Czerwone curry z dynią przepis | Dorota Kamińska

Czerwone curry z dynią

Lekko ostre, na bazie czerwonej pasty curry przygotowanej samodzielnie. Bardzo smaczne czerwone curry z dynią, na mleku kokosowym, z dodatkiem tofu. Prosty przepis na obiad w tajskim stylu, do przygotowania w kilkanaście minut. Za to właśnie lubię kuchnię tajską. Można przygotować pastę na zapas, a potem wystarczy wrzucić pokrojone składniki do woka. Smaki słodkie, ostre i kwaśne równoważą się, tworząc doskonałą kompozycję!

Czerwone curry z dynią

Czerwone curry z dynią

Doskonałe czerwone curry z dynią i tofu, gotowane z dodatkiem cukinii i mleka kokosowego. Do zrobienia w 20 minut, a tofu można zastąpić kurczakiem, wieprzowiną lub krewetkami.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Tajska
Przepis na: czerwone curry dyniowe, czerwone curry z dynią
Liczba porcji: 3
Kalorie: 346kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g dyni (pokrojona w grubą kostkę)
  • 100 g cukinii (pokrojona w półksiężyce)
  • 360 g tofu (pokrojone w sporą kostkę; można zastąpić kawałkami wieprzowiny, kurczaka lub krewetkami)
  • 1-1½ łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka mleka kokosowego (gęste, dobrej jakości, w składzie tylko woda i miąższ orzechów kokosowych)
  • ½ szklanki wody (można zastąpić wywarem warzywnym gotowanym z dodatkiem soli i kolendry)
  • łyżeczki sosu rybnego
  • 1 szalotka (pokrojona drobno lub w długie paski)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 4 listki kaffiru
  • 1 łyżeczka cukru (palmowy, kokosowy lub ksylitol/erytrytol; ewentualnie biały cukier)
  • 1 łyżka oleju (sezamowy lub rzepakowy)
  • świeża kolendra lub mięta (posiekana; do dekoracji)
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie; pokrojona na cieniutkie plasterki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Olej rozgrzewam w woku, dodaję pastę curry i podsmażam na średnim ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
  • Dodaję szalotkę, czosnek i tofu. Podsmażam przez kilka minut na średnim ogniu, do delikatnego zrumienienia.
    Jeśli zamiast tofu korzystam z krewetek, po podsmażeniu do różowości wyjmuję je z patelni i odstawiam.
    Jeśli korzystam z kurczaka/wieprzowiny, obsmażam do lekkiego zrumienienia i zostawiam na patelni.
  • Dodaję dynię i cukinię. Zalewam wodą. Dokładam listki kaffiru. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie bulgotała i gotuję przez 10-15 minut pod przykryciem. W przypadku wieprzowiny wydłużam czas do 20 minut.
  • Dodaję cukier, sos rybny i mleko kokosowe. Mieszam i zagotowuję. Od razu zdejmuję z ognia.
  • Podaję z ugotowanym ryżem, posypane kolendrą i papryczką chili.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Calories: 346kcal (17%) | Carbohydrates: 16g (5%) | Protein: 14g (28%) | Fat: 26g (40%) | Saturated Fat: 15g (94%) | Sodium: 256mg (11%) | Potassium: 555mg (16%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 6g (7%) | Vitamin A: 7095IU (142%) | Vitamin C: 35.9mg (44%) | Calcium: 193mg (19%) | Iron: 5mg (28%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)