Curry z kurczaka przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Curry z kurczaka

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka, aromatyczne, pachnące mieszanką kolendry, gorczycy, kardamonu, goździków i kuminu to doskonała potrawa na elegancką kolację lub niedzielny obiad w gronie znajomych i przyjaciół. Można podać je z dodatkiem ugotowanego ryżu lub indyjskiego pieczywa, np. chleba naan.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni indyjskiej

Curry w Indiach przygotowuje się na równie wiele (o ile nie więcej) sposobów jak nasz polski bigos. Rybne, mięsne lub wegetariańskie, cieszą oko kolorami i pachną znakomicie dobranymi mieszankami przypraw, z których słynie kuchnia indyjska. Jogurt to bardzo ważny składnik, w Indiach traktowany ze szczególnym szacunkiem, wykorzystywany nie tylko do gotowania, ale też jako element obrzędów religijnych.

Curry z kurczaka to jedno z podstawowych dań. Można je przygotować w wersji nieco ostrzejszej, dodając więcej chili. Jest dość gęste i treściwe, można zjeść je bezpośrednio z miseczki, mieszając z ryżem lub wybierając je kawałkami pieczywa, z którego smaku i aromatu słynie kuchnia indyjska.

Zobacz też
Muffiny czekoladowe

Jeśli nie lubicie dużych kawałków przypraw tj. goździki czy nasiona kardamonu, możecie je zdjąć z patelni przed dodaniem cebuli.

Curry z kurczakiem

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka na bazie jogurtu, lekko ostre, doprawione korzennymi przyprawami prażonymi na patelni. Doskonałe do podania z ryżem na obiad lub kolację w indyjskim stylu.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: curry z kurczaka
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso i marynata

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • 2 łyżeczki kminku rzymskiego (mielony)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ½-1 łyżeczka chili
  • świeżo mielony pieprz

Sos curry

  • 8 łyżek masła klarowanego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 10-15 nasion kardamonu
  • 5-10 goździków
  • 2 cebule (pokrojone w piórka)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 szklanka pomidorów (pokrojone w kostkę)
  • sól, cukier (po szczypcie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Mieszamy składniki na marynatę i wkładamy do niej kurczaka. Odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • Rozgrzewamy masło, dodajemy gorczycę, kolendrę, kardamon i goździki.
  • Gdy przyprawy zbrązowieją i zaczną „wyskakiwać” z garnka, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy czosnek i imbir. Smażymy aż cebula będzie brązowa.
  • Dodajemy pomidory, mieszamy i smażymy bez przykrycia, aż zmiękną, a masło wypłynie na powierzchnię.
  • Dodajemy kurczaka z jogurtem oraz sól i cukier, mieszamy i gotujemy powoli, aż mięso będzie miękkie, a z pozostałych składników powstanie gęsty, spójny sos (jeśli będzie zbyt gęsty, można delikatnie rozrzedzić go wodą).
  • Podajemy z ryżem i dodatkowym jogurtem naturalnym. Danie lepsze jest następnego dnia, kiedy mięso dobrze nasiąknie aromatem wszystkich przypraw.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
25 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom