Domowa nutella - łatwa i FIT przepis | Dorota Kamińska

Domowa nutella – łatwa i FIT

Jeden z lepszych dodatków do naleśników i cudowny środek sprawiający, że jedzenie kanapek może uzależnić. Wywołujący wiele kontrowersji, reklamowany jako zdrowy i niezbędny w prawidłowo skomponowanej diecie, krem czekoladowy z orzechami, który w rzeczywistości składa się głównie z cukru i to nieprawda, że dzieci lepiej po nim rosną. Zastanawiałam się czy można zrobić ją samodzielnie i jak wybrać składniki, żeby uzyskać konsystencję kremową, ale nie za rzadką. Oto jest, moja domowa nutella – łatwa do zrobienia i fit, chociaż nie myślcie, że ma mało kalorii. Ma ich dużo, ale to dobrze dobrane kalorie.

Zobacz też: Więcej przepisów FIT

O ile sklepowa nie zaszkodzi od czasu do czasu, zjedzona raz w miesiącu na kanapce, nie wolno pałaszować codziennie pół słoiczka i nie jest to najlepsze lekarstwo na smutek, bo jeszcze smutniej poczuje się człowiek, który po tygodniu takiej diety stanie na wadze. Czy to ze sklepu, czy z własnego blendera, krem czekoladowy jest kaloryczny i nie można jeść go bez ograniczeń, chociaż smak uzależnia i czasami trudno się oderwać :).

Domowa nutella – najprostsza

Najprostszy sposób na przygotowanie domowej nutelli o smaku łudząco podobnym do tej ze sklepu to stopienie w kąpieli wodnej 1 tabliczki mlecznej czekolady i 50 g śmietanki kremówki, a następnie wymieszanie w młynku lub blenderze ze zmiksowanymi wcześniej orzechami laskowymi, których wystarczy jedynie pół szklanki. Najprostsza, domowa, ale nadal mocno słodzona. Sprawdźcie opakowanie po mlecznej czekoladzie – cukier jest na pierwszym miejscu.

Domowa nutella najprostsza
Domowa nutella najprostsza

Domowa nutella według mojej receptury jest bez cukru. Wykorzystajcie ksylitol lub syrop z agawy, a nawet miód o łagodnym smaku. Polecam też moje masło daktylowe, pamiętajcie tylko o tym, żeby zrobić je z naturalnych, suszonych daktyli 100%. Możecie całkowicie zrezygnować z jogurtu na rzecz mleka kokosowego i uzyskać wersję wegańską, w której wszystkie składniki będą pochodzenia roślinnego.

W przepisie proponuję wykorzystać olej kokosowy, który dodaje całości charakterystycznego smaku i zapachu. To zamiennik oleju palmowego, który wykorzystuje się w produkcji oryginalnego kremu. Znacząco podnosi zawartość tłuszczu i liczbę kalorii, więc możecie go pominąć, dodając odpowiednio więcej mleka kokosowego lub jogurtu. Uzyskacie wersję odtłuszczoną o ok. 20% – nieźle, prawda?

Domowa nutella
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Domowa nutella fit z orzechów laskowych, gorzkiego kakao, syropu z agawy oraz mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego.

Danie: Deser, Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: domowa nutella fit
Liczba porcji: 1 mały słoiczek, ok. 200 g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ szklanki orzechów laskowych (blanszowane; można zastąpić niesolonymi nerkowcami lub orzechami macadamia)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao (to musi być kakao wysokiej jakości o dobrym smaku)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym, najlepiej w wersji niskotłuszczowej)
  • 3 łyżki syropu z agawy (można zastąpić 4 łyżkami cukru brzozowego czyli ksylitolu lub 3 łyżkami masła daktylowego)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (zamiast oleju można dodać więcej jogurtu lub mleka kokosowego, to znacząco obniży zawartość tłuszczu w kremie)
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Domowa nutella - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Domowa nutella - Jak zrobić
  1. Orzechy mielę na drobny pyłek w blenderze lub elektrycznym młynku do kawy, na najwyższych obrotach, po kilka sekund, z przerwami, żeby nie przepalić silniczka.
  2. Dodaję olej, syrop z agawy i sól, znów powtarzam mielenie po kilka sekund, do połączenia składników w gęstą pastę.
  3. Dokładam kakao i jogurt, znów mielę w kilkusekundowych partiach, robiąc odstępy, do uzyskania konsystencji płynnego, delikatnie lejącego masła.
  4. Przechowuję domową nutellę w lodówce, w zamkniętym słoiczku, przez ok. 1 tydzień.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Sprawdźcie, ile nutella domowa ma kalorii i obiecajcie, że nie będziecie już żartować z tego, że w nocy się od niej nie tyje, a najlepiej leczyć nią stres. Nie :). Dodajcie sobie do kanapki czy owsianki, jogurtu… Zjedzcie odrobinę, a jak dopada Was chandra, idźcie pobiegać. Albo chociaż na szybki marsz :).

 

Nutella domowa
Nutella domowa
Domowa nutella FIT
Domowa nutella FIT

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

6 komentarzy
  1. Tak się zastanawiam, czy można taką domową nutellę pasteryzować? Zrobiłam jej trochę więcej, niż chciałam i z pewnością nie zjemy jej w ciągu 1 tygodnia.
    Pozdrawiam, Marta.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)