Czekolada Azteków przepis | Dorota Kamińska

Czekolada Azteków

Czekolada Azteków

Czekolada została sprowadzona do Europy w czasach podbojów Nowego Świata. Aztekowie znali jej dobroczynne działanie na organizm i, jak głosi legenda, w zamian za przywiezione z Europy towary podarowali Krzysztofowi Kolumbowi worek ziaren kakaowca oraz przygotowali rozgrzewający napój czekoladowy, który odkrywca podobno uznał za obrzydliwy. Później, podczas podbojów terytoriów obu Ameryk Europejczycy zasmakowali w czekoladzie, a plantacje kakaowców zaczęto zakładać na coraz to nowych terytoriach. Czekolada Azteków musiała być rewelacyjna!

Zobacz też: Więcej pomysłów na proste desery

Aztekowie przygotowywali rozgrzewający napój czekoladowy, dodając do niego chili. Wierzyli, że czekolada jest ogromnym źródłem energii i potencji. Podawano ją zarówno małżonkom po zaślubinach,  jak i wojownikom tuż przed walką.

Ja przygotowałam czekoladę Azteków w wersji „stałej” – bardziej do chrupania niż do picia, choć również taką można zrobić, zwłaszcza że gorąca czekolada z chili, posypana prażoną dynią, o tej porze roku jest czasem bardzo potrzebna :). Smakowała wybornie, a przygotowuje się ją w najłatwiejszy chyba sposób na świecie.

Czekolada Azteków
Przygotowanie
2 godz. 10 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
2 godz. 15 min
 
Pyszna czekolada z pestkami z dyni, chili i cynamonem czyli chrupiąca czekolada Azteków.
Danie: Deser
Kuchnia: Meksykańska
Przepis na: czekolada azteków
Liczba porcji: 8 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 200 g półgorzkiej czekolady (maksymalnie 70%; ta 90% będzie już zbyt gorzka)
  • 100 g pestek z dyni (łuskane)
  • ¼ łyżeczki cynamonu (+ dodatkowa szczypta)
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego chili (+ dodatkowa szczypta)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Zamiast gotowej czekolady, można wykorzystać przepis na blok czekoladowy, przygotowując go z mniejszej ilości składników i dodając do masy pestki z dyni zamiast herbatników.
  2. Jak rozpuścić czekoladę
Czekolada Azteków - Jak zrobić
  1. Pestki z dyni prażę na suchej patelni, do momentu aż zaczną z niej "wyskakiwać". Odstawiam.
  2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  3. Dodaję cynamon i chili oraz ⅔ wszystkich pestek z dyni. Dokładnie mieszam.
  4. Gorącą masę wylewam do małej tortownicy, wyłożonej wcześniej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Powinna powstać warstwa grubości ok. 0,5 - 1 cm.
  5. Po wierzchu posypuję pozostałą częścią pestek z dyni oraz prószę po 1 szczypcie cynamonu i chilli.
  6. Całość studzę, a potem chłodzę w lodówce.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Przepis zgłaszam do akcji „Uczymy gotować Kasię Cichopek” ponieważ jest łatwy do przyrządzenia, a czekolada i pestki dyni zawierają dużo magnezu, witaminy E, żelaza i fosforu, więc taki smakołyk, od czasu do czasu, przyda się zapracowanej mamie. Oczywiście nie przesadzamy z ilością zjadanej czekolady Azteków, bo niestety w nadmiarze może pójść w biodra ;).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)