Dżem z dyni przepis | Dorota Kamińska

Dżem z dyni

W tym sezonie moja ulubiona zupa z dyni ustąpiła miejsca dyniowym słodkościom. Po raz pierwszy przygotowałam pyszny, tryskający słońcem dżem z dyni, z dodatkiem słodkiej brzoskwini i soku pomarańczowego.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze przetwory

Dżem z dyni, o mniejszej niż tradycyjne przetwory ilości cukru, świetnie nadaje się jako dodatek do tart, naleśników i innych deserów. Ma cudowny, intensywnie pomarańczowy kolor, a opcjonalne dodatki smakowe tj. cynamon, gałka muszkatołowa, imbir czy goździki dodadzą mu charakteru, chociaż w klasycznej wersji, z samej dyni i cukru, może z odrobiną soku z cytryny, również będzie pysznym i bardzo dekoracyjnym dodatkiem do kanapek, deserów czy ciast.

Dżem z dyni
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
2 godz. 30 min
Całkowity czas
2 godz. 45 min
 

Dżem z dyni z korzennymi przyprawami lub imbirem oraz sokiem z cytryny lub pomarańczy.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: dżem z dyni
Liczba porcji: 6 słoiczków po 200 g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg dyni
  • 300-400 g cukru (można zastąpić masłem daktylowym)
  • 1 brzoskwinia (duża)
  • 1 szklanka soku z cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie; można zastąpić gałką muszkatołową (dwa razy mniej, imbirem lub kilkoma startymi w moździerzu ziarnami goździków))
  • 1 łyżka imbiru (opcjonalnie; świeży, starty na tarce o drobnych oczkach)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Dżem z dyni - przepis i film wideo

Obejrzyjbezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak przygotować domowe przetwory z owoców
  2. Jak pasteryzować słoiki
Dżem z dyni - Jak zrobić
  1. Z dyni wydrążam pestki, kroję miąższ ze skórką na kawałki, zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 40 minut.
  2. Obraną ze skórki dynię zasypuję cukrem na patelni i przesmażam, mieszając i rozdrabniając łyżką większość kawałków na gładką masę.
  3. Do dyni dodaję obraną ze skórki, pokrojoną na plasterki brzoskwinię oraz, opcjonalnie, cynamon. Zalewam sokiem pomarańczowym. Mieszam, nadal przesmażam.
  4. UWAGA: W zależności od konsystencji dyni, ilością soku reguluję gęstość dżemu. Powinien być dość gęsty, jak powidła śliwkowe.
  5. Kiedy dżem uzyska pożądaną konsystencję, przekładam go do gorących, dokładnie umytych, wyparzonych słoików i pasteryzuję przez 10 minut w garnku z gotującą wodą lub w piekarniku.
  6. Dociskam nakrętki, dokręcam, odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dżem dyniowy
Dżem dyniowy

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

30 komentarzy
  1. W tym roku też robiłyśmy dżem z dyni. Na zimowe wieczory będzie jak znalazł. Zamiast soku pomarańczowego dodajemy aromat pomarańczowy – dżem smakuje niczym pomarańczowy, a poza tym to przecież olejek. Dynia jest bogata w witaminę A, która rozpuszcza się w tłuszczach, więc tak można lepiej korzystać z jej dobrodziejstw. Pozdrawiam! 🙂

  2. Mam pytanie, chce kupić dynie (ale jako studentka) nie będę w stanie zjeść całej (nie wszędzie chcą kroić) Czy dynie można mrozić? Jeśli tak to ile czasu może tam spędzić?

  3. 1kg dyni (po oczyszczeniu i obraniu), 1 cytryna oraz fix do dżemów np. 3+1. Dynię pokrojona w kostkę wrzucam do gara ,podlewam 100ml wody gotuję do rozgotowania ,dodaję fix i sok z 1 cytryny

  4. Korci mnie zrobienie jeszcze kilku słoiczków z jabłkami i gruszkami, ale nie mam już miejsca na półkach, a puste słoiki wyniosłam do rodziców do piwnicy. Ale bardzo podobają mi się Wasze pomysły!

  5. Można do dyni dodać jabłka i gruszki i wtedy nie trzeba cukru, a dżem jest też „ożywiony” to od jabłek. Zagotowany w słoikach dobrze się przechowuje, a otwarty słoik może stać w lodówce do dwóch tygodni…

  6. Ja własnie skończyłam wekować dżem z dyni, z miodem, cynamonem, imbirem i jabłkami – też polecam 🙂

  7. przyznam szczerze, ze nigdy nie jadłam zupy z dyni; jedynie dynia Rolnika mi smakowo pasuje, a dżem? jakoś nie potrafię sobie wyobrazić jak może smakować ( ale podejrzewam , ze może byĆ mdły)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)