Eklery z kremem - zakręcone domowe eklerki przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Eklery z kremem – zakręcone domowe eklerki
Eklery

Smak słodkości mojego dzieciństwa: eklery, eklerki, klasycznie przygotowywane na zaparzanym cieście, przekładane kremem z bitej śmietany, maślanym lub ptysiowym i dekorowane polewą czekoladową. Podobno nazwa „eclaire” oznacza błyskawicę i sugeruje, że te pyszne słodkości można zjeść błyskawicznie, na jeden raz :). Można przygotować je w różnych kształtach i kolorach, dając pole do popisu swojej kulinarnej wyobraźni.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne desery

Moje eklery przygotowałam w wydaniu nie do końca klasycznym. Zaparzyłam ciasto, przecisnęłam przez szprycę i nie mogłam sobie odmówić wymyślenia nietypowego, pofalowanego wzoru. Do nadzienia wybrałam krem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone, który można zrobić, ubijając schłodzony serek i powoli wlewając zimną śmietankę kremówkę.

Eklerki udekorowałam polewą czekoladową o dość rzadkiej konsystencji, więc łatwo było mi zanurzać każdy kawałek i dokładnie pokryć go słodką warstwą. Gdybym miała w domu bakalie, np. orzechy, posiekałabym je drobno i posypała zastygającą polewę. Ale takie w prostej dekoracji prezentują się równie pięknie, a smakują wybornie!

Zobacz też
Ciasto piegusek

Eklery

Eklery z kremem - zakręcone domowe eklerki

Eklery z polewą czekoladową, na zaparzanym cieście, z kremem z bitej śmietany z mascarpone oraz pomysły na inny krem do eklerów.
5 od 6 osób
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 30 min
Chłodzenie: 1 godz.
Razem: 2 godz.
Kategoria: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: domowe eklerki, domowe eklery, eklerki, eklery
Liczba porcji: 16 sztuk
Kalorie: 276kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto zaparzane

  • 1 szklanka mąki
  • 75 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka (duże)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Krem do eklerów

  • 250 g mascarpone
  • 330-500 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru lub cukru-pudru (polecam ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)

Do dekoracji

  • polewa czekoladowa

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasto na eklery

  • Wodę, masło i sól zagotowuję w rondlu.
  • Zdejmuję rondel z palnika i od razu wsypuję mąkę, dokładnie i intensywnie mieszając łyżką, aż do uzyskania kuli ciasta. Odstawiam do delikatnego przestudzenia.
  • Do ciasta wbijam po jednym jajku i dokładnie rozmiksowuję na wysokich obrotach. Kolejne jajko wbijam dopiero po rozmiksowaniu poprzedniego.

Pieczenie eklerów

  • Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskam ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Eklery powinny mieć długość ok. 5-12 cm i warto nakładać je w odległości min. 4 cm od siebie, bo ciasto rośnie w czasie pieczenia.
  • Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C (tryb góra+dół; przy włączonym termoobiegu temperaturę trzeba obniżyć o 20 st. C) i piekę przez ok. 20-30 minut. Ciasto powinno być złoto-brązowe.

Dekorowanie eklerów

  • Po upieczeniu ciasto na eklery od razu wyjmuję z piekarnika i po wystudzeniu przekrawam.
  • Górne części eklerów moczę w polewie czekoladowej i odstawiam do stężenia.
  • Mascarpone miksuję na dużych obrotach miksera, od samego początku wlewając stopniowo, cienką strużką, śmietankę. Ubijam do momentu gdy krem będzie stabilnie trzymać się ubijaków od miksera, bez spływania.UWAGA: nie wolno ubijać kremu zbyt długo, bo może się zwarzyć.
  • Za pomocą szprycy rozprowadzam krem na dolnych częściach eklerów, przykrywam górnymi i delikatnie dociskam.
  • Przekładam eklery na ok. 1 godzinę do lodówki.

Przydatne przepisy i poradniki

Klasycznie eklery przygotowuje się z kremem z bitej śmietany, kremem z piany z białek jak do ptysi lub kremem maślanym, choć świetnie będą również smakować z kremem budyniowym.
Przydatne poradniki:
  1. Polewa czekoladowa - przepis
  2. Krem z bitej śmietany z mascarpone - przepis

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 276kcal (14%) | Carbohydrates: 21g (7%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 95mg (32%) | Sód: 67mg (3%) | Potas: 68mg (2%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 700IU (14%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 57mg (6%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jeśli nie z klasycznym nadzieniem, to może z kremem budyniowym? Serwował ktoś z Was eklery w ten sposób? Dajcie znać, jak się udały i czy smakowały :).

Eklerki
Eklerki
Eklery
Eklery
4 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom