Crumble ze śliwkami przepis | Dorota Kamińska

Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami

Tegoroczne lato rozpieszczało mnie wysokimi temperaturami, które uwielbiam i niestraszne mi nawet wielkomiejskie upały. Można przejść się do parku, pojechać nad wodę lub wybrać się za miasto, do lasu i cieszyć się promieniami słońca, których w ciągu roku mamy przecież tak niewiele! A potem, znienacka, praktycznie w ciągu jednego dnia, zaczęła dawać o sobie znać jesień. Choć dni jeszcze ciepłe, to noce dość chłodne, za to można znów włączyć piekarnik i przygotować pyszny deser na pożegnanie lata. Crumble ze śliwkami to moje wspomnienie tegorocznego spotkania z koleżankami z dawnych lat. Choć zupełnie różne i na innych życiowych ścieżkach, nadal odnajdujemy wspólny język i klimat tamtych czasów, a każda z nas wypielęgnowała przez ten długi czas zamiłowanie do kuchni i dzielenia się dobrym jedzeniem.

Zobacz też: Więcej przepisów na śliwki

Takie proste, klasyczne receptury są ponadczasowe. Podobnie jak szkolne przyjaźnie. Czasem idą w niepamięć, ale gdy się do nich wróci, znów jest jak dawniej. Można wprowadzić drobne modyfikacje, dodać coś od siebie. Opowiedzieć nową historię.

Moje crumble ze śliwkami piekłam dwukrotnie: za pierwszym razem, przed spotkaniem, nie zdążyłam sfotografować i dopiero tydzień później śliwki z kruszonką piekłam ponownie, tym razem przygotowując je do zdjęcia przed rozpoczęciem konsumpcji ;). Możecie, zamiast śliwek, wykorzystać jabłka, brzoskwinie, gruszki czy nektarynki, a nawet banany. Słonecznik i kokos zastępować innymi bakaliami. To takie proste śliwki z kruszonką dla tych, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Dajcie znać, jak udały się Wasze i co zagościło w składzie!

Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami

Pyszne crumble ze śliwkami i kokosem, bezglutenowe i słodzone ksylitolem lub erytrytolem, albo klasycznym cukrem. Pięknie pachnące śliwki z kruszonką na deser.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 50 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 182kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Owocowe nadzienie

  • 8 śliwek (bez pestek, pokrojone w połówki lub ćwiartki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich, blanszowanych migdałów lub nasion słonecznika (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol) (opcjonalnie; jeśli śliwki okażą się mało słodkie)

Kruszonka kokosowa

  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki (orkiszowa lub mieszanka bezglutenowa)
  • 2 łyżki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol)
  • 50 g masła (schłodzone)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg). 

Nadzienie owocowe

  • Wszystkie składniki nadzienia owocowego mieszam w misce, delikatnie potrząsając. Układam na dnie foremki (np. natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 24 cm).

Kokosowa kruszonka

  • Mąkę mieszam w misce z cukrem i kokosem i dodaję pokrojone w kostki masło.
  • Rozcieram szybko kruszonkę palcami, żeby tłuszcz połączył się z suchymi składnikami.

Śliwki z kruszonką

  • Posypuję śliwki kruszonką (opcjonalnie można kilka kawałków owoców zostawić na wierzchu).
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut i piekę do uzyskania złocistego koloru kruszonki. Podaję na ciepło, idealnie z gałką lodów waniliowych.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Crumble ze śliwkami bezglutenowe najlepiej przygotować z wykorzystaniem uniwersalnej mieszanki najlepszej.

Crumble ze śliwkami bez nabiału - masło można zastąpić schłodzonym olejem kokosowym rafinowanym.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Calories: 182kcal | Carbohydrates: 15g (5%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 13g (20%) | Saturated Fat: 8g (40%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sodium: 62mg (3%) | Potassium: 48mg (1%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 10g | Vitamin A: 4.2% | Calcium: 0.5% | Iron: 3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Crumble ze śliwkami - przepis
Crumble ze śliwkami – przepis
Śliwki z kruszonką
Śliwki z kruszonką
Śliwki z kruszonką - przepis
Śliwki z kruszonką – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)