe porady dotyczące przygotowywania potraw, doboru składników, możliwości ich zamiany. W książce znajdziemy też ciekawe infografiki pokazujące, jaki zestaw dań możemy przygotować, mając w spiżarni i lodówce jeden lub dwa „wiodące” smakowo składniki.

Rozdział „…w 60 minut” podzielony jest na trzy części: „Zimne dania na spotkania„, „Ciepłe dania na spotkania” oraz „Zupy”. Zimne dania to, w zdecydowanej większości” tzw. fingerfood czyli drobne przekąski, które prosto z talerza goście mogą brać do ręki. Potrawy cieszą oko, są niewielkich rozmiarów, kolorowe i ładnie podane. Podane na początku przyjęcia, zaostrzą apetyt gości na główne danie. Wśród ciepłych dań królują tarty, tartaletki, krokieciki, ale znajdą się też przepisy na pieczoną rybę, owoce morza czy kotleciki. Z kolei zupy cieszą oko kolorami (pomarańczowe, zielone, żółte, czerwone) i bogactwem ziół i przypraw. Nie trzeba dużo czasu, aby je przygotować, za to stanowią smaczny, ciepły, sycący posiłek.

Rozdział „…w 120 minut„, podobnie jak jego „szybszy” poprzednik, składa się z dwóch części poświęconych daniom zimnym i ciepłym. Przepisy wymagają spędzenia w kuchni nieco więcej czasu oraz oczekiwania (np. na stężenie lub schłodzenie w lodówce). Znajdziemy tu m. in. przepisy na sałatki, galaretki, pasty a także pasztety i rolady.

Ekspresowe drinki i koktajle” zostały przygotowane we współpracy z barmanami z Hotelu Sheraton w Poznaniu. Efektownie i pięknie wyglądają w szklankach lub kieliszkach, zachęcają do spróbowania apetycznym kolorem i różnorodnością składników. Najważniejsze, że można je przygotować bez konieczności wcześniejszego zakupu sprzętu barmańskiego: wystarczy shaker (a w ostateczności nawet zwykły słoik), kostki lodu, a czasem – wymieszanie składników bezpośrednio w szklance czy kieliszku.

Podsumowanie

Książkę “Ekspresowe dania i drinki na spotkania” polecam pasjonatom prostych, kolorowych potraw. Jeśli lubicie organizować we własnych domach spotkania z rodziną lub znajomymi, bawić się kolorami jedzenia, smakiem i łączeniem tradycyjnych lub rzadziej spotykanych składników i chcecie wyjść poza przyjęciowy standard kiszonych ogórków, marynowanych grzybków, wędlin z chlebem i majonezowych sałatek, propozycje Autorki z pewnością przypadną Wam do gustu. Zapracowane osoby znajdą tu propozycje gotowych menu, z których wystarczy spisać listy składników, a zapominalscy dowiedzą się, co warto mieć w kuchni „pod ręką” na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości.

Informacje o książce

– Tytuł: “Ekspresowe dania i drinki na spotkania”

– Autorka: Olga Smile

Zobacz też
Książka "Smak Imprezy" - Olga Smile

– Wydawnictwo: Muza SA

– Oprawa: twarda

– Liczba stron: 336

– Cena: ok. 46,00 zł

– Gdzie kupić: Matras.pl

 

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

11 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom