Doughnuts, znane też jako donuts przepis | Dorota Kamińska

Donuts

Donuts lub doughnuts, pyszne i kolorowe pączki amerykańskie, których pierwszy raz spróbowałam kilka lat temu… To było w Berlinie, w jednej z najbardziej znanych na świecie, sieciowych cukierni. Zachwycają oko bogactwem kolorów i różnorodnością zdobień! Naprawdę trudno zdecydować, które pączki z dziurką wybrać, stojąc przy kasie i patrząc na apetyczne wypieki z lukrem we wszystkich możliwych barwach. Pączki amerykańskie w Berlinie nie zachwycały. Smakowały dobrze, ale bez tego szczególnego „czegoś”, co sprawiłoby, że ich smak zapamiętałabym do końca życia. Zobaczcie jak zrobić donuty we własnej kuchni.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Można doświadczyć tysięcy przyjemnych pocałunków, ale tylko kilka na zawsze zapadnie nam w pamięć. Wrocławski Rynek skąpany w słońcu. Dźwięk dzwonu na ratuszowej wieży, zaraz potem odgłos skrzydeł gołębi podrywających się do lotu i szum wody w fontannie, obok której biegają roześmiane dzieci. Strzelające migawki aparatów przechadzających się wokół turystów. Zimowy wieczór na wzgórzu obok nieczynnego już kościółka Wang i zmarznięte dłonie ogrzewane w rękawach kurtek. Wrocławska marina, uliczny targ restauracyjnych potraw i blask zapalonych lamp podczas sierpniowej nocy spadających gwiazd. Chwile przyjemności, których nie sposób zapomnieć i trzy najlepsze pocałunki mojego życia.

Zakochać się w deserze

W deserach można zakochać się równie łatwo co w przyjemnym całowaniu. Uwodzą pięknym wyglądem, kuszą zapachem. Pierwszy kęs i ta słodycz, która rozpływa się w ustach. Później kolejne, małe i delikatne albo pełne pożądania, łapczywe. Eksplozja smaku owoców, drobinki karmelu, posmak kawy czy cynamonu. I ten nieznośnie przyjemny smak czekolady, który zostaje w ustach na dłużej… Właśnie tak smakują francuskie pocałunki i desery. Niestety, nie udało mi się tak zakochać w czasie mojej podróży po USA.

Pączki amerykańskie i inne słodkości

Amerykanów można pochwalić za szeroki wybór ciast, ciasteczek i nieskończoną liczbę babeczek cupcakes. Klasyczne, wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe… W USA bez większego problemu kupicie dowolne słodkości. W urokliwych uliczkach dużych miast lokalne cukiernie kuszą organiczną kawą i wypiekami. Amerykańscy policjanci, dokładnie jak w filmach i serialach, stojąc przy swoich radiowozach, zajadają się pączkami ze znanych sieciówek. Wyobrażałam sobie, że podczas spacerów po Nowym Jorku, Miami czy San Francisco znajdę niesieciowe miejsce, w którym sprzedawane będą tylko pączki. Marzyłam, że zobaczę takie we wszystkich kolorach tęczy, z różnorodnymi nadzieniami, przygotowane z ciast drożdżowych, francuskich… Nie udało się :(. Może miałam pecha, może kiedyś się uda, jednak z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że wszystkim tamtejszym słodkościom daleko do paryskiego piękna i kunsztu cukierniczego czy smaku polskich, domowych ciast. Najładniejsze i najbardziej kuszące amerykańskie pączki znam z… serialu Twin Peaks :).

Donuty we własnej kuchni

Wymarzone pączki amerykańskie donuts przygotowałam we własnym w domu. Można usmażyć je z klasycznego ciasta drożdżowego na pączki, bez nadziewania surowego ciasta, wykrawając w każdej sztuce dziurkę za pomocą niewielkiego kieliszka do wódki. Możecie też przygotować maślankowe ciasto na doughnuts podobne do przepisu na pączki z Twin Peaks, jaki krążył w latach ’90 w polskich, kolorowych magazynach kobiecych. Potem kolorowa dekoracja i gotowe!

