fbpx
Czytasz właśnie
Ciecierzyca z sosem pomidorowym

Ciecierzyca z sosem pomidorowym

Ciecierzyca z sosem pomidorowym

Zaskoczyła mnie tegoroczna jesień, chyba zresztą jak wszystkich wokół: nagle zrobiło się zimno, wieje wiatr i chyba w tym roku nie ujrzymy złocistych kolorów… Poszłam na spacer w jesiennym trenczu i szybko wróciłam do domu, żeby przebrać się w cieplejszy, zimowy płaszcz z wełny. Jak to się stało, że nagle jest tak chłodno? Chyba podświadomie przygotowywałam się na takie dni, robiąc zakupy: skład lodówki i spiżarni umożliwi mi przygotowywanie jednogarnkowych dań. Na przykład dziś na stole gości ciecierzyca z sosem pomidorowym, choć może powinnam napisać, że to curry…

Zobacz też: Więcej przepisów na dania jednogarnkowe

Pożywna, aromatyczna, smaczna. Tzw. comfort food, idealna na dni takie jak teraz. Skoro nie ma jesiennych złocistych odcieni za oknem, to zagoszczą na moim stole, udekorowane odrobiną zieleni. Moja ciecierzyca z pomidorami rozgrzeje i poprawi humor. Uwielbiam stać przy garnkach, gdy chłodno za oknem i delektować się zapachem korzennych przypraw. To dla mnie relaks i poczucie spokoju. Żegnam lato i witam wczesną jesień, z jej bogactwem warzyw i owoców, z których warto korzystać, żeby nie dać się coraz krótszym dniom i zimnym wieczorom.

Ciecierzyca z sosem pomidorowym na wczesną jesień

Choć latem najchętniej gotuję szybko i prosto, jesienią uwielbiam ogrzewać się przy gotujących się potrawach. Takie ciepłe i treściwe, na naszej szerokości geograficznej są niezbędne. Choć modna jest obecnie dieta raw składająca się z surowych składników, uważam, że w Polsce powinno się z niej korzystać tylko w cieplejszych miesiącach. Jesienią i zimą jedzenie musi dodawać energii, uzupełniać braki witamin i grzać, kropka!

Zobacz też
Kotlety z dyni

Ciecierzyca z sosem pomidorowym

Ciecierzyca z sosem pomidorowym

Pyszna ciecierzyca z sosem pomidorowym, do podania z ryżem lub kaszą, świetna jako wegański obiad bez mięsa.
4.86 z 14 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Gotowanie ciecierzycy: 2 godziny 35 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: ciecierzyca z pomidorami, ciecierzyca z sosem pomidorowym, ciecierzyca z sosem z pomidorów
Liczba porcji: 4
Kalorie: 179kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 100 g suchej ciecierzycy (lub 200 g ugotowanej, może być z puszki, odcedzona)
  • 1 papryczka chili (czerwona lub zielona, drobno posiekana)
  • 2 szklanki soku z pomidorów 100% lub pulpy/passaty (można wykorzystać też 250 g świeżych, dojrzałych i słodkich pomidorów, pokrojonych w niedużą kostkę)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżka oleju do smażenia (w wersji wegetariańskiej można zastąpić masłem klarowanym)
  • 1 łyżeczka cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, erytrytol lub w zastępstwie syrop z agawy, które mają niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż biały cukier)
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala (aromatyczna mieszanka m. in. kminku rzymskiego, kolendry, pieprzu, kardamonu, suszonych liści laurowych, goździków, cynamonu, chili i gałki muszkatołowej)
  • 1 szczypta chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny, limonki lub pomarańczy (opcjonalnie)
  • świeża kolendra (do dekoracji; posiekana nożem ceramicznym)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na niedużym ogniu podsmażam na patelni, na oleju, gorczycę.
  • Gdy nasiona zaczną delikatnie podskakiwać, dodaję cebulę z czosnkiem, papryczką chili i imbirem i szklę.
  • Dodaję pomidory/sok/pulpę i trzymam całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
  • Doprawiam chili, garam masala, kurkumą, solą, pieprzem i cukrem. Trzymam na ogniu jeszcze przez 5 minut, żeby sos odparował i zgęstniał.
  • Dodaję ugotowaną, odcedzoną ciecierzycę, mieszam i gotuję pod przykryciem, na niedużym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dodaję sok z cytrusów dla urozmaicenia smaku.
  • Podaję z ugotowanym ryżem lub kaszą, a po wierzchu posypuję kolendrą.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 179kcal (9%) | Carbohydrates: 28g (9%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 5g (8%) | Sód: 41mg (2%) | Potas: 767mg (22%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 655IU (13%) | Witamina C: 17.9mg (22%) | Wapń: 49mg (5%) | Żelazo: 3.9mg (22%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jak Wam posmakuje ciecierzyca w sosie pomidorowym. Koniecznie napiszcie, jak wrażenia i dajcie znać, na jakie potrawy Wy macie ochotę wczesną jesienią :).

Ciecierzyca z sosem pomidorowym
Ciecierzyca z sosem pomidorowym
4 komentarze
4.86 from 14 votes (13 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom