Dorsz z sosem cytrynowym przepis | Dorota Kamińska

Dorsz z sosem cytrynowym

Dorsz z sosem cytrynowym

Jadłam pysznego dorsza i postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Wykonanie niestety nie moje – danie jadłam w restauracji hotelowej podczas kwietniowego pobytu w Juracie, ale w końcu udało mi się skompletować cały przepis, który niniejszym publikuję :). Dorsz z sosem cytrynowym, podany na wstążkach cukinii, z dodatkiem dwukolorowego ryżu ułożonego elegancko w kilku warstwach.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze potrawy z ryb oraz inne przepisy na smaczne obiady

Zachwyciła mnie sama forma podania – wszystko ładnie ułożone, a grillowana cytryna, którą można skropić rybę tuż przed zjedzeniem, to taka wytrawna wisienka na… torcie, haha :).

Ważnym dodatkiem będzie sos cytrynowy na bazie śmietanki do zup i sosów. To on podkreśla smak dorsza, naszej pysznej, bałtyckiej ryby, łatwo dostępnej w sklepach w całej Polsce, dlatego sięgnijcie po niego od czasu do czasu, przygotowując obiad dla rodziny lub zaproszonych gości, albo… tylko dla siebie, bo ryba, jak wiadomo, jest dobra na każdą okazję!

Dorsz z sosem cytrynowym będzie się doskonale komponować z lekką sałatką lub młodymi ziemniakami.

Dorsz z sosem cytrynowym
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 
Dorsz z sosem cytrynowym - wykwintny i elegancki dorsz na warzywach, w złocistej panierce, polany sosem z cytryny oraz śmietanki, zaserwowany w towarzystwie jasnego i ciemnego ryżu.
Danie: Danie główne
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Sos cytrynowy
  • 2 łyżki masła
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy - ksylitol)
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 2 łyżeczki mąki (pszenna lub kukurydziana)
  • 1 szklanka wywaru z rybno-warzywnego (można zastąpić wywarem warzywnym)
Do dekoracji
  • grillowane ćwiartki cytryny (można podpiec na suchej, gorącej patelni)
Ryba i warzywa
  • 2 filety z dorsza
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 marchewka (pokrojona w cienkie, podłużne paski)
  • ½ szklanki ciemnego ryżu
  • ½ szklanki jasnego ryżu
  • ½ średniej cukinii (pokrojona w podłużne paski)
  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • ½ papryki (pokrojona w podłużne paski)
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryb (po 1 szczypcie białego pieprzu, cynamonu, imbiru w proszku i gałki muszkatołowej)
  • mąka do obtaczania (pszenna lub kukurydziana)
  • masło klarowane do smażenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak zrobić masło klarowane
  3. Jak ugotować ryż
Dorsz z sosem cytrynowym - Jak zrobić
  1. Przygotowanie ryby do smażenia
  2. Zaczynam od przyprawienia dorsza: Rozmrożoną rybę nacieram solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową oraz imbirem i cynamonem, skrapiam sokiem cytrynowym, a następnie delikatnie obtaczam w mące. Odstawiam w chłodne miejsce.
  3. Sos cytrynowy
  4. Masło rozpuszczam w rondelku.
  5. Dodaję mąkę i mieszam.
  6. Zalewam wywarem, znów mieszam i dodaję śmietankę.
  7. Żółtko roztrzepuję widelcem, dodając odrobinę sosu, następnie wlewam do rondelka.
  8. Ogrzewam całość przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodaję sok z cytryny (uwaga: sos nie powinien nam wyjść kwaśny!), cukier, skórkę cytrynową, sól i pieprz.
  9. Warzywa do ryby
  10. Cebulę podsmażam na patelni na klarowanym maśle.
  11. Dodaję paprykę i marchewkę, a gdy zmiękną – cukinię.
  12. Gdy wszystkie warzywa zmiękną – odstawiam.
  13. Ryż biały i dziki
  14. Gotuję ryże według przepisów na opakowaniach (najlepiej w osobnych garnkach, ponieważ ciemny ryż może wymagać dłuższego czasu gotowania niż jasny).
  15. Smażenie dorsza
  16. W czasie gotowania ryżu smażę rybę na niewielkiej ilości klarowanego masła, na średnim ogniu, na złocisty kolor.
  17. Na talerzu układam warzywa, rybę i ryż. Polewam sosem i serwuję.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

6 komentarzy
  1. Zrobiłam przed chwilą na naszą 5tą rocznice. Mąż mało nie zjadl razem z talerzem 🙂 powiedział, że czuje się jak w restauracji. Kochamy wykwintne jedzenie i ten przepis absolutnie ląduje w moim przepiśniku 🙂 REWELACJA! Nie jestem w stanie opisać mojego zachwytu tym przepisem. Po prostu POLECAM KAŻDEMU przekonać się na własnym podniebieniu! 🙂 pozdrawiam serdecznie!

  2. Witam,
    Super zestawienie.

    A ja dla odmiany proponuję przepis na smażonego dorsza z gotowanym pęczakiem i wodorostami.

    Pęczak jakoś ogólnie bardziej kojarzy się z wędkarstwem, ale w tym zestawieniu smakuje wybornie.
    Pozdrawiam

  3. Witam !
    A mnie jest bardzo miło , ze mój sos cytrynowy spotkał się z zainteresowaniem .mnie z kolei zainspirował sposób podania dorsza – z przyjemnoscia wykorzystam . Pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)