Cukinia z grilla

5/5 (1)

Cukinia z grilla, a obok niej pyszny bakłażan z grilla czyli dwie potrawy grillowe, szczególnie lubiane przez wegetarian. Szybkie do przygotowania, bo wystarczy ok. 10 minut na ruszcie i warzywa, pokrojone w paski lub słupki, z dekoracyjnie przypieczonymi, ciemnymi paskami, są gotowe do ułożenia na talerzach. Dodajmy do kompletu paprykę zawiniętą w folię aluminiową, która po upieczeniu na grillu zachowuje piękny, czerwony kolor, przy okazji zyskując zupełnie nowy, zaskakujący smak i zestaw najprostszych potraw bezmięsnych do ugrillowania lub smaczne dodatki do karkówki z grilla i innych mięs, kiełbas oraz ryb gotowe.

Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich

Cukinia z grilla może być zaserwowana na kilka różnych sposobów. Moja, przygotowana w ogrodzie u znajomych, w pięknym grillu kominkowym, została pokrojona na podłużne kawałki, a do wyboru są jeszcze okrągłe lub podłużne plastry, które koniecznie trzeba nasmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem, a spośród opcjonalnych dodatków mamy do wyboru ostrą papryczkę chili, czosnek lub sok i skórkę z cytryny, suszone zioła (tymianek, bazylię, oregano, rozmaryn lub gotową mieszankę ziół prowansalskich). W wersji wegańskiej bez sera, a wegetarianie mogą pokusić się o posypanie gotowej, grillowanej cukinii odrobiną parmezanu lub pokruszonego, grudkowatego sera feta lub wykorzystać inny, ulubiony ser.

Cukinia z grilla

Liczba porcji2-4
Czas przygotowania i oczekiwania40 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas55 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Cukinia z grilla z najsmaczniejszymi dodatkami. Cukinia z grilla - przepis z cytryną, czosnkiem lub papryczką chili. Pachnąca, grillowana cukinia krok po kroku.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 cukinie (małe, pokrojone w okrągłe lub podłużne plastry o grubości ok. 5-10 mm lub podłużne ćwiartki/ósemki)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)

Dodatki do przyprawienia (do wyboru)

  • 1 cytryna (wyciśnięty sok i starta skórka)
  • 2 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Cukinia z grilla - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Cukinia z grilla - Jak zrobić

Krok 1
Cukinie nacieramy oliwą i obtaczamy w przyprawach, ziołach i dodatkach. Odstawiamy, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Układamy plastry lub kawałki cukinii na tacce do grillowania lub żeberkach grilla i grillujemy przez ok. 15 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki po ok. 7 minutach.
Krok 3
Serwujemy gorącą cukinię z grilla, opcjonalnie posypaną kawałkami ulubionego sera.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Wersja czosnkowa to zdecydowanie mój faworyt. Polecam przygotować do kompletu odrobinę prażonych orzechów lub płatków migdałów, a całość, w nieco bardziej eleganckiej wersji, polać odrobiną balsamico. Możecie wykorzystać cukinię z grilla jako dodatek do makaronu, mięsa czy ryby lub składnik sałatki, chociaż samodzielnie lub obok innych warzyw też będzie smakować wyśmienicie. Ciekawa jestem, które dodatki wykorzystacie – jakie, Waszym zdaniem, smakują z cukinią najlepiej?

Cukinia z grilla
Cukinia z grilla

 

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)