Jest taki deser, który skradł mi serce. Nieważne, jakie dodam do niego owoce, byle tylko bazą było mleko kokosowe wymieszane z nasionami chia i ekstraktem z wanilii. Tym razem efektem przygotowania tej prostej mieszanki jest deser z jagodami, bez cukru i fit, bogaty w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze, dlatego będę Was zachęcać do wypróbowania receptury i mam nadzieję, że częściej niż kolorowe desery z galaretek z torebki zagości na Waszych stołach.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery
Pamiętajcie (wiem, że się powtarzam): desery fit to takie słodkości, w których biały cukier rafinowany został zastąpiony innym, najlepiej naturalnym środkiem słodzącym. Zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne i witaminy. Co nie oznacza, że nie zawiera kalorii! Deser z jagodami mojego autorstwa to także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, których bogactwo znajdziecie w nasionach chia. Nie zapominajcie jednak i bardzo Was o to proszę, że cukry w takim deserze to także cukry proste i w codziennej diecie powinny stanowić ok. 10% wszystkich węglowodanów zjadanych w ciągu dnia. Deser z jagodami nie sprawi, że schudniecie w cudowny sposób i nie można jeść go bez ograniczeń.
Deser z jagodami fit – ale nie do jedzenia bez ograniczeń
Czas na przyjemne informacje :). Jest pyszny! Nasiona chia, które podwajają swoją objętość pod wpływem wilgoci, delikatnie chrupiące i dekoracyjne, podane w formie dwukolorowego puddingu przełożonego chrupkimi migdałami i świeżymi, pachnącymi latem jagodami. Możecie nakładać łyżeczką, tak samo jak ja, albo stworzyć równe warstwy – kto pochwali się efektem?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pudding jasny
- 1 szklanka mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Pudding ciemny
- 2 szklanki jagód
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)
- 2 łyżki mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)
Dodatkowo
- 1½ szklanki jagód
- 2-3 garście nerkowców lub blanszowanych migdałów (grubo posiekane; można uprażyć na suchej patelni)
- świeża mięta
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Pudding ciemny
- Wszystkie składniki (oprócz chia) miksuję w blenderze na gładką masę.
- Przelewam masę do miski. Dodaję nasionka i mieszam za pomocą łyżki. Odstawiam na ok. 30 minut do zgęstnienia, mieszając do kilka minut całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po puddingu.
Pudding jasny
- Wszystkie składniki mieszam w misce za pomocą łyżki. Odstawiam na ok. 30 minut do zgęstnienia, mieszając do kilka minut całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po puddingu.
Układanie warstw deseru
- Układam oba puddingi, jagody i orzechy w szklankach, kieliszkach lub pucharkach, warstwowo. Górną warstwę dekoruję jagodami, migdałami i świeżą miętą.
- Szklanki z deserem można jeszcze wstawić na ok. 30 minut do lodówki, do schłodzenia.