Daiquiri przepis | Dorota Kamińska

Daiquiri

Daiquiri

Jeden z drinków, których koniecznie trzeba spróbować na Kubie. Daiquiri, w zmrożonej szklance. Ulubiony drink Ernesta Hemingway-a, który pił go w wersji papa doble, z podwójną porcją rumu. Podróżując po wyspie, nie sposób choć raz nie zastanowić się, jak to możliwe, że aż tyle drinków z tak małego kraju stało się popularnymi na całym świecie.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze drinki z całego świata

Ernest Hemingway lubił przesiadywać w kultowym dziś, po latach, barze El Floridita. Odrobinę w oddali od ulicznego zgiełku kolorowej Hawany, ale wciąż w sercu starej części miasta, popijał schłodzone daiquiri. O czym mógł wtedy myśleć słynny pisarz i jaka była w tamtych czasach Kuba? Czy dookoła rozbrzmiewały dźwięki muzyki, a życie toczyło się beztrosko, zanim spotkała ich zupełnie nowa rzeczywistość? Czy pisał tam fragmenty swoich dzieł, czy może próbował uciec od gwaru, głośnej muzyki i hałasu silników?

Kubańskie daiquiri podczas podróży

Z daleka od tętniącej życiem Hawany spróbowaliśmy daiquiri w Vinales. Po powrocie z rowerowej wyprawy poza miasteczko, gdzieś w kierunku gór, kiedy złapał nas deszcz, a w powietrzu wciąż było czuć ciepło, usiedliśmy na ganku zielonego domku, w jednej z bocznych uliczek. Za chwilę miało zajść słońce, żeby po chwili po całej miejscowości roznosiło się echo piania kogutów.

Daiquiri

Daiquiri

Drink daiquiri, kubański klasyk z rumu, syropu cukrowego i soku z limonki, który doczekał się kilku modyfikacji. Ulubiony koktajl Ernesta Hemingway-a, który pijał daiquiri papa doble, z podwójną porcją rumu.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Drink
Kuchnia: Kubańska
Przepis na: daiquiri, daiquiri papa doble
Liczba porcji: 1 osoba
Kalorie: 150kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 45 ml białego rumu (w wersji papa doble dwa razy więcej: 90 ml)
  • 25 ml soku z limonki
  • 15 ml syropu cukrowego
  • 1-2 kostki lodu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki umieszczam w shakerze i wstrząsam kilkanaście razy.
  • Przelewam do zmrożonych kieliszków koktajlowych i serwuję bez dodatkowego lodu.

Wartości odżywcze

Serving: 85ml | Calories: 150kcal | Carbohydrates: 13g (4%) | Sodium: 9mg | Sugar: 11g | Vitamin C: 9.1% | Iron: 3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Odpłynęliśmy na chwilę myślami do tamtych dawnych, kubańskich czasów. Zastanawialiśmy się, jak wiele osób wciąż wierzy, że na wyspie nadal jest tak jak dawniej, niemal 100 lat temu. Po tamtych czasach pozostała tylko muzyka i kolorowe, stare samochody oraz smak drinków.

O poranku znów wzejdzie słońce, rozpoczynając kolejny dzień. Kubańczycy pójdą znów do pracy lub zajmą się swoimi biznesami, mocno kontrolowani przez państwo, w którym przyszło im żyć. Będą zastanawiać się, gdzie kupić rzeczy, których nie ma w sklepach lub są za drogie. Turyści pojadą w swoją stronę, by wieczorem znów usiąść przy drinku.

Drink daiquiri
Drink daiquiri

Ciekawa jestem, czy i Wam posmakował kolejny drink z Kuby znany na całym świecie. Dajcie znać w komentarzach, czy to właśnie daiquiri, czy może inny kubański koktajl jest Waszym ulubionym!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Drink jest genialny 😉 ale szybko można popłynąć przez jego dobry smak 🙂 Zwłaszcza na Kubie , gdzie rumu nie żałowali

  2. Daiquiri to mój ulubiony drink. Przedstawiony tu przepis dotyczy wersji Daiquiri No 1. W pozostałych wersjach tego drinku w tym Papa Double, Floridita oraz Frozen do drinka dodaje się 5 ml likieru Maraschino.
    Pozdrawiam.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)