Dorsz z grilla na ostro

5/5 (1)

Pamiętam czasy PRL i kostkę z dorsza, którą moja mama rozmrażała i smażyła od czasu do czasu na piątkowy obiad. Pamiętam też smażonego na złoto, w cieście, dorsza podawanego w stołówce jednego z banków, w których pracowałam kilka lat temu. Większość potraw pozostawiało tam wiele do życzenia, ale rybę, w porównaniu do pozostałego jadłospisu, serwowali dość smaczną. Moje serce podbił dwa lata temu dorsz z sosem cytrynowym podanym w hotelu w Juracie, a w tę sobotę zasmakowałam w pysznej rybie: dorsz z grilla na ostro, podany z ryżem i sosem cytrynowo-czosnkowym, smakuje wyśmienicie!

Zobacz też: Więcej pomysłów na dania z ryb

Dorsz z grilla na ostro

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Cały dorsz z grilla z imbirem i ostrą papryczką chili czyli smaczny dorsz grillowany w całości z aromatycznymi dodatkami.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 dorsz (ok. 600 g)
  • 2 cebule (średnie)
  • 2 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 2 Cm korzenia imbiru (pokrojony na cienkie plasterki)
  • 1 łyżka zielonego pieprzu (ziarnisty)
  • 1 papryczka chili (bardzo drobno posiekana)
  • 3 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule dymki (posiekane)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
  1. Jak sprawdzić świeżość ryby

Dorsz z grilla na ostro - Jak zrobić

Krok 1
Dorsza nacinamy ukośnie z obu stron nożem, w najgrubszym miejscu.
Krok 2
W moździerzu tłuczemy na pastę pieprz, papryczkę chili i sos rybny.
Krok 3
Nacieramy pastą rybę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 4
Żeberka grilla lub patelnię grillową delikatnie smarujemy oliwą.
Krok 5
Grillujemy rybę przez ok. 10 minut z każdej strony.
Krok 6
W połowie grillowania ryby na patelnię grillową wkładamy cebulę, czosnek i imbir i posypujemy je cukrem. (Jeśli grillujemy rybę na prawdziwym grillu, cebulę, czosnek i imbir wkładamy na grilla na tacce posmarowanej oliwą).

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Cały dorsz z grilla na ostro
Cały dorsz z grilla na ostro

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

16 komentarzy
  1. Na Dolnym Śląsku ryby kupuje się w sklepach a nie nad morzem 🙂 Nie jestem też jedną z tych osób, które mieszkają w mieszkaniu w bloku i uszczęśliwiają sąsiadów dymem z prawdziwego grilla ;). Ale to prawda, świeża od rybaka i grillowana na zwykłym grillu będzie smakować jeszcze lepiej :).

  2. [..YouTube..] Na Dolnym Śląsku ryby kupuje się w sklepach a nie nad morzem 🙂 Nie jestem też jedną z tych osób, które mieszkają w mieszkaniu w bloku i uszczęśliwiają sąsiadów dymem z prawdziwego grilla ;). Ale to prawda, świeża od rybaka i grillowana na zwykłym grillu będzie smakować jeszcze lepiej :).

  3. [..YouTube..] @TheKosakowo Na Dolnym Śląsku ryby kupuje się w sklepach a nie nad morzem 🙂 Nie jestem też jedną z tych osób, które mieszkają w mieszkaniu w bloku i uszczęśliwiają sąsiadów dymem z prawdziwego grilla ;). Ale to prawda, świeża od rybaka i grillowana na zwykłym grillu będzie smakować jeszcze lepiej :).

  4. przepis super:
    ale dorsz z tesco i fake grill.
    zapraszam nad baltyk i kupic rybe od rybaka prosto z sieci i wrzucic na prawdziwy grill.

  5. Pamiętam kostkę z dorsza czy z mintaja, a dla większości moich znajomych te koszmarne wspomnienia są powodem, dla którego nie lubią ryb do dziś.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)