fbpx
Czytasz właśnie
Deser z jagodami

Deser z jagodami

Deser z jagodami

Jest taki deser, który skradł mi serce. Nieważne, jakie dodam do niego owoce, byle tylko bazą było mleko kokosowe wymieszane z nasionami chia i ekstraktem z wanilii. Tym razem efektem przygotowania tej prostej mieszanki jest deser z jagodami, bez cukru i fit, bogaty w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze, dlatego będę Was zachęcać do wypróbowania receptury i mam nadzieję, że częściej niż kolorowe desery z galaretek z torebki zagości na Waszych stołach.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Pamiętajcie (wiem, że się powtarzam): desery fit to takie słodkości, w których biały cukier rafinowany został zastąpiony innym, najlepiej naturalnym środkiem słodzącym. Zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne i witaminy. Co nie oznacza, że nie zawiera kalorii! Deser z jagodami mojego autorstwa to także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, których bogactwo znajdziecie w nasionach chia. Nie zapominajcie jednak i bardzo Was o to proszę, że cukry w takim deserze to także cukry proste i w codziennej diecie powinny stanowić ok. 10% wszystkich węglowodanów zjadanych w ciągu dnia. Deser z jagodami nie sprawi, że schudniecie w cudowny sposób i nie można jeść go bez ograniczeń.

Zobacz też
Naleśniki czekoladowe

Deser z jagodami fit – ale nie do jedzenia bez ograniczeń

Czas na przyjemne informacje :). Jest pyszny! Nasiona chia, które podwajają swoją objętość pod wpływem wilgoci, delikatnie chrupiące i dekoracyjne, podane w formie dwukolorowego puddingu przełożonego chrupkimi migdałami i świeżymi, pachnącymi latem jagodami. Możecie nakładać łyżeczką, tak samo jak ja, albo stworzyć równe warstwy – kto pochwali się efektem?

Deser z jagodami

Deser z jagodami

Deser z jagodami warstwowy, bez galaretki, wegański lub wegetariański, z nasionami chia. Najlepszy deser z jagodami na mleku kokosowym, łatwy i niskokaloryczny, bez cukru. 
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 35 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: deser z jagodami
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 439kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pudding jasny

  • 1 szklanka mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Pudding ciemny

  • 2 szklanki jagód
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)
  • 2 łyżki mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)

Dodatkowo

  • szklanki jagód
  • 2-3 garście nerkowców lub blanszowanych migdałów (grubo posiekane; można uprażyć na suchej patelni)
  • świeża mięta

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Pudding ciemny

  • Wszystkie składniki (oprócz chia) miksuję w blenderze na gładką masę.
  • Przelewam masę do miski. Dodaję nasionka i mieszam za pomocą łyżki. Odstawiam na ok. 30 minut do zgęstnienia, mieszając do kilka minut całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po puddingu.

Pudding jasny

  • Wszystkie składniki mieszam w misce za pomocą łyżki. Odstawiam na ok. 30 minut do zgęstnienia, mieszając do kilka minut całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po puddingu.

Układanie warstw deseru

  • Układam oba puddingi, jagody i orzechy w szklankach, kieliszkach lub pucharkach, warstwowo. Górną warstwę dekoruję jagodami, migdałami i świeżą miętą.
  • Szklanki z deserem można jeszcze wstawić na ok. 30 minut do lodówki, do schłodzenia.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (z miodem) | Kalorie: 439kcal (22%) | Carbohydrates: 54g (18%) | Białko: 11g (22%) | Fat: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Sód: 131mg (6%) | Potas: 428mg (12%) | Fiber: 16g (67%) | Cukier: 26g (29%) | Witamina A: 95IU (2%) | Witamina C: 16.7mg (20%) | Wapń: 334mg (33%) | Żelazo: 4.6mg (26%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Deser z jagodami
Deser z jagodami
Zobacz komentarze (0)
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom