Crumpets - racuchy angielskie przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Crumpets – racuchy angielskie
Crumpets - racuchy brytyjskie

Mniej słodkie od naszych, polskich i często jadane na wytrawnie, zwłaszcza gdy wierzch smaruje się pastą Marmite o intensywnym smaku. To crumpets czyli racuchy angielskie z ciasta drożdżowego. Niewielkie, za to wysokie, bo smaży się je w metalowych pierścieniach. Nietłuste, a jeśli dodatkowo przygotuje się je na mące orkiszowej, można uzyskać smaczne śniadanie o niższym od białego pieczywa indeksie glikemicznym. Zobaczcie jak zrobić crumpets krok po kroku.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania

Crumpets to potrawa śniadaniowa, choć równie dobrze sprawdzi się jako podwieczorek. Najczęściej Brytyjczycy serwują je z masłem, podając jako przekąskę do herbaty. Przed erą wiktoriańską były twardymi naleśnikami przygotowywanymi na patelni. Potem do ciasta zaczęto dodawać drożdże i dzisiejsze crumpets są lekkie, puszyste, delikatne. Nowoczesne receptury sugerują, oprócz drożdży, dodać do nich sodę lub proszek do pieczenia. Na powierzchni racuchów tworzą się wtedy grube bąble. U mnie ich jednak nie znajdziecie, bo do wyrastania użyłam rozczynu drożdżowego, bez innych dodatków.

Crumpets - racuchy brytyjskie

Crumpets

Crumpets - przepis na brytyjskie racuchy drożdżowe bez jajek. Jak zrobić crumpets z mleka zwierzęcego lub roślinnego krok po kroku - miękkie, puszyste i z bąbelkami.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 50 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 1 hour 10 minutes
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Brytyjska
Przepis na: crumpets
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 91kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ¾ szklanki wody
  • ¾ szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne)
  • 1 łyżka drożdży (świeże, pokruszone)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki (pszenna typ 500-550 (lepsza konsystencja ciasta lub orkiszowa typ 650-800 (niższy indeks glikemiczny)))
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie; lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Drożdże rozkruszam do miseczki. Zalewam ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Dosypuję połowę cukru i mąkę, łyżka po łyżce, mieszając całość. Ilość mąki reguluję tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  • Przykrywam miseczkę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Po ok. 10-15 minutach drożdże powinny mocno zabąbelkować, a rozczyn – podwoić swoją objętość.
  • Gotowy rozczyn łączę z pozostałymi składnikami ciasta (oprócz wody, soli i sody/proszku do pieczenia). Dokładnie wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki, rozcierając ewentualne grudki.
  • Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na ok. 20 minut.
  • Sodę/proszek i sól rozpuszczam w ciepłej wodzie i dodaję stopniowo do ciasta, dokładnie mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut.
  • Na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażę crumpets (po ok. 2 łyżki ciasta na jeden placuszek) na średnim ogniu. Najwygodniej smaży się je w specjalnych pierścieniach metalowych lub silikonowych (wcześniej natłuszczone od wewnątrz). Po ok. 5 minutach placki można obrócić, razem z pierścieniami, żeby dosmażyć je z drugiej strony. Można pozostawić je delikatnie niedosmażone, wystudzić i przechowywać przez 2 dni w lodówce lub zamrozić, a później odgrzewać w tosterze.
  • Serwuję gorące crumpets z syropem, konfiturą i/lub masłem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić mleko roślinne
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 91kcal (5%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 1mg | Sodium: 63mg (3%) | Potassium: 49mg (1%) | Sugar: 1g (1%) | Vitamin A: 25IU (1%) | Calcium: 20mg (2%) | Iron: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można serwować je na słodko, np. z konfiturą lub świeżymi owocami. Myślę, że z bitą śmietaną lub kremem jogurtowym mogłyby prezentować się doskonale, ale nie tak jada się je w UK. Często nie dosmaża się ich zbyt mocno, dzięki czemu mogą być podane później, po zagrzaniu w tosterze.

Crumpets - przepis
Crumpets – przepis

To bardzo prosta, ale za to jak elegancka potrawa, gdy ładnie się ją udekoruje!

Crumpets - racuchy angielskie
Crumpets – racuchy angielskie

Można choć przez chwilę poczuć się jak królowa czy król Anglii ;).

See Also
Pasztet pieczarkowy

Crumpets - angielskie racuchy

Ciekawa jestem, jak wyjdą Wasze crumpets. Jakie dodatki wykorzystacie? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach oraz napiszcie, jak smakowały!


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood