Deser Raffaello to świąteczna słodycz na ostatnią chwilę. Bardzo łatwy przepis na deser Raffaello, który można go zrobić bez miksera i bez pieczenia. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole, ale uważajcie na kalorie! Ma ich niestety sporo, zwłaszcza że zarówno biała czekolada jak i „śniegowe” cukierki zawierają dużo cukru. Z kolei serek mascarpone ma sporo tłuszczu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie zjedzeniu odrobiny, zwłaszcza ze specjalnej okazji!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
W przepisie podaję kilka propozycji kremów i zamienników cukru, chociaż i tak najwięcej jest go w… białej czekoladzie. Obiecajcie, że zjecie malutko i nie będziecie dodatkowo podgryzać sernikiem! Potem asertywnie odmówicie wszystkim ciociom, babciom i mamom próbującym Wam dołożyć na talerz kolejną porcję bigosu ;). Deser na Raffaello to naprawdę dość ciężki deser, który łatwo pójdzie wszędzie tam, dokąd nie chciałoby się, żeby poszedł!
Przepis na deser Raffaello
Możecie podać go w pucharkach lub szklankach, wykorzystując dowolne, niezbyt słodkie, jasne i chrupiące ciasteczka jako bazę na spód. W nieco bardziej pracochłonnej wersji polecam upiec jasny biszkopt na mące migdałowej i powycinać z niego kółka. Trzeba je potem ułożyć na spodzie deserowych pucharków.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 50 g biszkoptów lub innych, jasnych, niezbyt słodkich ciasteczek
- 100 g migdałów (blanszowane; całe lub w słupkach)
- krem z 500 g mascarpone i 50 g białej czekolady (czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, przestudzona, dodana do mascarpone o temperaturze pokojowej i wymieszana łyżką; zamiast czekolady można wykorzystać 25 ml śmietanki kremówki i 2 łyżki ksylitolu)
- polewa z białej czekolady (z 50 g czekolady i 12 ml śmietanki kremówki; roztopione w kąpieli wodnej)
- 50 g wiórków kokosowych
- 8 sztuk białych kulek kokosowych z nadzieniem
- 100 ml likieru kokosowego, migdałowego lub limonkowego (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Biszkopty układam na dnie pucharków.
- Skrapiam biszkopty likierem i zasypuję migdałami.
- Na warstwę biszkoptowo-migdałową wykładam krem, wyrównuję łyżką powierzchnię.
- Krem polewam polewą z białej czekolady i posypuję wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układam po 1 kulce Raffaello.
- Deser wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, chociaż najlepiej będzie smakować mocno schłodzony.
Przydatne przepisy i poradniki
- Krem z mascarpone – przepis
- Krem z bitej śmietany i mascarpone – przepis
- Krem jogurtowy – przepis
- Polewa z białej czekolady – przepis
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, którą wersję, szybszą czy bardziej pracochłonną, wybierzecie.
Deser Raffaello przepis
Nasączone likierem migdałowym lub kokosowym, takie biszkoptowe kółeczka będą wyśmienite, ale i bez alkoholu podbiją serca domowników i Waszych gości. Potem zalewa się je masą i dekoruje. To wszystko :).
Ciekawa jestem, na który spód się zdecydujecie. Piszcie w komentarzach, jakie były Wasze pomysły! Dajcie też znać, jak wrażenia smakowe!
Czy dałoby radę wykorzystać ten przepis na tort (na spodzie biszkoptowym)? Jak bardzo powinnam zwiększyć ilość masy do tortownicy o średnicy 24cm (1,5x wystarczy)?
Dzień dobry Joanno! Jeśli to będą 3 blaty biszkoptu i na wierzchu będzie tylko cieniutka, naskrobana warstwa kremu, a na to polewa z białej czekolady, zaś pozostały krem pójdzie do przełożenia i dekoracji boku, to wystarczy krem z 1 kg mascarpone. Jeśli ma być dużo kremu również na wierzchu ciasta, to sugerowałabym 1,5 kg mascarpone.
dobrą alternatywą prawidziwego raffeallo są LUMARKI KOKOSOWE z firmy lumar 🙂