Czerwona pasta curry przepis | Dorota Kamińska

Czerwona pasta curry

Czerwona pasta curry

Różne są jej rodzaje i choć poniższa receptura to przepis kuchni tajskiej, czerwona pasta curry, w wielu wersjach i pod innymi nazwami, wykorzystywana jest w kulinariach na całym świecie. Każdy kraj ma swoją recepturę i wspólny mianownik to przede wszystkim ostra, czerwona papryczka. Pokażę Wam dziś jak zrobić czerwoną pastę curry przydatną do gotowania w tajskim stylu.

5 od 1 osoby
Czerwona pasta curry
Czerwona pasta curry
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 

Czerwona pasta curry z papryczek chili, szalotek, czosnku, trawy cytrynowej i przypraw oraz ziół wymieszanych z olejem, pastą z krewetek i skórką z limonki.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Tajska
Przepis na: czerwona pasta curry
Liczba kalorii: 23 kcal
Liczba porcji: 15 łyżek po 10 g każda
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 6 czerwonych papryczek chili (świeże lub suszone, grubo posiekane, bez nasion)
  • 1 szalotka (duża, posiekana)
  • 6 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (tylko biała część; drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka pasty z krewetek
  • 1 łyżka korzeni kolendry (świeże, dokładnie oczyszczone; posiekane)
  • 1 łyżka łodyżek kolendry (świeże; posiekane)
  • 3 listki limety kaffir
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki (wcześniej wyszorowana i wyparzona)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kolendry (ziarna)
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego (ziarna)
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Pasta nadaje się do przechowywania przez ok. 7 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Polecam jednak zamrozić ją w pudełeczku, podzieloną na mniejsze porcje.

Czerwona pasta curry - Jak zrobić
  1. Ziarna kolendry i kminku wsypuję na suchą patelnię. Obok, na patelni, na metalowej łyżce, układam pastę z krewetek. Przykrywam drugą łyżką z wierzchu.

  2. Przez ok. 3 minuty prażę kolendrę z kminkiem i jednocześnie podgrzewam pastę z krewetek zamkniętą w dwóch łyżkach.

  3. Ucieram kolendrę, kminek i pieprz w moździerzu.

  4. Wszystkie przyprawy wkładam do blendera razem z pastą z krewetek i chili. Miksuję przez kilka sekund.

  5. Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką pastę. W razie potrzeby zeskrobuję co jakiś czas pastę osiadającą na ściance kielicha.

Wartości odżywcze
Czerwona pasta curry
Wielkość porcji (1 łyżka (10 g))
Liczba kalorii 23 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Cholesterol 3mg 1%
Sód 169mg 7%
Potas 86mg 2%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Cukry 1g
Witamina A 4.3%
Witamina C 32%
Wapń 1%
Żelazo 3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)