Czerwone curry tajskie - panang curry z krewetkami przepis | Dorota Kamińska

Czerwone curry tajskie – panang curry z krewetkami

Panang curry czerwone

Ostre, o głębokim smaku, w kolorze ciemnej cegły. Takie właśnie jest czerwone curry tajskie czyli panang curry, które cieszy się niemal taką samą popularnością jak wersja w kolorze zielonym. To potrawa, która do Tajlandii przywędrowała z Malezji. Bardzo lubię jego smak, a w domu mam zawsze zapas zarówno zielonej, jak i czerwonej pasty, żeby w każdej chwili móc ugotować z ulubionymi dodatkami. Oprócz owoców morza robi się je z tofu lub kurczakiem, a nawet innymi rodzajami mięs czy dodatkiem większej ilości owoców morza. Najpopularniejsza wersja pork panang curry jest przyrządzana z wieprzowiny.

Panang curry czerwone

Czerwone curry tajskie panang curry z krewetkami

5 from 1 vote
Przygotowanie: 25 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 55 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Tajska
Przepis na: panang curry z krewetkami
Liczba porcji: 4

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g krewetek (obrane, z pozostawionymi ogonkami; można zastąpić mieszanką owoców morza, piersią kurczaka lub wieprzowiną pokrojoną na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 100 g ananasa (świeży, obrany i posiekany na kawałki o wielkości 1 kęsa)
  • 1 cebula (duża; posiekana)
  • 1 ogórek (nieduży; obrany i pokrojony na plasterki)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (gęste)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki pasty curry panang
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych (niesolone, posiekane)
  • 2 łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić brązowym lub białym cukrem, albo ksylitolem)
  • 4 listki limety kaffir
  • ½ szklanki listków bazylii tajskiej (można zastąpić kolendrą, bazylią europejską lub miętą)
  • sos chili (dodatkowo, do podania osobno)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Olej rozgrzewam w woku, dodaję pastę curry i cebulę. Smażę przez 2 minuty na średnim ogniu, mieszając.
  • Dolewam połowę mleka kokosowego. Zagotowuję.
  • Dodaję krewetki. Gotuję przez kilka minut na średnim ogniu, do zaróżowienia krewetek. Wyjmuję krewetki z patelni i odstawiam.
  • Gotuję sos  przez ok. 5 minut na niedużym ogniu, żeby mocno zgęstniał.
  • Z powrotem wkładam krewetki do woka. Dodaję cukier, pozostałe mleko kokosowe, sos rybny, sos sojowy i sok z limonki. Gotuję jeszcze przez 5 minut.
  • Dodaję orzeszki, połowę bazylii i kawałki ananasa. Mieszam i serwuję.
  • Podaję z ryżem i plasterkami ogórka na wierzchu i pozostałą bazylią.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Z dużymi kawałkami warzyw, serwowane z ryżem, jest pysznym obiadem lub kolacją, nie tylko podczas wakacji w Tajlandii.

Panang curry - czerwone curry
Panang curry – czerwone curry
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)