Czerwona kapusta zasmażana przepis | Dorota Kamińska

Czerwona kapusta zasmażana

Bardzo lubię czerwoną kapustę za smak, piękny kolor i możliwość wykorzystania do naturalnego barwienia jajek. Przepadam za nią, zwłaszcza jeśli jest to czerwona kapusta zasmażana podana do młodych ziemniaków. Pierwszy raz zasmażanej kapusty spróbowałam i od razu pokochałam na wakacjach u cioci spod Krakowa i jako dziecko-niejadek zaczęłam odkrywać zupełnie dla mnie wówczas nowe smaki.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Zasmażana kapusta czerwona, tradycyjny dodatek do dań kuchni polskiej, najlepiej pasuje do kotletów mielonych i schabowych. Proponuję przygotowanie jej z dodatkiem czerwonego wina, które odrobinę wydobędzie kolor i nada całości ciekawego aromatu.

Czerwona kapusta zasmażana z winem

Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana do obiadu. Przepis na kapustę czerwoną zasmażaną, z dodatkiem odrobiny octu i złocistej zasmażki z mąki oraz czerwonego wina.
0 od 0
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: czerwona kapusta zasmażana
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg czerwonej kapusty (poszatkowana)
  • 50 g masła (¼ kostki; stopione)
  • 3 łyżki mąki
  • ½ szklanki wywaru warzywnego
  • ½ szklanki czerwonego wina (wytrawne)
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • sól, cukier, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Kapustę zalewamy niewielką ilością wrzątku i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 30-45 minut.
  • Mąkę rumienimy na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej.
  • Do mąki dodajemy stopione masło i zasmażamy na złoto-brązowy kolor.
  • Zasmażkę rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody lub wywaru warzywnego, zagotowujemy.
  • Do kapusty dodajemy sos mączny przygotowany z zasmażki, przyprawiamy solą i cukrem, mocno podgrzewamy.
  • Doprawiamy do smaku octem i winem, mieszamy i podajemy na ciepło.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kapusta czerwona zasmażana
Kapusta czerwona zasmażana

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

27 komentarzy
  1. Z boczkiem będę robić w tym tygodniu modrą kapustę śląską :). Wersję z jabłkiem też znam, dodaję je do białej kapusty zasmażanej, wychodzi wtedy przepyszna :). Spróbuję dodać goździki do tej modrej, zobaczymy co z tego wyjdzie :).

  2. Do gotującej się kapusty dobrze jest dodać jabłko przekrojone na pół i 2 goździki. Można również pokroić drobno boczek zesmażyć potem opruszyć mąką i lekko to razem podsmażyć i dodac do kapusty. Zaręczam. że jest pyszna…

  3. [..YouTube..] Z boczkiem będę robić w tym tygodniu modrą kapustę śląską :). Wersję z jabłkiem też znam, dodaję je do białej kapusty zasmażanej, wychodzi wtedy przepyszna :). Spróbuję dodać goździki do tej modrej, zobaczymy co z tego wyjdzie :).

  4. [..YouTube..] @beataosinska1 Z boczkiem będę robić w tym tygodniu modrą kapustę śląską :). Wersję z jabłkiem też znam, dodaję je do białej kapusty zasmażanej, wychodzi wtedy przepyszna :). Spróbuję dodać goździki do tej modrej, zobaczymy co z tego wyjdzie :).

  5. [..YouTube..] Do gotującej się kapusty dobrze jest dodać jabłko przekrojone na pół i 2 goździki. Można również pokroić drobno boczek zesmażyć potem opruszyć mąką i lekko to razem podsmażyć i dodac do kapusty. Zaręczam. że jest pyszna…

  6. Pani Danusiu, mamy modrą kapustę, a nie czerwoną… Pan Adam Gessler nie darowałby Pani takiego błędu…
    pozdrawiam…:)

    1. Modra to jest po przyrządzeniu, i jak sama nazwa wskazuje, ma modry czyli niebieski kolor. Poza tym robi się ją z boczkiem – a moja jest według nieco innej receptury. I nie mam na imię Danusia, ale błąd, w przeciwieństwie do pana Adama, daruję :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)