fbpx
Czytasz właśnie
Cukinia pieczona

Cukinia pieczona

Cukinia pieczona

Bardzo często pojawia się u mnie cukinia pieczona, praktycznie za każdym razem, gdy wrzucam warzywa do piekarnika. Lubię mieć zapas cukinii i bakłażanów w lodówce, a gdy jeszcze jest do tego czerwona papryka i chociaż jeden ziemniak i batat, można wyczarować kolorowy, pyszny zestaw. Jednak sama cukinia z piekarnika, bez innych warzyw, również doskonale się sprawdza. Można wykorzystać ją jako dodatek do drugiego dania lub zdrową przekąskę. Doprawiona korzennymi przyprawami albo ziołami, natarta imbirem lub czosnkiem, albo skórką startą z cytryny, smakuje wyśmienicie! Zobaczcie jak zrobić cukinię pieczoną krok po kroku.

Cukinia pieczona

Cukinia pieczona

Cukinia pieczona z najsmaczniejszymi dodatkami. Cukinia z piekarnika - przepis z cytryną, czosnkiem lub papryczką chili.
4.41 from 30 votes
Przygotowanie: 40 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 55 minutes
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: cukinia pieczona
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 159kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 cukinie (małe, pokrojone w okrągłe lub podłużne plastry o grubości ok. 5-10 mm lub podłużne ćwiartki/ósemki)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Dodatki do przyprawienia (do wyboru)

  • 1 cytryna (wyciśnięty sok i starta skórka)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)

Dodatkowo

  • ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Cukinie nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach i dodatkach. Odstawiam, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
  • Układam plastry lub kawałki cukinii na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 35 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
  • Serwuję gorącą cukinię pieczoną, opcjonalnie posypaną od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g (bez dodatków do posypania gotowej, upieczonej cukinii) | Kalorie: 159kcal (8%) | Węglowodany: 7g (2%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 302mg (13%) | Potas: 381mg (11%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 305IU (6%) | Witamina C: 45.2mg (55%) | Wapń: 37mg (4%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom