Deser z jagodami

Jest taki deser, który skradł mi serce. Nieważne, jakie dodam do niego owoce, byle tylko bazą było mleko kokosowe wymieszane z nasionami chia i ekstraktem z wanilii. Tym razem efektem przygotowania tej prostej mieszanki jest deser z jagodami, bez cukru i fit, bogaty w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze, dlatego będę Was zachęcać do wypróbowania receptury i mam nadzieję, że częściej niż kolorowe desery z galaretek z torebki zagości na Waszych stołach.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Pamiętajcie (wiem, że się powtarzam): desery fit to takie słodkości, w których biały cukier rafinowany został zastąpiony innym, najlepiej naturalnym środkiem słodzącym. Zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne i witaminy. Co nie oznacza, że nie zawiera kalorii! Deser z jagodami mojego autorstwa to także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, których bogactwo znajdziecie w nasionach chia. Nie zapominajcie jednak i bardzo Was o to proszę, że cukry w takim deserze to także cukry proste i w codziennej diecie powinny stanowić ok. 10% wszystkich węglowodanów zjadanych w ciągu dnia. Deser z jagodami nie sprawi, że schudniecie w cudowny sposób i nie można jeść go bez ograniczeń.

Deser z jagodami fit – ale nie do jedzenia bez ograniczeń

Czas na przyjemne informacje :). Jest pyszny! Nasiona chia, które podwajają swoją objętość pod wpływem wilgoci, delikatnie chrupiące i dekoracyjne, podane w formie dwukolorowego puddingu przełożonego chrupkimi migdałami i świeżymi, pachnącymi latem jagodami. Możecie nakładać łyżeczką, tak samo jak ja, albo stworzyć równe warstwy – kto pochwali się efektem?

Deser z jagodami
Przygotowanie
35 min
Całkowity czas
35 min
 

Deser z jagodami warstwowy, bez galaretki, wegański lub wegetariański, z nasionami chia. Najlepszy deser z jagodami na mleku kokosowym, łatwy i niskokaloryczny, bez cukru. 

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: deser z jagodami
Liczba porcji: 3 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pudding jasny
  • 1 szklanka mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Pudding ciemny
  • 2 szklanki jagód
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)
  • 2 łyżki mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)
Dodatkowo
  • szklanki jagód
  • 2-3 garście nerkowców lub blanszowanych migdałów (grubo posiekane; można uprażyć na suchej patelni)
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Deser z jagodami - przepis i film wideo

Deser z jagodami - Jak zrobić
Pudding ciemny
  1. Wszystkie składniki (oprócz chia) miksuję w blenderze na gładką masę.
  2. Przelewam masę do miski. Dodaję nasionka i mieszam za pomocą łyżki. Odstawiam na ok. 30 minut do zgęstnienia, mieszając do kilka minut całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po puddingu.
Pudding jasny
  1. Wszystkie składniki mieszam w misce za pomocą łyżki. Odstawiam na ok. 30 minut do zgęstnienia, mieszając do kilka minut całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po puddingu.
Układanie warstw deseru
  1. Układam oba puddingi, jagody i orzechy w szklankach, kieliszkach lub pucharkach, warstwowo. Górną warstwę dekoruję jagodami, migdałami i świeżą miętą.
  2. Szklanki z deserem można jeszcze wstawić na ok. 30 minut do lodówki, do schłodzenia.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Deser z jagodami
Deser z jagodami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)