Eklery z kremem - zakręcone domowe eklerki przepis | Dorota Kamińska

Eklery z kremem – zakręcone domowe eklerki

Smak słodkości mojego dzieciństwa: eklery, eklerki, klasycznie przygotowywane na zaparzanym cieście, przekładane kremem z bitej śmietany, maślanym lub ptysiowym i dekorowane polewą czekoladową. Podobno nazwa „eclaire” oznacza błyskawicę i sugeruje, że te pyszne słodkości można zjeść błyskawicznie, na jeden raz :). Można przygotować je w różnych kształtach i kolorach, dając pole do popisu swojej kulinarnej wyobraźni.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne desery

Moje eklery przygotowałam w wydaniu nie do końca klasycznym. Zaparzyłam ciasto, przecisnęłam przez szprycę i nie mogłam sobie odmówić wymyślenia nietypowego, pofalowanego wzoru. Do nadzienia wybrałam krem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone, który można zrobić, ubijając schłodzony serek i powoli wlewając zimną śmietankę kremówkę.

Eklerki udekorowałam polewą czekoladową o dość rzadkiej konsystencji, więc łatwo było mi zanurzać każdy kawałek i dokładnie pokryć go słodką warstwą. Gdybym miała w domu bakalie, np. orzechy, posiekałabym je drobno i posypała zastygającą polewę. Ale takie w prostej dekoracji prezentują się równie pięknie, a smakują wybornie!

Eklery z kremem - zakręcone domowe eklerki
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
2 godz.
 
Eklery z polewą czekoladową, na zaparzanym cieście, z kremem z bitej śmietany z mascarpone oraz pomysły na inny krem do eklerów.
Danie: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: domowe eklerki, domowe eklery, eklerki, eklery
Liczba kalorii: 276 kcal
Liczba porcji: 16 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto zaparzane
  • 1 szklanka mąki
  • 75 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka (duże)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Krem do eklerów
  • 250 g mascarpone
  • 330-500 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru lub cukru-pudru (polecam ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
Do dekoracji
  • polewa czekoladowa

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Eklery z kremem - zakręcone domowe eklerki - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Klasycznie eklery przygotowuje się z kremem z bitej śmietany, kremem z piany z białek jak do ptysi lub kremem maślanym, choć świetnie będą również smakować z kremem budyniowym.

Przydatne poradniki:

  1. Polewa czekoladowa - przepis
  2. Krem z bitej śmietany z mascarpone - przepis
Eklery z kremem - zakręcone domowe eklerki - Jak zrobić
Ciasto na eklery
  1. Wodę, masło i sól zagotowuję w rondlu.
  2. Zdejmuję rondel z palnika i od razu wsypuję mąkę, dokładnie i intensywnie mieszając łyżką, aż do uzyskania kuli ciasta. Odstawiam do delikatnego przestudzenia.
  3. Do ciasta wbijam po jednym jajku i dokładnie rozmiksowuję na wysokich obrotach. Kolejne jajko wbijam dopiero po rozmiksowaniu poprzedniego.
Pieczenie eklerów
  1. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskam ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Eklery powinny mieć długość ok. 5-12 cm i warto nakładać je w odległości min. 4 cm od siebie, bo ciasto rośnie w czasie pieczenia.
  2. Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C (tryb góra+dół; przy włączonym termoobiegu temperaturę trzeba obniżyć o 20 st. C) i piekę przez ok. 20-30 minut. Ciasto powinno być złoto-brązowe.
Dekorowanie eklerów
  1. Po upieczeniu ciasto na eklery od razu wyjmuję z piekarnika i po wystudzeniu przekrawam.
  2. Górne części eklerów moczę w polewie czekoladowej i odstawiam do stężenia.
  3. Mascarpone miksuję na dużych obrotach miksera, od samego początku wlewając stopniowo, cienką strużką, śmietankę. Ubijam do momentu gdy krem będzie stabilnie trzymać się ubijaków od miksera, bez spływania.

    UWAGA: nie wolno ubijać kremu zbyt długo, bo może się zwarzyć.

  4. Za pomocą szprycy rozprowadzam krem na dolnych częściach eklerów, przykrywam górnymi i delikatnie dociskam.
  5. Przekładam eklery na ok. 1 godzinę do lodówki.
Wartości odżywcze
Eklery z kremem - zakręcone domowe eklerki
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 276 kcal Kalorie z tłuszczów 171 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 19g 29%
Tłuszcze nasycone 11g 55%
Cholesterol 95mg 32%
Sód 67mg 3%
Potas 68mg 2%
Węglowodany ogółem 21g 7%
Cukry 13g
Białko 3g 6%
Witamina A 14%
Witamina C 0.1%
Wapń 5.7%
Żelazo 3.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jeśli nie z klasycznym nadzieniem, to może z kremem budyniowym? Serwował ktoś z Was eklery w ten sposób? Dajcie znać, jak się udały i czy smakowały :).

Eklerki
Eklerki
Eklery
Eklery

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
  1. Zrobiłam, wyszły genialne. Caly dom pachnie eklerami, a ja się czuję jak genialny francuski cukiernik ? gdybym wiedziała wcześniej, że to takie proste…

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)