Czerwone curry tajskie - panang curry z krewetkami przepis | Dorota Kamińska

Czerwone curry tajskie – panang curry z krewetkami

Panang curry czerwone

Ostre, o głębokim smaku, w kolorze ciemnej cegły. Takie właśnie jest czerwone curry tajskie czyli panang curry, które cieszy się niemal taką samą popularnością jak wersja w kolorze zielonym. To potrawa, która do Tajlandii przywędrowała z Malezji. Bardzo lubię jego smak, a w domu mam zawsze zapas zarówno zielonej, jak i czerwonej pasty, żeby w każdej chwili móc ugotować z ulubionymi dodatkami. Oprócz owoców morza robi się je z tofu lub kurczakiem, a nawet innymi rodzajami mięs czy dodatkiem większej ilości owoców morza. Najpopularniejsza wersja pork panang curry jest przyrządzana z wieprzowiny.

5 od 1 osoby
Panang curry czerwone
Czerwone curry tajskie panang curry z krewetkami
Przygotowanie
25 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
55 min
 
Danie: Danie główne
Kuchnia: Tajska
Przepis na: panang curry z krewetkami
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g krewetek (obrane, z pozostawionymi ogonkami; można zastąpić mieszanką owoców morza, piersią kurczaka lub wieprzowiną pokrojoną na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 100 g ananasa (świeży, obrany i posiekany na kawałki o wielkości 1 kęsa)
  • 1 cebula (duża; posiekana)
  • 1 ogórek (nieduży; obrany i pokrojony na plasterki)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (gęste)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki pasty curry panang
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych (niesolone, posiekane)
  • 2 łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić brązowym lub białym cukrem, albo ksylitolem)
  • 4 listki limety kaffir
  • ½ szklanki listków bazylii tajskiej (można zastąpić kolendrą, bazylią europejską lub miętą)
  • sos chili (dodatkowo, do podania osobno)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Czerwone curry tajskie panang curry z krewetkami - Jak zrobić
  1. Olej rozgrzewam w woku, dodaję pastę curry i cebulę. Smażę przez 2 minuty na średnim ogniu, mieszając.

  2. Dolewam połowę mleka kokosowego. Zagotowuję.

  3. Dodaję krewetki. Gotuję przez kilka minut na średnim ogniu, do zaróżowienia krewetek. Wyjmuję krewetki z patelni i odstawiam.

  4. Gotuję sos  przez ok. 5 minut na niedużym ogniu, żeby mocno zgęstniał.

  5. Z powrotem wkładam krewetki do woka. Dodaję cukier, pozostałe mleko kokosowe, sos rybny, sos sojowy i sok z limonki. Gotuję jeszcze przez 5 minut.

  6. Dodaję orzeszki, połowę bazylii i kawałki ananasa. Mieszam i serwuję.

  7. Podaję z ryżem i plasterkami ogórka na wierzchu i pozostałą bazylią.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Z dużymi kawałkami warzyw, serwowane z ryżem, jest pysznym obiadem lub kolacją, nie tylko podczas wakacji w Tajlandii.

Panang curry - czerwone curry
Panang curry – czerwone curry
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)