Dipy do warzyw w 3 kolorach z Radzką przepis | Dorota Kamińska

Dipy do warzyw w 3 kolorach z Radzką

Fashion people don’t eat” zaśmiała się Radzka zapytana o to, kto gotuje u niej w domu. Jak sama mówi: przypala wodę, bo nie przepada za gotowaniem, ale lubi smacznie zjeść i na szczęście ma chłopaka, który potrafi przyrządzić różne smakowitości. Radzka, oprócz prowadzenia vloga o modzie i podejmowania wielu innych zawodowych wyzwań, jest bardzo towarzyska i uwielbia spotykać się z przyjaciółkami na domowych imprezach. Przygotowują wtedy drobne i proste przekąski, dlatego dzisiaj pokażemy Wam jak zrobić kolorowe dipy do warzyw, które przyrządza się w kilka minut i które bardzo ładnie prezentują się na stole.

Zobacz też: Więcej pomysłów na przekąski

Dipy do warzyw to proste dodatki, które można też wykorzystać do różnych innych przekąsek. Idealnie pasują nie tylko do surowych warzyw pokrojonych w słupki, ale też do pieczonych lub gotowanych ziemniaków, placków ziemniaczanych, nieskomplikowanych sałatek, chipsów, naleśników, a niektórzy lubią nimi polać nawet pizzę. Można eksperymentować z nimi w kuchni, bazując na podstawowej recepturze: tyle samo majonezu i śmietany lub naturalnego jogurtu, odrobina soku z cytryny i dodatki: drobno posiekana cebulka lub czosnek, koperek, mięta, curry, chili… Możliwości jest całe mnóstwo.

Dipy niestety nie należą do najlżejszych, dlatego, w miarę możliwości, zwykły majonez warto zastąpić majonezem light, a śmietanę – niskotłuszczowym jogurtem. I serwować okazjonalnie, bo i tak wystarczająco trudno się od nich oderwać :).

5 od 1 osoby
Dipy
Dipy na imprezę
Przygotowanie
45 min
Całkowity czas
45 min
 
Dipy na bazie majonezu lub jogurtu czy śmietany, smaczne i kolorowe dodatki do warzyw, chipsów i naleśników czy grillowanych mięs. Dip różowy, zielony i żółty - każdy o innym smaku.
Danie: Półprodukt
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Dip różowy
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżka dymki i szczypiorku (drobno posiekane)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chili lub kilka kropelek ostrego sosu tabasco (opcjonalnie)
Dip zielony
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mięty lub koperku (drobno posiekane)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Dip żółty
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy lub szafranu
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Dipy na imprezę - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić majonez
  2. Jak zrobić keczup
  3. Jak zrobić jogurt naturalny
Dipy na imprezę - Jak zrobić
  1. Składniki poszczególnych dipów mieszam w 3 osobnych miseczkach i odstawiam na ok. 30 minut w chłodne miejsce (smaki „przegryzą się”).
  2. Serwuję dipy z wybranymi dodatkami.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dipy na imprezę w wykonaniu moim i Radzki
Dipy na imprezę w wykonaniu moim i Radzki

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

28 komentarzy
  1. Mój popisowy dip to taki majonezowy. Rozgniatamy kilka ząbków czosnku, mieszamy z majonezem, dodajemy dużo curry, odrobinę soku z cytryny, odrobinę oliwy. Wszystko mieszamy. Polecam, moi goście go uwielbiają!

    Bardzo chętnie wypróbuję Twoje propozycje dipów.

    Pozdrawiam.

  2. przeraza mnie to jak radzka podchodzi do sprawy mody;/ musi szczupło wygladac zeby sie w cos zmiescic, nawet sobie biedaczka dobrze nie podje, naprawde wielka tragedia bo majonez nie był light ;/

  3. O ludziska, jak wyście się umęczyły na tej jednej, małej desce … 🙁 Dlaczego nie było drugiej 🙁 ? Pozdrawiam serdecznie i subskrybuję! 🙂

  4. hallo.dziewczyny, bardzo Was lubie;)urozmaicenie do dipu czerwonego:np mozna wykonac w przyblizonych proporcjach: .2 lyzki majo, 2lyzki keczupu, 1lyzeczka chrzanu smietanowgo, 1lyzka soku pomaranczowego, 1lyzka soku jablkowego, 2lyzki wody przegotowanej, sol,pieprz,cukier do smaku.mozna naturalnie zmieniac proporcje wg.smaku.pozdrowienia z Deutschland;)

  5. bardzo pozytywny filmik, Radzka gaduła chyba Cię trochę, Doroto przegadała;) Co do dipów to wyglądają zachęcająco chyba spróbuję je zrobić:)

  6. świetnie wyszłaś na tym filmie :), kobieta którą zaprosiłaś z kolei chyba trochę przesadziła ze szminką jak na taką okazję 😉

  7. Jak się dorobię drugiej kamery to tak. Też mi się to bardzo podoba i od zawsze chciałam, żeby tak to wyglądało :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)