Donuts

Donuts

Donuts w wersji USA lub doughnuts, jak nazywają je Brytyjczycy. Pączki amerykańskie, pączki z dziurką, dekorowane polewą i posypką. Puszyste i smaczne, miękkie, smażone na tłuszczu na cieście drożdżowym, z dodatkiem kolorowych dekoracji.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 2 godz.
Gotowanie: 30 min
Razem: 2 godz. 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: donuts, doughnuts, pączki amerykańskie, pączki z dziurką
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 303kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • ½ kg mąki (pszenna, typ 500-550 (luksusowa lub poznańska; przesiana))
  • 50 g drożdży (rozkruszone)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki lub mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym)
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g masła (½ kostki; miękkie, o temperaturze pokojowej lub stopione)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z ½ laski wanilii
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu, wódki lub rumu (opcjonalnie; dodatek alkoholu zmniejsza ilość tłuszczu wchłanianą przez ciasto w trakcie smażenia)

Do smażenia

  • 500 g smalcu

Do dekoracji (do wyboru)

  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady
  • lukier lub cukier puder
  • posypki cukiernicze
  • barwniki spożywcze
  • bakalie

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Kilka łyżek podgrzanego (ale nie zagotowanego!) mleka lub maślanki mieszam z rozkruszonymi drożdżami, 1 łyżką cukru i mąką dodaną w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, oprócz tłuszczu, łączę w misce, wyrabiając ręcznie lub za pomocą miksera elektrycznego (końcówki świderki) albo robota planetarnego. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do momentu aż ciasto zacznie wyrastać.
  • Kiedy w cieście pojawią się pierwsze bąbelki, dodaję masło i wyrabiam całość przez 10 minut, do uzyskania luźnego, miękkiego ciasta, które nie klei się do miski i ręki. W czasie wyrabiania staram się doprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza.
  • Odstawiam ciasto pod przykryciem, w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 godziny, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto powoli spłaszczam na stolnicy, podsypuję z zewnątrz mąką (starając się dodać jej jak najmniej) i delikatnie rozwałkowuję na grubość ok. 1,5 – 3 cm (w zależności od tego czy chcę uzyskać cieńsze czy grubsze pączki donuts).
  • Za pomocą szklanki o średnicy ok. 10 cm wycinam krążki z ciasta. W każdym krążku, za pomocą małego kieliszka do wódki, wycinam dziurkę.
  • Przykrywam donuts ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu, na ok. 30-60 minut. Powinny nabrać puszystości, żeby po usmażeniu były lekkie.
  • Gdy pączki z dziurką wyrosną, smażę je w 1,5-litrowym garnku lub na głębokiej patelni, na smalcu rozgrzanym do ok. 175 °C (trzymałam garnek na średnim palniku, na ½ mocy). Tłuszcz nie może być zbyt gorący – donuts usmażą się z wierzchu i pozostaną surowe w środku. Nie może być też zbyt zimny – wtedy pączki „wypiją” zbyt dużo smalcu.
  • Każdy pączek przed smażeniem dokładnie omiatam z mąki (nie będzie pryskać i palić się w smalcu), smażę z jednej strony, następnie obracam szczypcami lub cedzakiem i dosmażam z drugiej. Jeśli nie chcę, żeby wokół pączka utworzyła się obrączka, delikatnie dociskam go szczypcami, żeby głębiej zanurzył się w smalcu.
  • Gotowe pączki donuts osączam na papierowym ręczniku lub serwetce z nadmiaru tłuszczu, studzę i dekoruję cukrem pudrem lub lukrem, polewą, bakaliami i posypkami.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  2. Lukier – przepis
  3. Polewa czekoladowa – przepis
  4. Polewa z białej czekolady – przepis

Wartości odżywcze

Serving: 1pączek (bez dekoracji) | Calories: 303kcal | Carbohydrates: 42g (14%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 11g (17%) | Saturated Fat: 5g (25%) | Cholesterol: 63mg (21%) | Sodium: 101mg (4%) | Potassium: 111mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 9g | Vitamin A: 6% | Calcium: 3.7% | Iron: 12.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Popuściłam wodze fantazji w czasie dekorowania. Przygotowałam polewę z białej czekolady w kilku wariantach kolorystycznych. Następnie wyjęłam z szafek wszystkie posypki. Rozpuściłam w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, po chwili posiekałam bakalie. Kolejne śniadanie zjadłam w stylu amerykańskim. Dwa kolorowe pączki amerykańskie i kawa, bez tego słynnego pośpiechu, który przez cały dzień towarzyszy nowojorczykom, za to na pełnym luzie w stylu San Francisco. A później spacer po parku.

Donuts
Donuts

Ciekawa jestem, czy i Wam będzie dane skosztować amerykańskich słodkości. A jeśli już je znacie, piszcie w komentarzach, co najbardziej przypadło Wam do gustu! I dajcie koniecznie znać, jak wyszły Wam domowe pączki z dziurką według mojego przepisu :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

7 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)