Deser z truskawkami

Od kiedy odkryłam nasiona chia i ich możliwości, cieszę się od czasu do czasu prostymi deserami. Wystarczy mi roślinne mleko, trochę miodu, wanilia i nasiona, które odstawiam do napęcznienia. Malutka porcja, bo desery powinny być niewielkie, choć łatwo się to mówi ;). Dzisiejszy deser z truskawkami jest ogromnych rozmiarów i polecam podane proporcje wykorzystać do przygotowania go nie w tak wielkich jak moje, a mniejszych pucharkach, dla czterech, a może nawet dla sześciu osób.

Zobacz też: Więcej przepisów fit

Można też zjeść go na słodkie śniadanie, co uczyniłam kolejnego dnia po zrobieniu mu zdjęć, a i tak obydwoje z Mariuszem zostawiliśmy sobie połowę „na potem”.

Taki deser z truskawkami to oczywiście pole do popisu dla Waszej wyobraźni: możecie dodać inne owoce, przygotować go bez galaretki, za to z kleksami truskawek wlewanymi pomiędzy poszczególne warstwy puddingu. Może ktoś będzie miał ochotę zaserwować go z domową granolą? Niech moja propozycja będzie początkiem, a gdy puścicie wodze fantazji, dajcie mi znać, jak wyszedł Wam deser truskawkowy po modyfikacjach :).

Deser z truskawkami
Deser z truskawkami

Mój deser z truskawkami jest wegański, zagęszczony agarem, choć można też wykorzystać do niego żelatynę w proszku lub listkach. Jeśli nie przepadacie za mlekiem kokosowym, spróbujcie zastąpić je innym, a gdy nie zależy Wam na tym, żeby przygotować wegański deser z truskawek, jako bazę do puddingu wykorzystajcie jogurt naturalny o łagodnym, neutralnym smaku.

Deser z truskawkami
Przygotowanie
1 godz. 10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
1 godz. 20 min
 

Deser z truskawkami i chia wegański lub na bazie jogurtu naturalnego, do przygotowania w dekoracyjnie ułożonych skośnie warstwach jasnej i czerwonej masy.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: deser z truskawkami
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pudding z chia
  • 2 szklanki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego (można zastąpić jogurtem naturalnym w wersji niewegańskiej)
  • 8 łyżek nasion chia
  • 4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego czy z agawy (można zastąpić ksylitolem)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ćwiartki laski wanilii (albo 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki)
Galaretka truskawkowa
  • 3 szklanki truskawek (umyte, bez szypułek)
  • agar agar lub żelatyna (proporcje wg przepisu na opakowaniu - ilość środka żelującego ma spowodować stężenie 500 ml musu truskawkowego; u mnie było to 5 g agaru lub 10 g żelatyny)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (można zastąpić ksylitolem)
Do dekoracji
  • 1 szklanka truskawek (umyte, bez szypułek; pokrojone w ćwiartki)
  • 1 garść blanszowanych migdałów (grubo posiekane)
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Deser z truskawkami - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Podane proporcje wystarczą do przygotowania dwóch dużych pucharków deseru lub 4 mniejszych.
  2. Zamiast galaretki można wykorzystać zmiksowane z miodem/syropem/ksylitolem truskawki i układać pudding w pucharkach warstwowo, na przemian z kleksami z musu truskawkowego.
Deser z truskawkami - Jak zrobić
Galaretka truskawkowa
  1. Truskawki miksuję w blenderze ze środkiem słodzącym. Połowę przekładam do garnka i podgrzewam z agarem lub żelatyną, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  2. Do ciepłej mieszanki dodaję, po 1 łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając, pozostały mus truskawkowy.
  3. Przelewam mus do ukośnie ustawionych pucharków, podpartych np. poduszką czy ściereczką. Zostawiam do wystudzenia i zgęstnienia, następnie przekładam do lodówki, nadal ustawiając ukośnie, do schłodzenia i całkowitego stężenia.
Pudding z chia
  1. W czasie gdy galaretka tężeje w lodówce, przygotowuję pudding z chia, mieszając wszystkie składniki w misce. Odstawiam na ok. 30 minut. Co kilka minut mieszam całość łyżką, żeby nasiona równomiernie rozprowadziły się po całej mieszance.
  2. Przekładam pudding na stężałe galaretki. Posypuję migdałami i truskawkami i dekoruję miętą.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Deser z truskawkami
Deser z truskawkami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)