Cukinia pieczona przepis | Dorota Kamińska

Cukinia pieczona

Cukinia pieczona

Bardzo często pojawia się u mnie cukinia pieczona, praktycznie za każdym razem, gdy wrzucam warzywa do piekarnika. Lubię mieć zapas cukinii i bakłażanów w lodówce, a gdy jeszcze jest do tego czerwona papryka i chociaż jeden ziemniak i batat, można wyczarować kolorowy, pyszny zestaw. Jednak sama cukinia z piekarnika, bez innych warzyw, również doskonale się sprawdza. Można wykorzystać ją jako dodatek do drugiego dania lub zdrową przekąskę. Doprawiona korzennymi przyprawami albo ziołami, natarta imbirem lub czosnkiem, albo skórką startą z cytryny, smakuje wyśmienicie! Zobaczcie jak zrobić cukinię pieczoną krok po kroku.

5 od 1 osoby
Cukinia pieczona
Cukinia pieczona
Przygotowanie
40 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
55 min
 

Cukinia pieczona z najsmaczniejszymi dodatkami. Cukinia z piekarnika - przepis z cytryną, czosnkiem lub papryczką chili.

Danie: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: cukinia pieczona
Liczba kalorii: 159 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 cukinie (małe, pokrojone w okrągłe lub podłużne plastry o grubości ok. 5-10 mm lub podłużne ćwiartki/ósemki)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
Dodatki do przyprawienia (do wyboru)
  • 1 cytryna (wyciśnięty sok i starta skórka)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)
Dodatkowo
  • ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Cukinia pieczona - Jak zrobić
  1. Cukinie nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach i dodatkach. Odstawiam, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.

  2. Układam plastry lub kawałki cukinii na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 35 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.

  3. Serwuję gorącą cukinię pieczoną, opcjonalnie posypaną od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera.

Wartości odżywcze
Cukinia pieczona
Wielkość porcji (125 g (bez dodatków do posypania gotowej, upieczonej cukinii))
Liczba kalorii 159 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 302mg 13%
Potas 381mg 11%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Błonnik 2g 8%
Cukry 4g
Białko 2g 4%
Witamina A 6.1%
Witamina C 54.8%
Wapń 3.7%
Żelazo 5.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)