Coleslaw przepis | Dorota Kamińska

Coleslaw

Jedną z prostszych, smacznych sałatek, które świetnie komponują się ze smażonym mięsem (np. kurczakiem) i frytkami oraz nadają do zapakowania do słoika lub pudełka i zabrania na grilla lub piknik, jest coleslaw surówka z białej kapusty.

Zobacz też: Więcej pomysłów na białą kapustę oraz przepisy na surówki i sałatki.

Nazwa tej sałatki, a właściwie surówki, której głównym składnikiem jest świeża, poszatkowana, surowa kapusta, wywodzi się z języka angielskiego (coleslaw – ang. surówka z białej kapusty; cole – ang. kapusta), do którego z kolei „przywędrowała” z języka holenderskiego (koolsla – skrót od koolsalade – hol. sałatka kapuściana). W Polsce często spotyka się niepoprawną pisownię „colesław” lub kolesław.

Najprostsza wersja to surówka coleslaw przygotowana wyłącznie z gniecionej, szatkowanej kapusty, z dodatkiem soli, pieprzu i cukru oraz oliwy lub sosu winegret. Na świecie istnieje wiele różnorodnych przepisów, w których, poza białą kapustą, pojawiają się też marchewka i cebula, a czasami nawet rodzynki, owoce (np. jabłka), inne warzywa (czerwona kapusta, papryka) i przyprawy, a nawet żółtka jajek czy ser. Zamiast sosu winegret, niektóre przepisy proponują dodatek majonezu.

Jako lżejszą alternatywę klasycznej surówki coleslaw z sosem majonezowym proponuję wersję prostą, a jednocześnie kilkusmakową: z kapusty, cebuli i marchewki, wymieszanych z sosem winegret.

Coleslaw
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
1 godz. 15 min
 
Prosty przepis na coleslaw czyli surówka coleslaw znana też jako colesław lub kolesław. Smaczna sałatka z białej kapusty, cebuli i marchewki z dodatkiem sosu winegret lub sosu z majonezem.
Danie: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Holenderska
Przepis na: coleslaw, kolesław
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 główka białej kapusty (ok. 500 g; bez głąba, poszatkowana)
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 2 marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)
Sos winegret (jeden z dwóch do wyboru)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki białego octu winnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu (mielony)
Sos majonezowy (jeden z dwóch do wyboru)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Coleslaw - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Podajemy surówkę coleslaw jako dodatek do smażonego mięsa. W klasycznej wersji „Kentucky” cały obiad składa się ze smażonego kurczaka, frytek i surówki coleslaw.

Colesław wegański - tylko w wersji z sosem winegret lub sosem majonezowym przygotowanym na bazie wegańskiego majonezu bez jajek.


Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić sos winegret w bogatszej wersji
  2. Jak zrobić domowy majonez
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Wymowa i pisownia nazw potraw i napojów
Coleslaw - Jak zrobić
  1. Poszatkowaną kapustę ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie, puści sok i zmniejszy o połowę swoją objętość.
  2. Do sałatki dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Składniki na sos można też wymieszać wcześniej i dodać do sałatki gotowy sos.
  3. Odstawiamy sałatkę na ok. 1 godzinę do zmacerowania.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Sałatka "cole slaw"
Sałatka coleslaw

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

48 komentarzy
  1. Pani Doroto,
    wspaniała kuchnia, wyśmienite smaki, dania zawsze wychodzą, przepisy są jasne i zrozumiałe, stronka świetna! Przepis na żurek- cudowny; na prostą sałatkę coleslaw – super. Mam ochotę ugotować wszystko, co znajduje się na Pani stronie. 🙂
    pozdrawiam

  2. przeciez powiedziala ze sie robi z sosem majonezowym ale ona lekka salatke zrobila… i tak BTW to tej marchewki nie pożałowała xd

  3. Zdecydowanie z winegretem na musztardzie, za to surówkę z czerwonej kapusty uwielbiam z majonezem :).

  4. Nikt nie zdążył się czepiać, bo Twój komentarz zainspirował mnie do drobnych przeróbek w filmie :).

  5. Bo powinna się ta forma, pisana właśnie z „k” i „ł”, a nie rozpoczynająca od „c” znaleźć w słowniku języka polskiego tak samo jak „winegret” i byłby święty spokój :).

  6. A ja zawsze mówiłam „kolesław” hahaha 😉 A surówka jest uniwersalna do obiadu 🙂 Bardzo ją lubię:)

  7. [..YouTube..] Bo powinna się ta forma, pisana właśnie z „k” i „ł”, a nie rozpoczynająca od „c” znaleźć w słowniku języka polskiego tak samo jak „winegret” i byłby święty spokój :).

  8. [..YouTube..] @GorzkaCzekolada1985 Bo powinna się ta forma, pisana właśnie z „k” i „ł”, a nie rozpoczynająca od „c” znaleźć w słowniku języka polskiego tak samo jak „winegret” i byłby święty spokój :).

  9. komentarz nie został usunięty tylko film wgrany od nowa, żeby się zwolennicy klasycznej wersji nie czepiali braku majonezu w surówce.

  10. Wspaniała surówka. Ale w bardzo podobnej wersji jadłam ją od lat bez nazwy Colesław. Od niedawna modne stały się potrawy o zagranicznych nazwah, a nikt nie chce pamiętać, że niemal takie same robiły nasze mamy i babcie.
    W wersji mojej babci:
    Poszatkowaną drobno kapustę przelewała wrzątkiem na sicie mieszała z posiekanym porem (czasem ze startą marchewką) a w wersji świątecznej dodawała pokrojone orzechy włoskie i nieco rodzynek. Doprawiała majonezem. Moja mama zaczęła zamiast majonezu używać oliwy.

    Gdy pojawiła się w Polsce PizzaHut ze zdumieniem stwierdziłam, że ta surówka nosi nazwę Colesław i kosztuje majątek w stosunku do użytych składników. Oczywiście spróbowałam i uznałam, że jednak moja jest smaczniejsza.

    Pozdrawiam.

    1. Myślę, że nazwa przyjęła się dlatego, że sympatycznie brzmi, kojarząc się z imieniem, choć takiego przecież nie ma. Prościej też powiedzieć „colesław” niż „surówka z białej kapusty” i pewnie jest to jeden z czynników, dla którego nazwa się rozpowszechniła, poza oczywiście popularnością (i jednocześnie wysokim kosztem i słabym smakiem) surówki w KFC, bo w Pizzy Hut jej chyba nie serwują :).
      Świąteczny przepis Twojej babci wygląda bardzo interesująco :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)