Tegoroczne lato rozpieszczało mnie wysokimi temperaturami, które uwielbiam i niestraszne mi nawet wielkomiejskie upały. Można przejść się do parku, pojechać nad wodę lub wybrać się za miasto, do lasu i cieszyć się promieniami słońca, których w ciągu roku mamy przecież tak niewiele! A potem, znienacka, praktycznie w ciągu jednego dnia, zaczęła dawać o sobie znać jesień. Choć dni jeszcze ciepłe, to noce dość chłodne, za to można znów włączyć piekarnik i przygotować pyszny deser na pożegnanie lata. Crumble ze śliwkami to moje wspomnienie tegorocznego spotkania z koleżankami z dawnych lat. Choć zupełnie różne i na innych życiowych ścieżkach, nadal odnajdujemy wspólny język i klimat tamtych czasów, a każda z nas wypielęgnowała przez ten długi czas zamiłowanie do kuchni i dzielenia się dobrym jedzeniem.
Zobacz też: Więcej przepisów na śliwki
Takie proste, klasyczne receptury są ponadczasowe. Podobnie jak szkolne przyjaźnie. Czasem idą w niepamięć, ale gdy się do nich wróci, znów jest jak dawniej. Można wprowadzić drobne modyfikacje, dodać coś od siebie. Opowiedzieć nową historię.
Moje crumble ze śliwkami piekłam dwukrotnie: za pierwszym razem, przed spotkaniem, nie zdążyłam sfotografować i dopiero tydzień później śliwki z kruszonką piekłam ponownie, tym razem przygotowując je do zdjęcia przed rozpoczęciem konsumpcji ;). Możecie, zamiast śliwek, wykorzystać jabłka, brzoskwinie, gruszki czy nektarynki, a nawet banany. Słonecznik i kokos zastępować innymi bakaliami. To takie proste śliwki z kruszonką dla tych, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Dajcie znać, jak udały się Wasze i co zagościło w składzie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Owocowe nadzienie
- 8 śliwek (bez pestek, pokrojone w połówki lub ćwiartki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich, blanszowanych migdałów lub nasion słonecznika (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol) (opcjonalnie; jeśli śliwki okażą się mało słodkie)
Kruszonka kokosowa
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 4 łyżki mąki (orkiszowa lub mieszanka bezglutenowa)
- 2 łyżki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol)
- 50 g masła (schłodzone)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg).
Nadzienie owocowe
- Wszystkie składniki nadzienia owocowego mieszam w misce, delikatnie potrząsając. Układam na dnie foremki (np. natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 24 cm).
Kokosowa kruszonka
- Mąkę mieszam w misce z cukrem i kokosem i dodaję pokrojone w kostki masło.
- Rozcieram szybko kruszonkę palcami, żeby tłuszcz połączył się z suchymi składnikami.
Śliwki z kruszonką
- Posypuję śliwki kruszonką (opcjonalnie można kilka kawałków owoców zostawić na wierzchu).
- Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut i piekę do uzyskania złocistego koloru kruszonki. Podaję na ciepło, idealnie z gałką lodów waniliowych.
Cudowne są! Zrobiłam z twojej mieszanki, wielokrotnie już sprawdzonej i jak zwykle petarda!