fbpx
Czytasz właśnie
Czerwona pasta curry

Czerwona pasta curry

Czerwona pasta curry
5/5 (1)

Różne są jej rodzaje i choć poniższa receptura to przepis kuchni tajskiej, czerwona pasta curry, w wielu wersjach i pod innymi nazwami, wykorzystywana jest w kulinariach na całym świecie. Każdy kraj ma swoją recepturę i wspólny mianownik to przede wszystkim ostra, czerwona papryczka. Pokażę Wam dziś jak zrobić czerwoną pastę curry przydatną do gotowania w tajskim stylu.

Czerwona pasta curry

Czerwona pasta curry

Czerwona pasta curry z papryczek chili, szalotek, czosnku, trawy cytrynowej i przypraw oraz ziół wymieszanych z olejem, pastą z krewetek i skórką z limonki.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Tajska
Przepis na: czerwona pasta curry
Liczba porcji: 15 łyżek po 10 g każda
Kalorie: 23kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 czerwonych papryczek chili (świeże lub suszone, grubo posiekane, bez nasion)
  • 1 szalotka (duża, posiekana)
  • 6 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (tylko biała część; drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka pasty z krewetek
  • 1 łyżka korzeni kolendry (świeże, dokładnie oczyszczone; posiekane)
  • 1 łyżka łodyżek kolendry (świeże; posiekane)
  • 3 listki limety kaffir
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki (wcześniej wyszorowana i wyparzona)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kolendry (ziarna)
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego (ziarna)
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Ziarna kolendry i kminku wsypuję na suchą patelnię. Obok, na patelni, na metalowej łyżce, układam pastę z krewetek. Przykrywam drugą łyżką z wierzchu.
  • Przez ok. 3 minuty prażę kolendrę z kminkiem i jednocześnie podgrzewam pastę z krewetek zamkniętą w dwóch łyżkach.
  • Ucieram kolendrę, kminek i pieprz w moździerzu.
  • Wszystkie przyprawy wkładam do blendera razem z pastą z krewetek i chili. Miksuję przez kilka sekund.
  • Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką pastę. W razie potrzeby zeskrobuję co jakiś czas pastę osiadającą na ściance kielicha.

Przydatne przepisy i poradniki

Pasta nadaje się do przechowywania przez ok. 7 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Polecam jednak zamrozić ją w pudełeczku, podzieloną na mniejsze porcje.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1łyżka (10 g) | Kalorie: 23kcal (1%) | Węglowodany: 3g (1%) | Tłuszcze: 1g (2%) | Cholesterol: 3mg (1%) | Sód: 169mg (7%) | Potas: 86mg (2%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 215IU (4%) | Witamina C: 26.4mg (32%) | Wapń: 10mg (1%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom