Cukinia z grilla przepis | Dorota Kamińska

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla, a obok niej pyszny bakłażan z grilla czyli dwie potrawy grillowe, szczególnie lubiane przez wegetarian. Szybkie do przygotowania, bo wystarczy ok. 10 minut na ruszcie i warzywa, pokrojone w paski lub słupki, z dekoracyjnie przypieczonymi, ciemnymi paskami, są gotowe do ułożenia na talerzach. Dodajmy do kompletu paprykę zawiniętą w folię aluminiową, która po upieczeniu na grillu zachowuje piękny, czerwony kolor, przy okazji zyskując zupełnie nowy, zaskakujący smak i zestaw najprostszych potraw bezmięsnych do ugrillowania lub smaczne dodatki do karkówki z grilla i innych mięs, kiełbas oraz ryb gotowe.

Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich

Cukinia z grilla może być zaserwowana na kilka różnych sposobów. Moja, przygotowana w ogrodzie u znajomych, w pięknym grillu kominkowym, została pokrojona na podłużne kawałki, a do wyboru są jeszcze okrągłe lub podłużne plastry, które koniecznie trzeba nasmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem, a spośród opcjonalnych dodatków mamy do wyboru ostrą papryczkę chili, czosnek lub sok i skórkę z cytryny, suszone zioła (tymianek, bazylię, oregano, rozmaryn lub gotową mieszankę ziół prowansalskich). W wersji wegańskiej bez sera, a wegetarianie mogą pokusić się o posypanie gotowej, grillowanej cukinii odrobiną parmezanu lub pokruszonego, grudkowatego sera feta lub wykorzystać inny, ulubiony ser.

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla z najsmaczniejszymi dodatkami. Cukinia z grilla - przepis z cytryną, czosnkiem lub papryczką chili. Pachnąca, grillowana cukinia krok po kroku.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 55 min
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: cukinia z grilla
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 206kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 cukinie (małe, pokrojone w okrągłe lub podłużne plastry o grubości ok. 5-10 mm lub podłużne ćwiartki/ósemki)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)

Dodatki do przyprawienia (do wyboru)

  • 1 cytryna (wyciśnięty sok i starta skórka)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cukinie nacieramy oliwą i obtaczamy w przyprawach, ziołach i dodatkach. Odstawiamy, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
  • Układamy plastry lub kawałki cukinii na tacce do grillowania lub żeberkach grilla i grillujemy przez ok. 15 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki po ok. 7 minutach.
  • Serwujemy gorącą cukinię z grilla, opcjonalnie posypaną kawałkami ulubionego sera.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Calories: 206kcal | Carbohydrates: 6g (2%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 18g (28%) | Saturated Fat: 4g (20%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sodium: 379mg (16%) | Potassium: 369mg (11%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 8% | Vitamin C: 41.8% | Calcium: 12.2% | Iron: 4.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wersja czosnkowa to zdecydowanie mój faworyt. Polecam przygotować do kompletu odrobinę prażonych orzechów lub płatków migdałów, a całość, w nieco bardziej eleganckiej wersji, polać odrobiną balsamico. Możecie wykorzystać cukinię z grilla jako dodatek do makaronu, mięsa czy ryby lub składnik sałatki, chociaż samodzielnie lub obok innych warzyw też będzie smakować wyśmienicie. Ciekawa jestem, które dodatki wykorzystacie – jakie, Waszym zdaniem, smakują z cukinią najlepiej?

Cukinia z grilla
Cukinia z grilla

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)