Czekolada Azteków przepis | Dorota Kamińska

Czekolada Azteków

Czekolada Azteków

Czekolada została sprowadzona do Europy w czasach podbojów Nowego Świata. Aztekowie znali jej dobroczynne działanie na organizm i, jak głosi legenda, w zamian za przywiezione z Europy towary podarowali Krzysztofowi Kolumbowi worek ziaren kakaowca oraz przygotowali rozgrzewający napój czekoladowy, który odkrywca podobno uznał za obrzydliwy. Później, podczas podbojów terytoriów obu Ameryk Europejczycy zasmakowali w czekoladzie, a plantacje kakaowców zaczęto zakładać na coraz to nowych terytoriach. Czekolada Azteków musiała być rewelacyjna!

Zobacz też: Więcej pomysłów na proste desery

Aztekowie przygotowywali rozgrzewający napój czekoladowy, dodając do niego chili. Wierzyli, że czekolada jest ogromnym źródłem energii i potencji. Podawano ją zarówno małżonkom po zaślubinach,  jak i wojownikom tuż przed walką.

Ja przygotowałam czekoladę Azteków w wersji „stałej” – bardziej do chrupania niż do picia, choć również taką można zrobić, zwłaszcza że gorąca czekolada z chili, posypana prażoną dynią, o tej porze roku jest czasem bardzo potrzebna :). Smakowała wybornie, a przygotowuje się ją w najłatwiejszy chyba sposób na świecie.

Czekolada Azteków

Czekolada Azteków

Pyszna czekolada z pestkami z dyni, chili i cynamonem czyli chrupiąca czekolada Azteków.
0 od 0
Przygotowanie: 2 godz. 10 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 2 godz. 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Meksykańska
Przepis na: czekolada azteków
Liczba porcji: 8 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g półgorzkiej czekolady (maksymalnie 70%; ta 90% będzie już zbyt gorzka)
  • 100 g pestek z dyni (łuskane)
  • ¼ łyżeczki cynamonu (+ dodatkowa szczypta)
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego chili (+ dodatkowa szczypta)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pestki z dyni prażę na suchej patelni, do momentu aż zaczną z niej "wyskakiwać". Odstawiam.
  • Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  • Dodaję cynamon i chili oraz ⅔ wszystkich pestek z dyni. Dokładnie mieszam.
  • Gorącą masę wylewam do małej tortownicy, wyłożonej wcześniej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Powinna powstać warstwa grubości ok. 0,5 - 1 cm.
  • Po wierzchu posypuję pozostałą częścią pestek z dyni oraz prószę po 1 szczypcie cynamonu i chilli.
  • Całość studzę, a potem chłodzę w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zamiast gotowej czekolady, można wykorzystać przepis na blok czekoladowy, przygotowując go z mniejszej ilości składników i dodając do masy pestki z dyni zamiast herbatników.
  2. Jak rozpuścić czekoladę
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przepis zgłaszam do akcji „Uczymy gotować Kasię Cichopek” ponieważ jest łatwy do przyrządzenia, a czekolada i pestki dyni zawierają dużo magnezu, witaminy E, żelaza i fosforu, więc taki smakołyk, od czasu do czasu, przyda się zapracowanej mamie. Oczywiście nie przesadzamy z ilością zjadanej czekolady Azteków, bo niestety w nadmiarze może pójść w biodra ;).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)