Crumpets – racuchy angielskie

Crumpets - racuchy brytyjskie

Mniej słodkie od naszych, polskich i często jadane na wytrawnie, zwłaszcza gdy wierzch smaruje się pastą Marmite o intensywnym smaku. To crumpets czyli racuchy angielskie z ciasta drożdżowego. Niewielkie, za to wysokie, bo smaży się je w metalowych pierścieniach. Nietłuste, a jeśli dodatkowo przygotuje się je na mące orkiszowej, można uzyskać smaczne śniadanie o niższym od białego pieczywa indeksie glikemicznym. Zobaczcie jak zrobić crumpets krok po kroku.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania

Crumpets to potrawa śniadaniowa, choć równie dobrze sprawdzi się jako podwieczorek. Najczęściej Brytyjczycy serwują je z masłem, podając jako przekąskę do herbaty. Przed erą wiktoriańską były twardymi naleśnikami przygotowywanymi na patelni. Potem do ciasta zaczęto dodawać drożdże i dzisiejsze crumpets są lekkie, puszyste, delikatne. Nowoczesne receptury sugerują, oprócz drożdży, dodać do nich sodę lub proszek do pieczenia. Na powierzchni racuchów tworzą się wtedy grube bąble. U mnie ich jednak nie znajdziecie, bo do wyrastania użyłam rozczynu drożdżowego, bez innych dodatków.

5 od 1 osoby
Crumpets - racuchy brytyjskie
Crumpets
Przygotowanie
50 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
1 godz. 10 min
 
Crumpets - przepis na brytyjskie racuchy drożdżowe bez jajek. Jak zrobić crumpets z mleka zwierzęcego lub roślinnego krok po kroku - miękkie, puszyste i z bąbelkami.
Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Brytyjska
Przepis na: crumpets
Liczba kalorii: 91 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ¾ szklanki wody
  • ¾ szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne)
  • 1 łyżka drożdży (świeże, pokruszone)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki (pszenna typ 500-550 (lepsza konsystencja ciasta lub orkiszowa typ 650-800 (niższy indeks glikemiczny)))
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie; lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić mleko roślinne
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
Crumpets - Jak zrobić
  1. Drożdże rozkruszam do miseczki. Zalewam ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Dosypuję połowę cukru i mąkę, łyżka po łyżce, mieszając całość. Ilość mąki reguluję tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  2. Przykrywam miseczkę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Po ok. 10-15 minutach drożdże powinny mocno zabąbelkować, a rozczyn – podwoić swoją objętość.
  3. Gotowy rozczyn łączę z pozostałymi składnikami ciasta (oprócz wody, soli i sody/proszku do pieczenia). Dokładnie wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki, rozcierając ewentualne grudki.
  4. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na ok. 20 minut.
  5. Sodę/proszek i sól rozpuszczam w ciepłej wodzie i dodaję stopniowo do ciasta, dokładnie mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut.
  6. Na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażę crumpets (po ok. 2 łyżki ciasta na jeden placuszek) na średnim ogniu. Najwygodniej smaży się je w specjalnych pierścieniach metalowych lub silikonowych (wcześniej natłuszczone od wewnątrz). Po ok. 5 minutach placki można obrócić, razem z pierścieniami, żeby dosmażyć je z drugiej strony. Można pozostawić je delikatnie niedosmażone, wystudzić i przechowywać przez 2 dni w lodówce lub zamrozić, a później odgrzewać w tosterze.
  7. Serwuję gorące crumpets z syropem, konfiturą i/lub masłem.
Wartości odżywcze
Crumpets
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 91 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Cholesterol 1mg 0%
Sód 63mg 3%
Potas 49mg 1%
Węglowodany ogółem 17g 6%
Cukry 1g
Białko 2g 4%
Witamina A 0.5%
Wapń 2%
Żelazo 5.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Można serwować je na słodko, np. z konfiturą lub świeżymi owocami. Myślę, że z bitą śmietaną lub kremem jogurtowym mogłyby prezentować się doskonale, ale nie tak jada się je w UK. Często nie dosmaża się ich zbyt mocno, dzięki czemu mogą być podane później, po zagrzaniu w tosterze.

Crumpets - przepis
Crumpets – przepis

To bardzo prosta, ale za to jak elegancka potrawa, gdy ładnie się ją udekoruje!

Crumpets - racuchy angielskie
Crumpets – racuchy angielskie

Można choć przez chwilę poczuć się jak królowa czy król Anglii ;).

Crumpets - angielskie racuchy

Ciekawa jestem, jak wyjdą Wasze crumpets. Jakie dodatki wykorzystacie? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach oraz napiszcie, jak smakowały!


Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)