fbpx
Czytasz właśnie
Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami

Tegoroczne lato rozpieszczało mnie wysokimi temperaturami, które uwielbiam i niestraszne mi nawet wielkomiejskie upały. Można przejść się do parku, pojechać nad wodę lub wybrać się za miasto, do lasu i cieszyć się promieniami słońca, których w ciągu roku mamy przecież tak niewiele! A potem, znienacka, praktycznie w ciągu jednego dnia, zaczęła dawać o sobie znać jesień. Choć dni jeszcze ciepłe, to noce dość chłodne, za to można znów włączyć piekarnik i przygotować pyszny deser na pożegnanie lata. Crumble ze śliwkami to moje wspomnienie tegorocznego spotkania z koleżankami z dawnych lat. Choć zupełnie różne i na innych życiowych ścieżkach, nadal odnajdujemy wspólny język i klimat tamtych czasów, a każda z nas wypielęgnowała przez ten długi czas zamiłowanie do kuchni i dzielenia się dobrym jedzeniem.

Zobacz też: Więcej przepisów na śliwki

Takie proste, klasyczne receptury są ponadczasowe. Podobnie jak szkolne przyjaźnie. Czasem idą w niepamięć, ale gdy się do nich wróci, znów jest jak dawniej. Można wprowadzić drobne modyfikacje, dodać coś od siebie. Opowiedzieć nową historię.

Zobacz też
Sałata z owocami i ślimaczkami

Moje crumble ze śliwkami piekłam dwukrotnie: za pierwszym razem, przed spotkaniem, nie zdążyłam sfotografować i dopiero tydzień później śliwki z kruszonką piekłam ponownie, tym razem przygotowując je do zdjęcia przed rozpoczęciem konsumpcji ;). Możecie, zamiast śliwek, wykorzystać jabłka, brzoskwinie, gruszki czy nektarynki, a nawet banany. Słonecznik i kokos zastępować innymi bakaliami. To takie proste śliwki z kruszonką dla tych, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Dajcie znać, jak udały się Wasze i co zagościło w składzie!

Crumble ze śliwkami - przepis

Crumble ze śliwkami

Pyszne crumble ze śliwkami i kokosem, bezglutenowe i słodzone ksylitolem lub erytrytolem, albo klasycznym cukrem. Pięknie pachnące śliwki z kruszonką na deser.
5 z 6 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 50 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 182kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Owocowe nadzienie

  • 8 śliwek (bez pestek, pokrojone w połówki lub ćwiartki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich, blanszowanych migdałów lub nasion słonecznika (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol) (opcjonalnie; jeśli śliwki okażą się mało słodkie)

Kruszonka kokosowa

  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki (orkiszowa lub mieszanka bezglutenowa)
  • 2 łyżki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol)
  • 50 g masła (schłodzone)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Crumble ze śliwkami bezglutenowe najlepiej przygotować z wykorzystaniem uniwersalnej mieszanki najlepszej.
Crumble ze śliwkami bez nabiału - masło można zastąpić schłodzonym olejem kokosowym rafinowanym.

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg). 

Nadzienie owocowe

  • Wszystkie składniki nadzienia owocowego mieszam w misce, delikatnie potrząsając. Układam na dnie foremki (np. natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 24 cm).

Kokosowa kruszonka

  • Mąkę mieszam w misce z cukrem i kokosem i dodaję pokrojone w kostki masło.
  • Rozcieram szybko kruszonkę palcami, żeby tłuszcz połączył się z suchymi składnikami.

Śliwki z kruszonką

  • Posypuję śliwki kruszonką (opcjonalnie można kilka kawałków owoców zostawić na wierzchu).
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut i piekę do uzyskania złocistego koloru kruszonki. Podaję na ciepło, idealnie z gałką lodów waniliowych.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 182kcal (9%) | Carbohydrates: 15g (5%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sód: 62mg (3%) | Potas: 48mg (1%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 210IU (4%) | Wapń: 5mg (1%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Crumble ze śliwkami - przepis
Crumble ze śliwkami – przepis
Śliwki z kruszonką
Śliwki z kruszonką
Śliwki z kruszonką - przepis
Śliwki z kruszonką – przepis
Zobacz komentarze (1)
5 from 6 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom