Dip z natki pietruszki przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Dip z natki pietruszki
Dip z natki pietruszki

Zielony sos, a właściwie dip z natki pietruszki to moja tegoroczna rozgrzewka kulinarna przed poważniejszymi wyzwaniami, np. upieczeniem mazurka wielkanocnego, którego co roku brakuje na naszym rodzinnym stole. Trochę zieleniny w lodówce i kilka prostych składników, dzięki którym można przygotować smaczny dip do sałatek, wędlin, ziemniaków czy jajek, idealny do zaserwowania podczas wielkanocnego śniadania lub postawienia na stole po obiedzie, obok chleba i zimnych przekąsek.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze wędliny wielkanocne

Dip z natki pietruszki

Dip z natki pietruszki

Dip z natki pietruszki na bazie majonezu i śmietany czyli pietruszkowy, zielony sos wielkanocny do wędlin, mięs i kanapek. Ma dość mocny smak i aromat oraz sporo kalorii, dlatego polecam w niewielkich ilościach, jako dodatek smakowy, a nie jako główny, dominujący składnik.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: dip z natki pietruszki
Liczba porcji: 500 ml

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g majonezu
  • 150 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 pęczek natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • 1 cebulka dymka (opcjonalnie; drobno pokrojona)
  • 2 łyżki łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka (ugotowane na twardo i mocno ugniecione widelcem)
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu (najlepiej świeżego, ale może być też ze słoiczka)
  • 1 łyżka musztardy
  • 10 świeżych listków bazylii (drobno pokrojone)
  • ½ pęczka szczypiorku (drobno pokrojony)
  • ½ łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w małej salaterce na jednolitą masę, odstawiam na 10 minut do lodówki i gotowe :).
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom