Czerwona pasta curry przepis | Dorota Kamińska

Czerwona pasta curry

Czerwona pasta curry

Różne są jej rodzaje i choć poniższa receptura to przepis kuchni tajskiej, czerwona pasta curry, w wielu wersjach i pod innymi nazwami, wykorzystywana jest w kulinariach na całym świecie. Każdy kraj ma swoją recepturę i wspólny mianownik to przede wszystkim ostra, czerwona papryczka. Pokażę Wam dziś jak zrobić czerwoną pastę curry przydatną do gotowania w tajskim stylu.

Czerwona pasta curry

Czerwona pasta curry

Czerwona pasta curry z papryczek chili, szalotek, czosnku, trawy cytrynowej i przypraw oraz ziół wymieszanych z olejem, pastą z krewetek i skórką z limonki.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Tajska
Przepis na: czerwona pasta curry
Liczba porcji: 15 łyżek po 10 g każda
Kalorie: 23kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 czerwonych papryczek chili (świeże lub suszone, grubo posiekane, bez nasion)
  • 1 szalotka (duża, posiekana)
  • 6 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (tylko biała część; drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka pasty z krewetek
  • 1 łyżka korzeni kolendry (świeże, dokładnie oczyszczone; posiekane)
  • 1 łyżka łodyżek kolendry (świeże; posiekane)
  • 3 listki limety kaffir
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki (wcześniej wyszorowana i wyparzona)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kolendry (ziarna)
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego (ziarna)
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ziarna kolendry i kminku wsypuję na suchą patelnię. Obok, na patelni, na metalowej łyżce, układam pastę z krewetek. Przykrywam drugą łyżką z wierzchu.
  • Przez ok. 3 minuty prażę kolendrę z kminkiem i jednocześnie podgrzewam pastę z krewetek zamkniętą w dwóch łyżkach.
  • Ucieram kolendrę, kminek i pieprz w moździerzu.
  • Wszystkie przyprawy wkładam do blendera razem z pastą z krewetek i chili. Miksuję przez kilka sekund.
  • Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką pastę. W razie potrzeby zeskrobuję co jakiś czas pastę osiadającą na ściance kielicha.

Przydatne przepisy i poradniki

Pasta nadaje się do przechowywania przez ok. 7 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Polecam jednak zamrozić ją w pudełeczku, podzieloną na mniejsze porcje.

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżka (10 g) | Calories: 23kcal | Carbohydrates: 3g (1%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 3mg (1%) | Sodium: 169mg (7%) | Potassium: 86mg (2%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 4.3% | Vitamin C: 32% | Calcium: 1% | Iron: 3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)