Dip z cukinii z pietruszką przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Dip z cukinii z pietruszką
Dip z cukinii z pietruszką

Przypomniałam sobie niedawno o mini-książeczce z przepisami na dodatki do ziemniaków, którą wkleiłam kiedyś do swojego zeszytu kulinarnego, a następnie zapomniałam, jakie ciekawe potrawy się w niej znajdowały. Dip z cukinii z pietruszką, na pewno smaczny!

Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne sosy i dipy

Ponieważ w ten weekend zrobiliśmy znowu ziemniaki z grilla, książeczka została odnaleziona, a ja tym razem postanowiłam postawić na nieco inny dodatek do ziemniaków i wyszedł mi całkiem ciekawy efekt.

Zobacz też
Limanda ze szparagami i marchewką

Dip z cukinii z pietruszką przygotowuje się na bazie jogurtu, więc o nadmiarze kalorii nie może być mowy :). A smakuje dość nietypowo, z pieczonymi ziemniakami całkiem przyjemnie.

Dip z cukinii z pietruszką

Dip z cukinii z pietruszką

Zielony dip z cukinii z pietruszką
5 od 1 vote
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Sos
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: dip z cukinii z pietruszką
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 133kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
  • 400 g kukurydzy (około; z puszki, odcedzona)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 cukinia (mała; umyta, pokrojona w małą kostkę)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki (umyta, osuszona, drobno posiekana)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki łączę w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem i podaję jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Można go także użyć jako sosu do zielonej sałaty lub dodatku do wędlin.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 215g | Kalorie: 133kcal (7%) | Carbohydrates: 21g (7%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 3g (5%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 10mg (3%) | Sód: 63mg (3%) | Potas: 476mg (14%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 1465IU (29%) | Witamina C: 30.5mg (37%) | Wapń: 131mg (13%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom