fbpx
Czytasz właśnie
Dipy do warzyw w 3 kolorach z Radzką

Dipy do warzyw w 3 kolorach z Radzką

Dipy

Fashion people don’t eat” zaśmiała się Radzka zapytana o to, kto gotuje u niej w domu. Jak sama mówi: przypala wodę, bo nie przepada za gotowaniem, ale lubi smacznie zjeść i na szczęście ma chłopaka, który potrafi przyrządzić różne smakowitości. Radzka, oprócz prowadzenia vloga o modzie i podejmowania wielu innych zawodowych wyzwań, jest bardzo towarzyska i uwielbia spotykać się z przyjaciółkami na domowych imprezach. Przygotowują wtedy drobne i proste przekąski, dlatego dzisiaj pokażemy Wam jak zrobić kolorowe dipy do warzyw, które przyrządza się w kilka minut i które bardzo ładnie prezentują się na stole.

Zobacz też: Więcej pomysłów na przekąski

Dipy do warzyw to proste dodatki, które można też wykorzystać do różnych innych przekąsek. Idealnie pasują nie tylko do surowych warzyw pokrojonych w słupki, ale też do pieczonych lub gotowanych ziemniaków, placków ziemniaczanych, nieskomplikowanych sałatek, chipsów, naleśników, a niektórzy lubią nimi polać nawet pizzę. Można eksperymentować z nimi w kuchni, bazując na podstawowej recepturze: tyle samo majonezu i śmietany lub naturalnego jogurtu, odrobina soku z cytryny i dodatki: drobno posiekana cebulka lub czosnek, koperek, mięta, curry, chili… Możliwości jest całe mnóstwo.

Zobacz też
Cały dorsz grillowany na ostro

Dipy niestety nie należą do najlżejszych, dlatego, w miarę możliwości, zwykły majonez warto zastąpić majonezem light, a śmietanę – niskotłuszczowym jogurtem. I serwować okazjonalnie, bo i tak wystarczająco trudno się od nich oderwać :).

Dipy na imprezę w wykonaniu moim i Radzki

Dipy na imprezę

Dipy na bazie majonezu lub jogurtu czy śmietany, smaczne i kolorowe dodatki do warzyw, chipsów i naleśników czy grillowanych mięs. Dip różowy, zielony i żółty - każdy o innym smaku.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 45 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Półprodukt
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Dip różowy

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżka dymki i szczypiorku (drobno posiekane)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chili lub kilka kropelek ostrego sosu tabasco (opcjonalnie)

Dip zielony

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mięty lub koperku (drobno posiekane)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dip żółty

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy lub szafranu
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić majonez
  2. Jak zrobić keczup
  3. Jak zrobić jogurt naturalny

Jak zrobić

  • Składniki poszczególnych dipów mieszam w 3 osobnych miseczkach i odstawiam na ok. 30 minut w chłodne miejsce (smaki „przegryzą się”).
  • Serwuję dipy z wybranymi dodatkami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dipy na imprezę w wykonaniu moim i Radzki
Dipy na imprezę w wykonaniu moim i Radzki
28 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom