Cukinia pieczona przepis | Dorota Kamińska

Cukinia pieczona

Cukinia pieczona

Bardzo często pojawia się u mnie cukinia pieczona, praktycznie za każdym razem, gdy wrzucam warzywa do piekarnika. Lubię mieć zapas cukinii i bakłażanów w lodówce, a gdy jeszcze jest do tego czerwona papryka i chociaż jeden ziemniak i batat, można wyczarować kolorowy, pyszny zestaw. Jednak sama cukinia z piekarnika, bez innych warzyw, również doskonale się sprawdza. Można wykorzystać ją jako dodatek do drugiego dania lub zdrową przekąskę. Doprawiona korzennymi przyprawami albo ziołami, natarta imbirem lub czosnkiem, albo skórką startą z cytryny, smakuje wyśmienicie! Zobaczcie jak zrobić cukinię pieczoną krok po kroku.

Cukinia pieczona

Cukinia pieczona

Cukinia pieczona z najsmaczniejszymi dodatkami. Cukinia z piekarnika - przepis z cytryną, czosnkiem lub papryczką chili.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 55 min
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: cukinia pieczona
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 159kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 cukinie (małe, pokrojone w okrągłe lub podłużne plastry o grubości ok. 5-10 mm lub podłużne ćwiartki/ósemki)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Dodatki do przyprawienia (do wyboru)

  • 1 cytryna (wyciśnięty sok i starta skórka)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)

Dodatkowo

  • ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Cukinie nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach i dodatkach. Odstawiam, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
  • Układam plastry lub kawałki cukinii na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 35 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
  • Serwuję gorącą cukinię pieczoną, opcjonalnie posypaną od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera.

Wartości odżywcze

Serving: 125g (bez dodatków do posypania gotowej, upieczonej cukinii) | Calories: 159kcal | Carbohydrates: 7g (2%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Sodium: 302mg (13%) | Potassium: 381mg (11%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 4g | Vitamin A: 6.1% | Vitamin C: 54.8% | Calcium: 3.7% | Iron: 5.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)