Deser z malinami przepis | Dorota Kamińska

Deser z malinami

Są desery, za którymi nie przepadam. Wspominałam już o tym wielokrotnie. Wielopiętrowe ciasta, do których przygotowywania nie mam cierpliwości, zwłaszcza że ich zrobienie wymaga skupienia i precyzji, o które ciężko, gdy oprócz tego pilnuje się dwóch kamer i oświetlenia. I jest deser z malinami, który ostatnio wymyśliłam, nieskomplikowany. Z klasycznym składem na jogurcie i żelatynie lub wegański, z mlekiem kokosowym oraz usztywniającym go agarem. Może się na niego skusisz?

Zobacz też: Więcej przepisów fit

Lubię takie proste receptury i gwarancję dobrego wyglądu całości, gdy owoce są świeże i kolorowe. Nie trzeba szprycy i skomplikowanych dekoracji, gdy pod ręką są maliny, odrobina bakalii i świeża mięta, ale jeśli macie ochotę, możecie wykorzystać też jagody, borówki amerykańskie, truskawki, kiwi lub mango czy brzoskwinię. Można zaszaleć – dajcie znać, jaką wersję wybierzecie i czy będzie to deser z malinami, czy z dodatkiem innych owoców :).

Wegański deser z malinami to usztywnienie agarem oraz baza z mleka kokosowego lub innego, roślinnego mleka o łagodnym smaku. Nieco bardziej klasycznie? Wykorzystajcie jogurt. Najbardziej kremowo? jogurt zastąpcie śmietanką kremówką lub mascarpone.

Deser z malinami

Deser z malinami

Prosty deser z malinami na bazie jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego, naturalnie słodki dzięki dodatkowi dojrzałych bananów, z chrupiącymi migdałami. Elegancki, łatwy dwukolorowy deser z malin czyli najlepszy deser malinowy dla początkujących.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min
Chłodzenie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 25 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: deser z malinami
Liczba porcji: 3
Kalorie: 238kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Warstwa ciemnoróżowa

  • 1 szklanka malin
  • ½ banana (bardzo dojrzały)
  • 1 łyżeczka agaru (lub 2 łyżeczki żelatyny)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy (opcjonalnie)

Warstwa jasnoróżowa

  • ½ szklanki malin
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub jogurtu naturalnego)
  • ½ banana (bardzo dojrzały)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki agaru (lub 4 łyżeczki żelatyny)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy (opcjonalnie)

DO DEKORACJI

  • 1 szklanka malin
  • 2 garście blanszowanych migdałów
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

Masa ciemnoróżowa

  • Składniki na ciemnoróżową masę (oprócz agaru/żelatyny) miksuję na gładko w blenderze.
  • Połowę masy podgrzewam w garnku z agarem/żelatyną, mieszając dokładnie do jego całkowitego rozpuszczenia. Zdejmuję z ognia.
  • Łyżka po łyżce, dodaję pozostałą masę ciemnoróżową, za każdym razem dokładnie mieszając.
  • Przelewam masę do pucharków i wstawiam do lodówki do stężenia, na ok. 30 minut.

Masa jasnoróżowa

  • Przygotowuję dokładnie w ten sam sposób co masę ciemnoróżową. Delikatnie studzę.

Formowanie warstw

  • Na stężałą masę ciemnoróżową nakładam masę jasnoróżową i wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do lodówki do stężenia, na ok. 30 minut.
  • Dekoruję deser świeżymi malinami, migdałami i miętą i od razu serwuję.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1pucharek (na bazie agaru i syropu klonowego) | Calories: 238kcal | Carbohydrates: 22g (7%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 16g (25%) | Saturated Fat: 14g (70%) | Sodium: 11mg | Potassium: 397mg (11%) | Fiber: 5g (20%) | Sugar: 10g | Vitamin C: 25.7% | Calcium: 2.9% | Iron: 16.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Deser z malinami
Deser z malinami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)