Cukinia z grilla, a obok niej pyszny bakłażan z grilla czyli dwie potrawy grillowe, szczególnie lubiane przez wegetarian. Szybkie do przygotowania, bo wystarczy ok. 10 minut na ruszcie i warzywa, pokrojone w paski lub słupki, z dekoracyjnie przypieczonymi, ciemnymi paskami, są gotowe do ułożenia na talerzach. Dodajmy do kompletu paprykę zawiniętą w folię aluminiową, która po upieczeniu na grillu zachowuje piękny, czerwony kolor, przy okazji zyskując zupełnie nowy, zaskakujący smak i zestaw najprostszych potraw bezmięsnych do ugrillowania lub smaczne dodatki do karkówki z grilla i innych mięs, kiełbas oraz ryb gotowe.
Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich
Cukinia z grilla może być zaserwowana na kilka różnych sposobów. Moja, przygotowana w ogrodzie u znajomych, w pięknym grillu kominkowym, została pokrojona na podłużne kawałki, a do wyboru są jeszcze okrągłe lub podłużne plastry, które koniecznie trzeba nasmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem, a spośród opcjonalnych dodatków mamy do wyboru ostrą papryczkę chili, czosnek lub sok i skórkę z cytryny, suszone zioła (tymianek, bazylię, oregano, rozmaryn lub gotową mieszankę ziół prowansalskich). W wersji wegańskiej bez sera, a wegetarianie mogą pokusić się o posypanie gotowej, grillowanej cukinii odrobiną parmezanu lub pokruszonego, grudkowatego sera feta lub wykorzystać inny, ulubiony ser.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 cukinie (małe, pokrojone w okrągłe lub podłużne plastry o grubości ok. 5-10 mm lub podłużne ćwiartki/ósemki)
- 4 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)
Dodatki do przyprawienia (do wyboru)
- 1 cytryna (wyciśnięty sok i starta skórka)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ papryczki chili (drobno posiekana)
- 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Cukinie nacieramy oliwą i obtaczamy w przyprawach, ziołach i dodatkach. Odstawiamy, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
- Układamy plastry lub kawałki cukinii na tacce do grillowania lub żeberkach grilla i grillujemy przez ok. 15 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki po ok. 7 minutach.
- Serwujemy gorącą cukinię z grilla, opcjonalnie posypaną kawałkami ulubionego sera.
Wartości odżywcze
Wersja czosnkowa to zdecydowanie mój faworyt. Polecam przygotować do kompletu odrobinę prażonych orzechów lub płatków migdałów, a całość, w nieco bardziej eleganckiej wersji, polać odrobiną balsamico. Możecie wykorzystać cukinię z grilla jako dodatek do makaronu, mięsa czy ryby lub składnik sałatki, chociaż samodzielnie lub obok innych warzyw też będzie smakować wyśmienicie. Ciekawa jestem, które dodatki wykorzystacie – jakie, Waszym zdaniem, smakują z cukinią najlepiej?