Dorsz z sosem cytrynowym przepis | Dorota Kamińska

Dorsz z sosem cytrynowym

Dorsz z sosem cytrynowym

Jadłam pysznego dorsza i postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Wykonanie niestety nie moje – danie jadłam w restauracji hotelowej podczas kwietniowego pobytu w Juracie, ale w końcu udało mi się skompletować cały przepis, który niniejszym publikuję :). Dorsz z sosem cytrynowym, podany na wstążkach cukinii, z dodatkiem dwukolorowego ryżu ułożonego elegancko w kilku warstwach.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze potrawy z ryb oraz inne przepisy na smaczne obiady

Zachwyciła mnie sama forma podania – wszystko ładnie ułożone, a grillowana cytryna, którą można skropić rybę tuż przed zjedzeniem, to taka wytrawna wisienka na… torcie, haha :).

Ważnym dodatkiem będzie sos cytrynowy na bazie śmietanki do zup i sosów. To on podkreśla smak dorsza, naszej pysznej, bałtyckiej ryby, łatwo dostępnej w sklepach w całej Polsce, dlatego sięgnijcie po niego od czasu do czasu, przygotowując obiad dla rodziny lub zaproszonych gości, albo… tylko dla siebie, bo ryba, jak wiadomo, jest dobra na każdą okazję!

Dorsz z sosem cytrynowym będzie się doskonale komponować z lekką sałatką lub młodymi ziemniakami.

Dorsz z sosem cytrynowym

Dorsz z sosem cytrynowym

Dorsz z sosem cytrynowym - wykwintny i elegancki dorsz na warzywach, w złocistej panierce, polany sosem z cytryny oraz śmietanki, zaserwowany w towarzystwie jasnego i ciemnego ryżu.
0 od 0
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Liczba porcji: 2 osoby
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sos cytrynowy

  • 2 łyżki masła
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy - ksylitol)
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 2 łyżeczki mąki (pszenna lub kukurydziana)
  • 1 szklanka wywaru z rybno-warzywnego (można zastąpić wywarem warzywnym)

Do dekoracji

  • grillowane ćwiartki cytryny (można podpiec na suchej, gorącej patelni)

Ryba i warzywa

  • 2 filety z dorsza
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 marchewka (pokrojona w cienkie, podłużne paski)
  • ½ szklanki ciemnego ryżu
  • ½ szklanki jasnego ryżu
  • ½ średniej cukinii (pokrojona w podłużne paski)
  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • ½ papryki (pokrojona w podłużne paski)
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryb (po 1 szczypcie białego pieprzu, cynamonu, imbiru w proszku i gałki muszkatołowej)
  • mąka do obtaczania (pszenna lub kukurydziana)
  • masło klarowane do smażenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Przygotowanie ryby do smażenia
  • Zaczynam od przyprawienia dorsza: Rozmrożoną rybę nacieram solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową oraz imbirem i cynamonem, skrapiam sokiem cytrynowym, a następnie delikatnie obtaczam w mące. Odstawiam w chłodne miejsce.
  • Sos cytrynowy
  • Masło rozpuszczam w rondelku.
  • Dodaję mąkę i mieszam.
  • Zalewam wywarem, znów mieszam i dodaję śmietankę.
  • Żółtko roztrzepuję widelcem, dodając odrobinę sosu, następnie wlewam do rondelka.
  • Ogrzewam całość przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodaję sok z cytryny (uwaga: sos nie powinien nam wyjść kwaśny!), cukier, skórkę cytrynową, sól i pieprz.
  • Warzywa do ryby
  • Cebulę podsmażam na patelni na klarowanym maśle.
  • Dodaję paprykę i marchewkę, a gdy zmiękną – cukinię.
  • Gdy wszystkie warzywa zmiękną – odstawiam.
  • Ryż biały i dziki
  • Gotuję ryże według przepisów na opakowaniach (najlepiej w osobnych garnkach, ponieważ ciemny ryż może wymagać dłuższego czasu gotowania niż jasny).
  • Smażenie dorsza
  • W czasie gotowania ryżu smażę rybę na niewielkiej ilości klarowanego masła, na średnim ogniu, na złocisty kolor.
  • Na talerzu układam warzywa, rybę i ryż. Polewam sosem i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

6 komentarzy
  1. Zrobiłam przed chwilą na naszą 5tą rocznice. Mąż mało nie zjadl razem z talerzem 🙂 powiedział, że czuje się jak w restauracji. Kochamy wykwintne jedzenie i ten przepis absolutnie ląduje w moim przepiśniku 🙂 REWELACJA! Nie jestem w stanie opisać mojego zachwytu tym przepisem. Po prostu POLECAM KAŻDEMU przekonać się na własnym podniebieniu! 🙂 pozdrawiam serdecznie!

  2. Witam,
    Super zestawienie.

    A ja dla odmiany proponuję przepis na smażonego dorsza z gotowanym pęczakiem i wodorostami.

    Pęczak jakoś ogólnie bardziej kojarzy się z wędkarstwem, ale w tym zestawieniu smakuje wybornie.
    Pozdrawiam

  3. Witam !
    A mnie jest bardzo miło , ze mój sos cytrynowy spotkał się z zainteresowaniem .mnie z kolei zainspirował sposób podania dorsza – z przyjemnoscia wykorzystam . Pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)