Dip brokułowy do gotowanych i pieczonych ziemniaków, chipsów, frytek, do naleśników z warzywami, do dań z grilla, do czego dusza zapragnie. Nawet do kanapek :). Prosty i smaczny, w zielonym kolorze i niskokaloryczny, a przy tym bogaty w witaminy i białko.
Zobacz też: Więcej przepisów na dipy
Bardzo lubię takie proste dodatki, które z łatwością uatrakcyjniają standardowe posiłki. Do ich przygotowania nie trzeba dużo czasu, można zrobić trochę więcej, na zapas, a idealną okazją do zaserwowania jest spotkanie w mniejszym lub większym gronie, kiedy na stole można postawić pokrojone w słupki warzywa, grzanki lub małe kanapki i miskę z dipem, który nada się zarówno do smarowania jak i maczania i zjadania ze smakiem :). Dip brokułowy polecam jako alternatywę dla klasycznego hummusu. Spróbujcie wykorzystać go jako dodatek do zimnych przekąsek lub potraw z grilla czy piekarnika.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 300 g brokułów (podzielone na różyczki, z odciętymi grubymi trzonkami, ugotowane do miękkości w ½ szklanki lekko osolonej wody, rozduszone widelcem lub zmiksowane w blenderze)
- 400 g chudego twarożku
- 3 łyżki soku z cytryny
- ½ pęczka natki pietruszki (drobno posiekana)
- 2 łyżki migdałów (bez skórki, drobno posiekane, prażone na suchej patelni)
- sól i pieprz
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.
Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.
Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!
Jak zrobić
- Wszystko dokładnie mieszam w miseczce i podaję jako dodatek, np. do chipsów albo młodych, gotowanych ziemniaków.
fajny i na pewno smaczny