Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami

Tegoroczne lato rozpieszczało mnie wysokimi temperaturami, które uwielbiam i niestraszne mi nawet wielkomiejskie upały. Można przejść się do parku, pojechać nad wodę lub wybrać się za miasto, do lasu i cieszyć się promieniami słońca, których w ciągu roku mamy przecież tak niewiele! A potem, znienacka, praktycznie w ciągu jednego dnia, zaczęła dawać o sobie znać jesień. Choć dni jeszcze ciepłe, to noce dość chłodne, za to można znów włączyć piekarnik i przygotować pyszny deser na pożegnanie lata. Crumble ze śliwkami to moje wspomnienie tegorocznego spotkania z koleżankami z dawnych lat. Choć zupełnie różne i na innych życiowych ścieżkach, nadal odnajdujemy wspólny język i klimat tamtych czasów, a każda z nas wypielęgnowała przez ten długi czas zamiłowanie do kuchni i dzielenia się dobrym jedzeniem.

Zobacz też: Więcej przepisów na śliwki

Takie proste, klasyczne receptury są ponadczasowe. Podobnie jak szkolne przyjaźnie. Czasem idą w niepamięć, ale gdy się do nich wróci, znów jest jak dawniej. Można wprowadzić drobne modyfikacje, dodać coś od siebie. Opowiedzieć nową historię.

Moje crumble ze śliwkami piekłam dwukrotnie: za pierwszym razem, przed spotkaniem, nie zdążyłam sfotografować i dopiero tydzień później śliwki z kruszonką piekłam ponownie, tym razem przygotowując je do zdjęcia przed rozpoczęciem konsumpcji ;). Możecie, zamiast śliwek, wykorzystać jabłka, brzoskwinie, gruszki czy nektarynki, a nawet banany. Słonecznik i kokos zastępować innymi bakaliami. To takie proste śliwki z kruszonką dla tych, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Dajcie znać, jak udały się Wasze i co zagościło w składzie!

5 od 4 osób
Crumble ze śliwkami
Crumble ze śliwkami
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
50 min
 

Pyszne crumble ze śliwkami i kokosem, bezglutenowe i słodzone ksylitolem lub erytrytolem, albo klasycznym cukrem. Pięknie pachnące śliwki z kruszonką na deser.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 182 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Owocowe nadzienie
  • 8 śliwek (bez pestek, pokrojone w połówki lub ćwiartki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich, blanszowanych migdałów lub nasion słonecznika (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol) (opcjonalnie; jeśli śliwki okażą się mało słodkie)
Kruszonka kokosowa
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki (orkiszowa lub mieszanka bezglutenowa)
  • 2 łyżki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol)
  • 50 g masła (schłodzone)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Crumble ze śliwkami bezglutenowe najlepiej przygotować z wykorzystaniem uniwersalnej mieszanki najlepszej.

Crumble ze śliwkami bez nabiału - masło można zastąpić schłodzonym olejem kokosowym rafinowanym.

Crumble ze śliwkami - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg). 

Nadzienie owocowe
  1. Wszystkie składniki nadzienia owocowego mieszam w misce, delikatnie potrząsając. Układam na dnie foremki (np. natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 24 cm).

Kokosowa kruszonka
  1. Mąkę mieszam w misce z cukrem i kokosem i dodaję pokrojone w kostki masło.

  2. Rozcieram szybko kruszonkę palcami, żeby tłuszcz połączył się z suchymi składnikami.

Śliwki z kruszonką
  1. Posypuję śliwki kruszonką (opcjonalnie można kilka kawałków owoców zostawić na wierzchu).

  2. Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut i piekę do uzyskania złocistego koloru kruszonki. Podaję na ciepło, idealnie z gałką lodów waniliowych.

Wartości odżywcze
Crumble ze śliwkami
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 182 kcal Kalorie z tłuszczów 117 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 13g 20%
Tłuszcze nasycone 8g 40%
Cholesterol 17mg 6%
Sód 62mg 3%
Potas 48mg 1%
Węglowodany ogółem 15g 5%
Błonnik 1g 4%
Cukry 10g
Białko 1g 2%
Witamina A 4.2%
Wapń 0.5%
Żelazo 3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Crumble ze śliwkami - przepis
Crumble ze śliwkami – przepis
Śliwki z kruszonką
Śliwki z kruszonką
Śliwki z kruszonką - przepis
Śliwki z kruszonką – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)