Czerwone curry z dynią przepis | Dorota Kamińska

Czerwone curry z dynią

Lekko ostre, na bazie czerwonej pasty curry przygotowanej samodzielnie. Bardzo smaczne czerwone curry z dynią, na mleku kokosowym, z dodatkiem tofu. Prosty przepis na obiad w tajskim stylu, do przygotowania w kilkanaście minut. Za to właśnie lubię kuchnię tajską. Można przygotować pastę na zapas, a potem wystarczy wrzucić pokrojone składniki do woka. Smaki słodkie, ostre i kwaśne równoważą się, tworząc doskonałą kompozycję!

5 od 3 osób
Czerwone curry z dynią
Czerwone curry z dynią
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 

Doskonałe czerwone curry z dynią i tofu, gotowane z dodatkiem cukinii i mleka kokosowego. Do zrobienia w 20 minut, a tofu można zastąpić kurczakiem, wieprzowiną lub krewetkami.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Tajska
Przepis na: czerwone curry dyniowe, czerwone curry z dynią
Liczba kalorii: 346 kcal
Liczba porcji: 3
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 200 g dyni (pokrojona w grubą kostkę)
  • 100 g cukinii (pokrojona w półksiężyce)
  • 360 g tofu (pokrojone w sporą kostkę; można zastąpić kawałkami wieprzowiny, kurczaka lub krewetkami)
  • 1-1½ łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka mleka kokosowego (gęste, dobrej jakości, w składzie tylko woda i miąższ orzechów kokosowych)
  • ½ szklanki wody (można zastąpić wywarem warzywnym gotowanym z dodatkiem soli i kolendry)
  • łyżeczki sosu rybnego
  • 1 szalotka (pokrojona drobno lub w długie paski)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 4 listki kaffiru
  • 1 łyżeczka cukru (palmowy, kokosowy lub ksylitol/erytrytol; ewentualnie biały cukier)
  • 1 łyżka oleju (sezamowy lub rzepakowy)
  • świeża kolendra lub mięta (posiekana; do dekoracji)
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie; pokrojona na cieniutkie plasterki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Czerwone curry z dynią - Jak zrobić
  1. Olej rozgrzewam w woku, dodaję pastę curry i podsmażam na średnim ogniu, mieszając, przez 1 minutę.

  2. Dodaję szalotkę, czosnek i tofu. Podsmażam przez kilka minut na średnim ogniu, do delikatnego zrumienienia.

    Jeśli zamiast tofu korzystam z krewetek, po podsmażeniu do różowości wyjmuję je z patelni i odstawiam.

    Jeśli korzystam z kurczaka/wieprzowiny, obsmażam do lekkiego zrumienienia i zostawiam na patelni.

  3. Dodaję dynię i cukinię. Zalewam wodą. Dokładam listki kaffiru. Zagotowuję.

  4. Zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie bulgotała i gotuję przez 10-15 minut pod przykryciem. W przypadku wieprzowiny wydłużam czas do 20 minut.

  5. Dodaję cukier, sos rybny i mleko kokosowe. Mieszam i zagotowuję. Od razu zdejmuję z ognia.

  6. Podaję z ugotowanym ryżem, posypane kolendrą i papryczką chili.

Wartości odżywcze
Czerwone curry z dynią
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 346 kcal Kalorie z tłuszczów 234 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 26g 40%
Tłuszcze nasycone 15g 75%
Sód 256mg 11%
Potas 555mg 16%
Węglowodany ogółem 16g 5%
Błonnik 2g 8%
Cukry 6g
Białko 14g 28%
Witamina A 141.9%
Witamina C 43.5%
Wapń 19.3%
Żelazo 28%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)