Czerwone curry tajskie - panang curry z krewetkami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Czerwone curry tajskie – panang curry z krewetkami
Panang curry czerwone

Czerwone curry tajskiepanang curry z krewetkami, które uwielbiam! Ostre, o głębokim smaku, w kolorze ciemnej cegły. To danie, które cieszy się wśród turystów zwiedzających Tajlandię niemal taką samą popularnością jak wersja w kolorze zielonym. Potrawa, która do Tajlandii przywędrowała z Malezji. Bardzo lubię jego smak! W domu mam zawsze zapas zarówno zielonej, jak i czerwonej pasty, żeby w każdej chwili móc ugotować z ulubionymi dodatkami. Oprócz owoców morza robi się je także z tofu lub kurczakiem, a nawet innymi rodzajami mięs czy dodatkiem większej ilości seafood. Z kolei najpopularniejsza wersja pork panang curry jest przyrządzana z wieprzowiny. Zobaczcie jak zrobić czerwone curry z krewetkami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni tajskiej

Po raz pierwszy w oryginalnej wersji spróbowałam go w Bangkoku. W niedużej jadłodajni usytuowanej tuż przy drodze, niedaleko hotelu, przyrządzał je młody chłopak, który potem posypywał gotowe porcje dużą ilością kolendry. Sos, w przeciwieństwie do zielonego curry, był mocniejszy w smaku. Powiedziałabym, że nawet odrobinę gęstszy, choć tutaj nie ma ścisłych reguł. Jak komu wyjdzie ;).

Czerwone curry tajskie – panang curry w Tajlandii

Podawane w różnych miejscach może nieznacznie różnić się składem. Czasem znajdziecie w nim dodatek orzeszków ziemnych i ogórków, innym razem ich nie będzie. Bazowym składnikiem jest czerwona pasta curry, mleko kokosowe, cebula i sosy: rybny i sojowy oraz sok z limonki. Łączy się je oczywiście z owocami morza lub tofu, kurczakiem czy wieprzowiną. Koniecznie z dodatkiem czegoś zielonego, np. bazylii tajskiej lub kolendry. Można zwiększyć ostrość potrawy, dolewając do gotowej porcji sos chili. Ten, który często, razem z innymi sosami, jest ustawiony na stoliku, nawet w malutkiej przydrożnej jadłodajni czy na straganiku. Moja propozycja to dodatek ananasa, cebuli, ogórka i orzeszków ziemnych. Potem wystarczy tylko posypać tajską bazylią lub kolendrą. Jak Wam się podoba?

Panang curry czerwone

Czerwone curry tajskie panang curry z krewetkami

5 od 1 vote
Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 55 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Tajska
Przepis na: panang curry z krewetkami
Liczba porcji: 4

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g krewetek (obrane, z pozostawionymi ogonkami; można zastąpić mieszanką owoców morza, piersią kurczaka lub wieprzowiną pokrojoną na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 100 g ananasa (świeży, obrany i posiekany na kawałki o wielkości 1 kęsa)
  • 1 cebula (duża; posiekana)
  • 1 ogórek (nieduży; obrany i pokrojony na plasterki)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (gęste)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki pasty curry panang
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych (niesolone, posiekane)
  • 2 łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić brązowym lub białym cukrem, albo ksylitolem)
  • 4 listki limety kaffir
  • ½ szklanki listków bazylii tajskiej (można zastąpić kolendrą, bazylią europejską lub miętą)
  • sos chili (dodatkowo, do podania osobno)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Olej rozgrzewam w woku, dodaję pastę curry i cebulę. Smażę przez 2 minuty na średnim ogniu, mieszając.
  • Dolewam połowę mleka kokosowego. Zagotowuję.
  • Dodaję krewetki. Gotuję przez kilka minut na średnim ogniu, do zaróżowienia krewetek. Wyjmuję krewetki z patelni i odstawiam.
  • Gotuję sos  przez ok. 5 minut na niedużym ogniu, żeby mocno zgęstniał.
  • Z powrotem wkładam krewetki do woka. Dodaję cukier, pozostałe mleko kokosowe, sos rybny, sos sojowy i sok z limonki. Gotuję jeszcze przez 5 minut.
  • Dodaję orzeszki, połowę bazylii i kawałki ananasa. Mieszam i serwuję.
  • Podaję z ryżem i plasterkami ogórka na wierzchu i pozostałą bazylią.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Z dużymi kawałkami warzyw, serwowane z ryżem, jest pysznym obiadem lub kolacją, nie tylko podczas wakacji w Tajlandii. Również w Polsce, przyrządzając samodzielnie pastę curry i kupując pozostałe składniki w sklepie z azjatyckimi produktami, można przygotować pyszne panang curry na obiad lub kolację, również taką romantyczną, dla dwojga. Kto ma ochotę wypróbować przepis?

Zobacz też
Łosoś w śmietanie

Panang curry - czerwone curry
Panang curry – czerwone curry

Red curry panang w Polsce

Bardzo smaczne czerwone curry (i nie tylko, bo wiele potraw u nich lubię) jadłam w restauracji WooThai we Wrocławiu. Czasem zamawiam je w tej większej, bardziej eleganckiej części lokalu na piętrze. Ale jeśli chcę poczuć się znów choć odrobinę jak w Tajlandii, schodzę na dół, do osobnego, niewielkiego pomieszczenia. Tak jak w niedużej, ulicznej jadłodajni w Bangkoku, również i tutaj można dostać szybko przygotowane, zaserwowane w prosty sposób tajskie dania. Siedząc przy stoliku, na którym większość miejsca zajmuje jedzenie i patrząc na dania na charakterystycznych, jednorazowych talerzykach, na chwilę przenoszę się wspomnieniami w okolice słonecznych plaż Krabi. Może jeszcze kiedyś będzie mi dane pojechać tam znowu i zjeść coś dobrego?

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowało i na które składniki się zdecydowaliście. Bardzo jestem ciekawa! A może polecicie inne dodatki lub wspomnicie miejsca, w których takie pyszne czerwone curry tajskie jedliście?

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom