Deser z malinami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Deser z malinami

Deser z malinami

Deser z malinami

Są desery, za którymi nie przepadam. Wspominałam już o tym wielokrotnie. Wielopiętrowe ciasta, do których przygotowywania nie mam cierpliwości, zwłaszcza że ich zrobienie wymaga skupienia i precyzji, o które ciężko, gdy oprócz tego pilnuje się dwóch kamer i oświetlenia. I jest deser z malinami, który ostatnio wymyśliłam, nieskomplikowany. Z klasycznym składem na jogurcie i żelatynie lub wegański, z mlekiem kokosowym oraz usztywniającym go agarem. Może się na niego skusisz?

Zobacz też: Więcej przepisów fit

Lubię takie proste receptury i gwarancję dobrego wyglądu całości, gdy owoce są świeże i kolorowe. Nie trzeba szprycy i skomplikowanych dekoracji, gdy pod ręką są maliny, odrobina bakalii i świeża mięta, ale jeśli macie ochotę, możecie wykorzystać też jagody, borówki amerykańskie, truskawki, kiwi lub mango czy brzoskwinię. Można zaszaleć – dajcie znać, jaką wersję wybierzecie i czy będzie to deser z malinami, czy z dodatkiem innych owoców :).

Zobacz też
Ogórki małosolne

Wegański deser z malinami to usztywnienie agarem oraz baza z mleka kokosowego lub innego, roślinnego mleka o łagodnym smaku. Nieco bardziej klasycznie? Wykorzystajcie jogurt. Najbardziej kremowo? jogurt zastąpcie śmietanką kremówką lub mascarpone.

Deser z malinami

Deser z malinami

Prosty deser z malinami na bazie jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego, naturalnie słodki dzięki dodatkowi dojrzałych bananów, z chrupiącymi migdałami. Elegancki, łatwy dwukolorowy deser z malin czyli najlepszy deser malinowy dla początkujących.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min
Chłodzenie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 25 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: deser z malinami
Liczba porcji: 3
Kalorie: 238kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Warstwa ciemnoróżowa

  • 1 szklanka malin
  • ½ banana (bardzo dojrzały)
  • 1 łyżeczka agaru (lub 2 łyżeczki żelatyny)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy (opcjonalnie)

Warstwa jasnoróżowa

  • ½ szklanki malin
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub jogurtu naturalnego)
  • ½ banana (bardzo dojrzały)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki agaru (lub 4 łyżeczki żelatyny)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy (opcjonalnie)

DO DEKORACJI

  • 1 szklanka malin
  • 2 garście blanszowanych migdałów
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Masa ciemnoróżowa

  • Składniki na ciemnoróżową masę (oprócz agaru/żelatyny) miksuję na gładko w blenderze.
  • Połowę masy podgrzewam w garnku z agarem/żelatyną, mieszając dokładnie do jego całkowitego rozpuszczenia. Zdejmuję z ognia.
  • Łyżka po łyżce, dodaję pozostałą masę ciemnoróżową, za każdym razem dokładnie mieszając.
  • Przelewam masę do pucharków i wstawiam do lodówki do stężenia, na ok. 30 minut.

Masa jasnoróżowa

  • Przygotowuję dokładnie w ten sam sposób co masę ciemnoróżową. Delikatnie studzę.

Formowanie warstw

  • Na stężałą masę ciemnoróżową nakładam masę jasnoróżową i wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do lodówki do stężenia, na ok. 30 minut.
  • Dekoruję deser świeżymi malinami, migdałami i miętą i od razu serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1pucharek (na bazie agaru i syropu klonowego) | Kalorie: 238kcal (12%) | Węglowodany: 22g (7%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Sód: 11mg | Potas: 397mg (11%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina C: 21.2mg (26%) | Wapń: 29mg (3%) | Żelazo: 2.9mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Deser z malinami
Deser z malinami
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom