Deser z truskawkami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Deser z truskawkami
Deser z truskawkami

Od kiedy odkryłam nasiona chia i ich możliwości, cieszę się od czasu do czasu prostymi deserami. Wystarczy mi roślinne mleko, trochę miodu, wanilia i nasiona, które odstawiam do napęcznienia. Malutka porcja, bo desery powinny być niewielkie, choć łatwo się to mówi ;). Dzisiejszy deser z truskawkami jest ogromnych rozmiarów i polecam podane proporcje wykorzystać do przygotowania go nie w tak wielkich jak moje, a mniejszych pucharkach, dla czterech, a może nawet dla sześciu osób.

Zobacz też: Więcej przepisów fit

Można też zjeść go na słodkie śniadanie, co uczyniłam kolejnego dnia po zrobieniu mu zdjęć, a i tak obydwoje z Mariuszem zostawiliśmy sobie połowę „na potem”.

Taki deser z truskawkami to oczywiście pole do popisu dla Waszej wyobraźni: możecie dodać inne owoce, przygotować go bez galaretki, za to z kleksami truskawek wlewanymi pomiędzy poszczególne warstwy puddingu. Może ktoś będzie miał ochotę zaserwować go z domową granolą? Niech moja propozycja będzie początkiem, a gdy puścicie wodze fantazji, dajcie mi znać, jak wyszedł Wam deser truskawkowy po modyfikacjach :).

Zobacz też
Kotlety fasolowe

Deser z truskawkami
Deser z truskawkami

Mój deser z truskawkami jest wegański, zagęszczony agarem, choć można też wykorzystać do niego żelatynę w proszku lub listkach. Jeśli nie przepadacie za mlekiem kokosowym, spróbujcie zastąpić je innym, a gdy nie zależy Wam na tym, żeby przygotować wegański deser z truskawek, jako bazę do puddingu wykorzystajcie jogurt naturalny o łagodnym, neutralnym smaku.

Deser z truskawkami

Deser z truskawkami

Deser z truskawkami i chia wegański lub na bazie jogurtu naturalnego, do przygotowania w dekoracyjnie ułożonych skośnie warstwach jasnej i czerwonej masy.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 1 godz. 10 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 1 godz. 20 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: deser z truskawkami
Liczba porcji: 2 osoby (duże porcje)
Kalorie: 895kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pudding z chia

  • 2 szklanki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego (można zastąpić jogurtem naturalnym w wersji niewegańskiej)
  • 8 łyżek nasion chia
  • 4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego czy z agawy (można zastąpić ksylitolem)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ćwiartki laski wanilii (albo 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki)

Galaretka truskawkowa

  • 3 szklanki truskawek (umyte, bez szypułek)
  • agar agar lub żelatyna (proporcje wg przepisu na opakowaniu - ilość środka żelującego ma spowodować stężenie 500 ml musu truskawkowego; u mnie było to 5 g agaru lub 10 g żelatyny)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (można zastąpić ksylitolem)

Do dekoracji

  • 1 szklanka truskawek (umyte, bez szypułek; pokrojone w ćwiartki)
  • 1 garść blanszowanych migdałów (grubo posiekane)
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Galaretka truskawkowa

  • Truskawki miksuję w blenderze ze środkiem słodzącym. Połowę przekładam do garnka i podgrzewam z agarem lub żelatyną, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  • Do ciepłej mieszanki dodaję, po 1 łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając, pozostały mus truskawkowy.
  • Przelewam mus do ukośnie ustawionych pucharków, podpartych np. poduszką czy ściereczką. Zostawiam do wystudzenia i zgęstnienia, następnie przekładam do lodówki, nadal ustawiając ukośnie, do schłodzenia i całkowitego stężenia.

Pudding z chia

  • W czasie gdy galaretka tężeje w lodówce, przygotowuję pudding z chia, mieszając wszystkie składniki w misce. Odstawiam na ok. 30 minut. Co kilka minut mieszam całość łyżką, żeby nasiona równomiernie rozprowadziły się po całej mieszance.
  • Przekładam pudding na stężałe galaretki. Posypuję migdałami i truskawkami i dekoruję miętą.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Podane proporcje wystarczą do przygotowania dwóch dużych pucharków deseru lub 4 mniejszych.
  2. Zamiast galaretki można wykorzystać zmiksowane z miodem/syropem/ksylitolem truskawki i układać pudding w pucharkach warstwowo, na przemian z kleksami z musu truskawkowego.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (z miodem) | Kalorie: 895kcal (45%) | Carbohydrates: 80g (27%) | Białko: 14g (28%) | Fat: 64g (98%) | Tłuszcze nasycone: 44g (275%) | Sód: 44mg (2%) | Potas: 1161mg (33%) | Fiber: 22g (92%) | Cukier: 43g (48%) | Witamina A: 160IU (3%) | Witamina C: 173.2mg (210%) | Wapń: 411mg (41%) | Żelazo: 13mg (72%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Deser z truskawkami
Deser z truskawkami
2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom