Czekoladowe trufle przepis | Dorota Kamińska

Czekoladowe trufle

Mały smakołyk, który warto mieć pod ręką w zimowe wieczory. Czekoladowe trufle, podobnie jak kokosanki, pralinki i wszelkie inne, drobne słodycze, kojarzą mi się z wygodną kanapą, filiżanką ulubionej herbaty, ciepłym kocem i dobrą lekturą. Czytam, sięgam po jedną, rozkoszuję się smakiem (zawsze gryzę powoli, kawałeczek po kawałeczku), zapominam o otaczającym mnie świecie. Biorę następną, jeszcze jedną, potem kolejną… i nagle okazuje się, że to już ostatnia strona książki i ostatnia czekoladowa trufla na talerzyku.

Zobacz też: Więcej przepisów z czekoladą w roli głównej

Czekoladowe trufle są dość pracochłonne do przygotowania. Lepienie kulek z czekolady to zabawa w poplamione ręce, za to efekt, który można uzyskać, wart jest całego tego zaangażowania i „zachodu”. Pamiętajcie o wyborze smacznej czekolady, bo te bardzo gorzkie, niestety, będą mieć zbyt intensywny smak. Spróbujcie obtoczyć część w wiórkach kokosowych lub drobno posiekanych orzechach, chociaż te klasyczne obowiązkowo w kakao.

5 od 1 osoby
Czekoladowe trufle
Czekoladowe trufle
Przygotowanie
45 min
Całkowity czas
45 min
 
Czekoladowe trufle czyli domowe słodkości z czekolady. Trufle czekoladowe z gorzkiej czekolady, mleka i żółtek, z dodatkiem mocnej kawy, obtoczone w gorzkim kakao.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: czekoladowe trufle
Liczba porcji: 48 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 250 g gorzkiej czekolady (2½ tabliczki; najlepiej wykorzystać deserową 60%)
  • ¼ szklanki mleka
  • 100 g masła (½ kostki)
  • 2 żółtka
  • gorzkie kakao w proszku (do obtaczania)
  • listki świeżej mięty (do dekoracji)
  • 2 łyżki bardzo mocnej kawy (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Czekoladowe trufle - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Jak zrobić trufle czekoladowe - krok po kroku
Jak zrobić trufle czekoladowe - krok po kroku

Czekoladowe trufle - Jak zrobić
  1. Przygotowuję kąpiel wodną i rozpuszczam w niej czekoladę (podczas rozpuszczania można dodać mocną kawę).
  2. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, dolewam mleko i dokładnie mieszam, aż oba składniki się połączą.
  3. Dodaję żółtka, znów dokładnie mieszam aż do połączenia składników.
  4. Dodaję pokrojone w kostkę masło i rozpuszczam, cały czas mieszając aż powstanie gładka, czekoladowa masa.
  5. Przelewam masę do płaskiego naczynia, które łatwo zmieści się do zamrażalnika. Wstawiam (wcześniej studzę) do mrożenia na ok. 15 minut, aż masa stwardnieje, ale będzie można ją wybierać z naczynia za pomocą łyżeczki.
  6. Z utwardzonej masy formuję palcami niewielkie kulki (masę do formowania najlepiej nabierać za pomocą łyżeczki). Czekolada nie będzie lepić się mocno do rąk, gdy raz na jakiś czas opłucze się je w wodzie z kostkami lodu.
  7. Każdą uformowaną kulkę obtaczam w kakao.
  8. Gotowe trufle czekoladowe przechowuję w lodówce.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Czekoladowe trufle ze świeżą miętą
Czekoladowe trufle ze świeżą miętą

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

44 komentarze
    1. 1 tabliczka to 100 g. Dziękuję za to pytanie, już zrobiłam odpowiednią zmianę w przepisie, żeby nie było wątpliwości :D. Podpowiem jeszcze, że jeśli to pierwsza przygoda z truflami, polecam zacząć przygotowania z połową porcji, bo może się okazać, że pracy z formowaniem jest więcej.

  1. Wyszły okropne, gorzkie i bardzo mocne. W innych przepisach widzę że użyta jest śmietana kremówka, która widocznie powinna łagodzić smak.

    1. Widocznie czekolada była okropna, gorzka i bardzo mocna, skoro jej smaku nie złagodził ani dodatek żółtek, ani masło z mlekiem :). Zawsze można dosypać cukier puder do smaku, bo gorzka czekolada gorzkiej czekoladzie nierówna.

  2. Niestety nie pamiętam, ale z całej porcji wychodzi ich naprawdę dużo, więc na początek lepiej próbować z połową składników.

  3. A co ty myslisz, że trufle to będziesz miał grzyby ? :D:D:D:D hahah, trufle to taki rodzaj pralinek, czekoladek :D. Najpierw poczytaj a potem komentuj.

  4. Pyszne! Zamiast 2,5 tabl. gorzkiej czekolady dałam jedną i 1,5 mlecznej. Jak dla mnie akurat do mojej gorzkiej kawy 🙂
    Aaa i nie dodałam kawy, jednak słodkości preferuję bez tego dodatku 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

  5. hmm.pycha …tylko,że ja jak zawsze zmodyfikowałam przepis i dałam 1 tabl deserowej czekolady a druga mlecznej..i zamiast mleka smietana 30% i dodałam pokruszone migdały….i w smaku..identyko jak te które kupiła kiedys w Belgii…hihi…mniaaaam:)

    1. Oj, szkoda :(. Może za mocno i za szybko podgrzewana czekolada albo mleko stało za długo w lodówce w otwartym kartoniku? Żółtka nie do końca świeże? Wszystko robiłaś w takiej kolejności jak w przepisie?

  6. @20olka00 Jeśli lubisz gorzką czekoladę, jak najbardziej. Ale zdania na temat tych czekoladowych trufli wśród mojej rodziny i znajomych były podzielone ;).

  7. @20olka00 Niestety trochę lepienia tych kulek jednak jest, zwłaszcza z całej porcji. Więc nie tak szybciutko ;).

  8. swietnie wygladaja, a czy nie mozna ich zrobic z mlecznej czekolady ?
    bo juz teraz bym popedzila do kuchni zrobic, ale mam tylko mleczna czekolade.

    1. Z mlecznej nie próbowałam. Teoretycznie powinno się udać, najwyżej będzie trzeba dodać mniej śmietanki. Ale nie jestem na 100% pewna jak się zachowa ta czekolada. Moźe spróbuj z połowy porcji :).

  9. Jejku… narobiłaś mi smaka:))) Nie miałam pojęcia, że trufle są takie nieskomplikowane… zawsze kojarzyły mi się z rarytasem, wykwintnym smakołykiem od święta, a tu proszę… niespodzianka!!!
    Zrobię na pewno:-D

    1. Praktycznie tak gorzkie jak gorzka będzie czekolada (nie pamiętam dokładnie jakiej tu użyłam, bo film kręciłam w listopadzie :), ale wydaje mi się, że dawałam czekoladę gorzką 60%). Gorzki smak łagodzą odrobinę mleko i żółtka. Myślę, że podczas rozpuszczania masy możesz spróbować odrobinę łyżeczką i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)