Dżem z dyni przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Dżem z dyni

Dżem z dyni

W tym sezonie moja ulubiona zupa z dyni ustąpiła miejsca dyniowym słodkościom. Po raz pierwszy przygotowałam pyszny, tryskający słońcem dżem z dyni, z dodatkiem słodkiej brzoskwini i soku pomarańczowego.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze przetwory

Dżem z dyni, o mniejszej niż tradycyjne przetwory ilości cukru, świetnie nadaje się jako dodatek do tart, naleśników i innych deserów. Ma cudowny, intensywnie pomarańczowy kolor, a opcjonalne dodatki smakowe tj. cynamon, gałka muszkatołowa, imbir czy goździki dodadzą mu charakteru, chociaż w klasycznej wersji, z samej dyni i cukru, może z odrobiną soku z cytryny, również będzie pysznym i bardzo dekoracyjnym dodatkiem do kanapek, deserów czy ciast.

Dżem z dyni

Dżem z dyni

Dżem z dyni z korzennymi przyprawami lub imbirem oraz sokiem z cytryny lub pomarańczy.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 2 hours 30 minutes
Razem: 2 hours 45 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: dżem z dyni
Liczba porcji: 6 słoiczków po 200 g

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 300-400 g cukru (można zastąpić masłem daktylowym)
  • 1 brzoskwinia (duża)
  • 1 szklanka soku z cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie; można zastąpić gałką muszkatołową (dwa razy mniej, imbirem lub kilkoma startymi w moździerzu ziarnami goździków))
  • 1 łyżka imbiru (opcjonalnie; świeży, starty na tarce o drobnych oczkach)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Z dyni wydrążam pestki, kroję miąższ ze skórką na kawałki, zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 40 minut.
  • Obraną ze skórki dynię zasypuję cukrem na patelni i przesmażam, mieszając i rozdrabniając łyżką większość kawałków na gładką masę.
  • Do dyni dodaję obraną ze skórki, pokrojoną na plasterki brzoskwinię oraz, opcjonalnie, cynamon. Zalewam sokiem pomarańczowym. Mieszam, nadal przesmażam.
  • UWAGA: W zależności od konsystencji dyni, ilością soku reguluję gęstość dżemu. Powinien być dość gęsty, jak powidła śliwkowe.
  • Kiedy dżem uzyska pożądaną konsystencję, przekładam go do gorących, dokładnie umytych, wyparzonych słoików i pasteryzuję przez 10 minut w garnku z gotującą wodą lub w piekarniku.
  • Dociskam nakrętki, dokręcam, odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dżem dyniowy
Dżem dyniowy
30 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood