fbpx
Czytasz właśnie
Drink z arbuzem

Drink z arbuzem

Drink z arbuzem

Drink z arbuzem przygotowaliśmy na imprezę grillową w ogrodzie znajomych. Przepis na drink z arbuzem jest wyjątkowo prosty. W składzie znajdziecie zmiksowany arbuz, ogórek i sok z cytryny wzbogacone procentami z czystej, białej wódki. Potem koniecznie chłodzenie w lodówce, choć można wcześniej trzymać w niej przez kilka godzin sam arbuz. To idealny drink na lato, ale ostrożnie! Wchodzi tak dobrze jak kompot, ale niejedną osobę sponiewiera, gdy pije się za szybko i w dużych ilościach. Jest za to bardzo smaczny i orzeźwiający! Zobaczcie jak zrobić drink z arbuza krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na drinki

Można oczywiście przygotować go w innych wersjach, nie tylko z wódką. Spróbujcie z dodatkiem białego rumu, z którym arbuz skomponuje się równie dobrze.

Przepis na drink z arbuzem

Polecam dodawać alkohol stopniowo, dzięki czemu najłatwiej uzyskać pożądaną moc całego trunku. Możecie wykorzystać dodatek świeżych ziół. Szczególnie polecam miętę, która z arbuzem, ogórkiem i limonką tworzy doskonałe połączenie smaków. Kilka kroków i drink z arbuza gotowy.

Drink z arbuzem i ogórkiem - przepis

Drink z arbuzem i ogórkiem

Orzeźwiający drink z arbuzem i ogórkiem oraz sokiem z cytryny lub limonki i miętą. Doskonały na letnie przyjęcia w upalne dni.
4.70 from 23 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 15 minutes
Kategoria: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: drink z arbuzem
Liczba porcji: 12 szklanek
Kalorie: 162kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 kg arbuza (obrany, najlepiej oczyszczony z pestek i schłodzony w lodówce)
  • 1 ogórek (duży; obrany i pokrojony w grube plastry; kilka plasterków można zostawić do dekoracji)
  • 2 limonki lub cytryny (obrane i oczyszczone z pestek i błon)
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie, jeśli arbuz nie jest mocno słodki)
  • 1 garść listków mięty lub bazylii (opcjonalnie; kilka można zostawić do dekoracji)
  • 1-2 szklanki wódki (najlepiej przygotować wersję z 1 szklanką i stopniowo dolewać więcej, do uzyskania pożądanej mocy drinku)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Gazpacho

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki, oprócz wódki, miksuję na gładką masę w blenderze.
    Można przelać gotową masę przez sitko.
  • Dodaję wódkę, mieszam.
  • Schładzam w lodówce przez min. 1 godzinę, jeśli wcześniej arbuz nie był trzymany w lodówce.
    Serwuję w szklankach, opcjonalnie z kostkami lodu i plasterkami ogórka oraz listkami mięty do dekoracji.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250ml | Kalorie: 162kcal (8%) | Węglowodany: 16g (5%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 2mg | Potas: 230mg (7%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 980IU (20%) | Witamina C: 16.9mg (20%) | Wapń: 16mg (2%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Apetyczny kolor, piękny arbuzowo-miętowo-ogórkowy zapach, zaskakujący smak i orzeźwienie. Kto ma ochotę się poczęstować?

Drink z arbuzem i ogórkiem - przepis
Drink z arbuzem i ogórkiem – przepis

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wam Wasze drinki. Bardzo jestem ciekawa. Napiszcie też, którą wersję składu wybraliście :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom