Czerwone curry tajskie – panang curry z krewetkami, które uwielbiam! Ostre, o głębokim smaku, w kolorze ciemnej cegły. To danie, które cieszy się wśród turystów zwiedzających Tajlandię niemal taką samą popularnością jak wersja w kolorze zielonym. Potrawa, która do Tajlandii przywędrowała z Malezji. Bardzo lubię jego smak! W domu mam zawsze zapas zarówno zielonej, jak i czerwonej pasty, żeby w każdej chwili móc ugotować z ulubionymi dodatkami. Oprócz owoców morza robi się je także z tofu lub kurczakiem, a nawet innymi rodzajami mięs czy dodatkiem większej ilości seafood. Z kolei najpopularniejsza wersja pork panang curry jest przyrządzana z wieprzowiny. Zobaczcie jak zrobić czerwone curry z krewetkami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni tajskiej
Po raz pierwszy w oryginalnej wersji spróbowałam go w Bangkoku. W niedużej jadłodajni usytuowanej tuż przy drodze, niedaleko hotelu, przyrządzał je młody chłopak, który potem posypywał gotowe porcje dużą ilością kolendry. Sos, w przeciwieństwie do zielonego curry, był mocniejszy w smaku. Powiedziałabym, że nawet odrobinę gęstszy, choć tutaj nie ma ścisłych reguł. Jak komu wyjdzie ;).
Czerwone curry tajskie – panang curry w Tajlandii
Podawane w różnych miejscach może nieznacznie różnić się składem. Czasem znajdziecie w nim dodatek orzeszków ziemnych i ogórków, innym razem ich nie będzie. Bazowym składnikiem jest czerwona pasta curry, mleko kokosowe, cebula i sosy: rybny i sojowy oraz sok z limonki. Łączy się je oczywiście z owocami morza lub tofu, kurczakiem czy wieprzowiną. Koniecznie z dodatkiem czegoś zielonego, np. bazylii tajskiej lub kolendry. Można zwiększyć ostrość potrawy, dolewając do gotowej porcji sos chili. Ten, który często, razem z innymi sosami, jest ustawiony na stoliku, nawet w malutkiej przydrożnej jadłodajni czy na straganiku. Moja propozycja to dodatek ananasa, cebuli, ogórka i orzeszków ziemnych. Potem wystarczy tylko posypać tajską bazylią lub kolendrą. Jak Wam się podoba?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g krewetek (obrane, z pozostawionymi ogonkami; można zastąpić mieszanką owoców morza, piersią kurczaka lub wieprzowiną pokrojoną na kawałki wielkości 1 kęsa)
- 100 g ananasa (świeży, obrany i posiekany na kawałki o wielkości 1 kęsa)
- 1 cebula (duża; posiekana)
- 1 ogórek (nieduży; obrany i pokrojony na plasterki)
- 1 szklanka mleka kokosowego (gęste)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1-2 łyżki pasty curry panang
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- ½ szklanki orzeszków ziemnych (niesolone, posiekane)
- 2 łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić brązowym lub białym cukrem, albo ksylitolem)
- 4 listki limety kaffir
- ½ szklanki listków bazylii tajskiej (można zastąpić kolendrą, bazylią europejską lub miętą)
- sos chili (dodatkowo, do podania osobno)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak obrać krewetki
- Pasta curry panang - przepis
Jak zrobić
- Olej rozgrzewam w woku, dodaję pastę curry i cebulę. Smażę przez 2 minuty na średnim ogniu, mieszając.
- Dolewam połowę mleka kokosowego. Zagotowuję.
- Dodaję krewetki. Gotuję przez kilka minut na średnim ogniu, do zaróżowienia krewetek. Wyjmuję krewetki z patelni i odstawiam.
- Gotuję sos przez ok. 5 minut na niedużym ogniu, żeby mocno zgęstniał.
- Z powrotem wkładam krewetki do woka. Dodaję cukier, pozostałe mleko kokosowe, sos rybny, sos sojowy i sok z limonki. Gotuję jeszcze przez 5 minut.
- Dodaję orzeszki, połowę bazylii i kawałki ananasa. Mieszam i serwuję.
- Podaję z ryżem i plasterkami ogórka na wierzchu i pozostałą bazylią.
Wartości odżywcze
Z dużymi kawałkami warzyw, serwowane z ryżem, jest pysznym obiadem lub kolacją, nie tylko podczas wakacji w Tajlandii. Również w Polsce, przyrządzając samodzielnie pastę curry i kupując pozostałe składniki w sklepie z azjatyckimi produktami, można przygotować pyszne panang curry na obiad lub kolację, również taką romantyczną, dla dwojga. Kto ma ochotę wypróbować przepis?
Red curry panang w Polsce
Bardzo smaczne czerwone curry (i nie tylko, bo wiele potraw u nich lubię) jadłam w restauracji WooThai we Wrocławiu. Czasem zamawiam je w tej większej, bardziej eleganckiej części lokalu na piętrze. Ale jeśli chcę poczuć się znów choć odrobinę jak w Tajlandii, schodzę na dół, do osobnego, niewielkiego pomieszczenia. Tak jak w niedużej, ulicznej jadłodajni w Bangkoku, również i tutaj można dostać szybko przygotowane, zaserwowane w prosty sposób tajskie dania. Siedząc przy stoliku, na którym większość miejsca zajmuje jedzenie i patrząc na dania na charakterystycznych, jednorazowych talerzykach, na chwilę przenoszę się wspomnieniami w okolice słonecznych plaż Krabi. Może jeszcze kiedyś będzie mi dane pojechać tam znowu i zjeść coś dobrego?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowało i na które składniki się zdecydowaliście. Bardzo jestem ciekawa! A może polecicie inne dodatki lub wspomnicie miejsca, w których takie pyszne czerwone curry tajskie jedliście?