fbpx
Czytasz właśnie
Czekoladowe trufle

Czekoladowe trufle

Czekoladowe trufle

Mały smakołyk, który warto mieć pod ręką w zimowe wieczory. Czekoladowe trufle, podobnie jak kokosanki, pralinki i wszelkie inne, drobne słodycze, kojarzą mi się z wygodną kanapą, filiżanką ulubionej herbaty, ciepłym kocem i dobrą lekturą. Czytam, sięgam po jedną, rozkoszuję się smakiem (zawsze gryzę powoli, kawałeczek po kawałeczku), zapominam o otaczającym mnie świecie. Biorę następną, jeszcze jedną, potem kolejną… i nagle okazuje się, że to już ostatnia strona książki i ostatnia czekoladowa trufla na talerzyku.

Zobacz też: Więcej przepisów z czekoladą w roli głównej

Czekoladowe trufle są dość pracochłonne do przygotowania. Lepienie kulek z czekolady to zabawa w poplamione ręce, za to efekt, który można uzyskać, wart jest całego tego zaangażowania i „zachodu”. Pamiętajcie o wyborze smacznej czekolady, bo te bardzo gorzkie, niestety, będą mieć zbyt intensywny smak. Spróbujcie obtoczyć część w wiórkach kokosowych lub drobno posiekanych orzechach, chociaż te klasyczne obowiązkowo w kakao.

Czekoladowe trufle ze świeżą miętą

Czekoladowe trufle

Czekoladowe trufle czyli domowe słodkości z czekolady. Trufle czekoladowe z gorzkiej czekolady, mleka i żółtek, z dodatkiem mocnej kawy, obtoczone w gorzkim kakao.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 45 min
Razem: 45 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: czekoladowe trufle
Liczba porcji: 48 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady (2½ tabliczki; najlepiej wykorzystać deserową 60%)
  • ¼ szklanki mleka
  • 100 g masła (½ kostki)
  • 2 żółtka
  • gorzkie kakao w proszku (do obtaczania)
  • listki świeżej mięty (do dekoracji)
  • 2 łyżki bardzo mocnej kawy (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Przygotowuję kąpiel wodną i rozpuszczam w niej czekoladę (podczas rozpuszczania można dodać mocną kawę).
  • Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, dolewam mleko i dokładnie mieszam, aż oba składniki się połączą.
  • Dodaję żółtka, znów dokładnie mieszam aż do połączenia składników.
  • Dodaję pokrojone w kostkę masło i rozpuszczam, cały czas mieszając aż powstanie gładka, czekoladowa masa.
  • Przelewam masę do płaskiego naczynia, które łatwo zmieści się do zamrażalnika. Wstawiam (wcześniej studzę) do mrożenia na ok. 15 minut, aż masa stwardnieje, ale będzie można ją wybierać z naczynia za pomocą łyżeczki.
  • Z utwardzonej masy formuję palcami niewielkie kulki (masę do formowania najlepiej nabierać za pomocą łyżeczki). Czekolada nie będzie lepić się mocno do rąk, gdy raz na jakiś czas opłucze się je w wodzie z kostkami lodu.
  • Każdą uformowaną kulkę obtaczam w kakao.
  • Gotowe trufle czekoladowe przechowuję w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić trufle czekoladowe - krok po kroku
Jak zrobić trufle czekoladowe - krok po kroku
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Czekoladowe trufle ze świeżą miętą
Czekoladowe trufle ze świeżą miętą
44 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom