Czekoladowe trufle

4/5 (2)

Mały smakołyk, który warto mieć pod ręką w zimowe wieczory. Czekoladowe trufle, podobnie jak kokosanki, pralinki i wszelkie inne, drobne słodycze, kojarzą mi się z wygodną kanapą, filiżanką ulubionej herbaty, ciepłym kocem i dobrą lekturą. Czytam, sięgam po jedną, rozkoszuję się smakiem (zawsze gryzę powoli, kawałeczek po kawałeczku), zapominam o otaczającym mnie świecie. Biorę następną, jeszcze jedną, potem kolejną… i nagle okazuje się, że to już ostatnia strona książki i ostatnia czekoladowa trufla na talerzyku.

Zobacz też: Więcej przepisów z czekoladą w roli głównej

Czekoladowe trufle są dość pracochłonne do przygotowania. Lepienie kulek z czekolady to zabawa w poplamione ręce, za to efekt, który można uzyskać, wart jest całego tego zaangażowania i „zachodu”. Pamiętajcie o wyborze smacznej czekolady, bo te bardzo gorzkie, niestety, będą mieć zbyt intensywny smak. Spróbujcie obtoczyć część w wiórkach kokosowych lub drobno posiekanych orzechach, chociaż te klasyczne obowiązkowo w kakao.

Czekoladowe trufle

Liczba porcjiok. 48 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania45 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Czekoladowe trufle czyli domowe słodkości z czekolady. Trufle czekoladowe z gorzkiej czekolady, mleka i żółtek, z dodatkiem mocnej kawy, obtoczone w gorzkim kakao.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady (2½ tabliczki; najlepiej wykorzystać deserową 60%)
  • ¼ Szklanki mleka
  • 100 g masła (½ kostki)
  • 2 żółtka
  • gorzkie kakao w proszku (do obtaczania)
  • listki świeżej mięty (do dekoracji)

opcjonalnie

  • 2 łyżki bardzo mocnej kawy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Czekoladowe trufle - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

null

Czekoladowe trufle - Jak zrobić

Krok 1
Przygotowuję kąpiel wodną i rozpuszczam w niej czekoladę (podczas rozpuszczania można dodać mocną kawę).
Krok 2
Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, dolewam mleko i dokładnie mieszam, aż oba składniki się połączą.
Krok 3
Dodaję żółtka, znów dokładnie mieszam aż do połączenia składników.
Krok 4
Dodaję pokrojone w kostkę masło i rozpuszczam, cały czas mieszając aż powstanie gładka, czekoladowa masa.
Krok 5
Przelewam masę do płaskiego naczynia, które łatwo zmieści się do zamrażalnika. Wstawiam (wcześniej studzę) do mrożenia na ok. 15 minut, aż masa stwardnieje, ale będzie można ją wybierać z naczynia za pomocą łyżeczki.
Krok 6
Z utwardzonej masy formuję palcami niewielkie kulki (masę do formowania najlepiej nabierać za pomocą łyżeczki). Czekolada nie będzie lepić się mocno do rąk, gdy raz na jakiś czas opłucze się je w wodzie z kostkami lodu.
Krok 7
Każdą uformowaną kulkę obtaczam w kakao.
Krok 8
Gotowe trufle czekoladowe przechowuję w lodówce.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Czekoladowe trufle ze świeżą miętą
Czekoladowe trufle ze świeżą miętą

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

44 komentarze
    1. 1 tabliczka to 100 g. Dziękuję za to pytanie, już zrobiłam odpowiednią zmianę w przepisie, żeby nie było wątpliwości :D. Podpowiem jeszcze, że jeśli to pierwsza przygoda z truflami, polecam zacząć przygotowania z połową porcji, bo może się okazać, że pracy z formowaniem jest więcej.

  1. Wyszły okropne, gorzkie i bardzo mocne. W innych przepisach widzę że użyta jest śmietana kremówka, która widocznie powinna łagodzić smak.

    1. Widocznie czekolada była okropna, gorzka i bardzo mocna, skoro jej smaku nie złagodził ani dodatek żółtek, ani masło z mlekiem :). Zawsze można dosypać cukier puder do smaku, bo gorzka czekolada gorzkiej czekoladzie nierówna.

  2. Niestety nie pamiętam, ale z całej porcji wychodzi ich naprawdę dużo, więc na początek lepiej próbować z połową składników.

  3. A co ty myslisz, że trufle to będziesz miał grzyby ? :D:D:D:D hahah, trufle to taki rodzaj pralinek, czekoladek :D. Najpierw poczytaj a potem komentuj.

  4. Pyszne! Zamiast 2,5 tabl. gorzkiej czekolady dałam jedną i 1,5 mlecznej. Jak dla mnie akurat do mojej gorzkiej kawy 🙂
    Aaa i nie dodałam kawy, jednak słodkości preferuję bez tego dodatku 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

  5. hmm.pycha …tylko,że ja jak zawsze zmodyfikowałam przepis i dałam 1 tabl deserowej czekolady a druga mlecznej..i zamiast mleka smietana 30% i dodałam pokruszone migdały….i w smaku..identyko jak te które kupiła kiedys w Belgii…hihi…mniaaaam:)

    1. Oj, szkoda :(. Może za mocno i za szybko podgrzewana czekolada albo mleko stało za długo w lodówce w otwartym kartoniku? Żółtka nie do końca świeże? Wszystko robiłaś w takiej kolejności jak w przepisie?

  6. @20olka00 Jeśli lubisz gorzką czekoladę, jak najbardziej. Ale zdania na temat tych czekoladowych trufli wśród mojej rodziny i znajomych były podzielone ;).

  7. @20olka00 Niestety trochę lepienia tych kulek jednak jest, zwłaszcza z całej porcji. Więc nie tak szybciutko ;).

  8. swietnie wygladaja, a czy nie mozna ich zrobic z mlecznej czekolady ?
    bo juz teraz bym popedzila do kuchni zrobic, ale mam tylko mleczna czekolade.

    1. Z mlecznej nie próbowałam. Teoretycznie powinno się udać, najwyżej będzie trzeba dodać mniej śmietanki. Ale nie jestem na 100% pewna jak się zachowa ta czekolada. Moźe spróbuj z połowy porcji :).

  9. Jejku… narobiłaś mi smaka:))) Nie miałam pojęcia, że trufle są takie nieskomplikowane… zawsze kojarzyły mi się z rarytasem, wykwintnym smakołykiem od święta, a tu proszę… niespodzianka!!!
    Zrobię na pewno:-D

    1. Praktycznie tak gorzkie jak gorzka będzie czekolada (nie pamiętam dokładnie jakiej tu użyłam, bo film kręciłam w listopadzie :), ale wydaje mi się, że dawałam czekoladę gorzką 60%). Gorzki smak łagodzą odrobinę mleko i żółtka. Myślę, że podczas rozpuszczania masy możesz spróbować odrobinę łyżeczką i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)