fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

„Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak! tak! tak!” czyli hit lat ’80 i przepis na ciasto ze śliwkami w wersji do śpiewania przez dzieciaki, które dziś, tak jak ja, po niemal trzydziestu latach, wciąż potrafią zanucić tę piosenkę, choć teraz już raczej swoim własnym pociechom, bo czasy przygotowywania babek z piasku i pierwsze kroki w kuchni już dawno mamy za sobą. Czas upływa, a pewne receptury pozostają niezmienne, bo czasem to co najprostsze, jest po prostu najlepsze.

Zobacz teżWięcej pomysłów na najlepsze wypieki

Moje ciasto ze śliwkami, nieco inne niż w piosence z dzieciństwa, choć przygotowane według klasycznych proporcji na ucierane ciasto z owocami, to bardzo przyjemny w smaku wypiek. Rozpływa się w ustach, a smak śliwek można doskonale przełamać, wykorzystując, jako jeden z dodatków, sok z pomarańczy lub wzbogacając całość dodatkiem chrupiących orzechów czy lekko kwaskowatej żurawiny. W najprostszym wydaniu całość można upiec tylko z dodatkiem owoców, na wodzie lub mleku i białej mące. W zdrowszej wersji proponuję mąkę orkiszową lub pszenną razową, a zamiast cukru – ksylitol.

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami z mąki białej lub razowej, pyszne i mało skomplikowane, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek i ubijać piany.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 10 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto ze śliwkami
Liczba porcji: 12
Kalorie: 311kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki śliwek (przekrojone na pół, wypestkowane)
  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowa lub razowa, przesiana; można wymieszać obie „pół na pół” lub zastąpić mąką bezglutenową)
  • ½-¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody, soku z pomarańczy, mleka lub jogurtu (można wykorzystać mleko roślinne, a sok lub woda może być z gazem)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić miąższem z 1/2 laski wanilii)
  • cukier puder lub polewa czekoladowa (do dekoracji)

Opcjonalnie

  • ½ szklanki żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich (grubo posiekane)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zakalec - jak go uniknąć
  2. Jak przygotować bakalie do ciasta
  3. Polewa czekoladowa - jak zrobić

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 170 °C (termoobieg). Masło ucieram na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem.
    Ciasto ze śliwkami - przepis - krok 1
  • Dodaję cukier i znów ucieram, aż do jego rozpuszczenia.
    Ciasto ze śliwkami - przepis - krok 2
  • Do masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie, na małych lub średnich obrotach miksera, przed wbiciem kolejnego.
    Ciasto ze śliwkami - przepis - krok 3
  • Do masy dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodaję wodę/mleko/jogurt wymieszane z ekstraktem z wanilii i rozmiksowuję do gładkości, na małych lub średnich obrotach miksera.
    Najlepiej dodawać te składniki w 3 osobnych partiach (mniejsze ryzyko powstania zakalca), ale ja mieszam wszystko razem w 1 partii.
    Ciasto ze śliwkami - przepis - krok 4
  • Opcjonalnie do masy można dodać orzechy i żurawinę, wsypując całość i mieszając na małych lub średnich obrotach miksera.
    Ciasto ze śliwkami - przepis - krok 5
  • Na dnie tortownicy (21-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną wykładam połowę śliwek. Przykrywam owoce masą, wyrównuję jej powierzchnię za pomocą łyżki, a pozostałe śliwki układam na wierzchu.
    Ciasto ze śliwkami - przepis - krok 6
  • Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w tortownicy, na kratce.
    Ciasto ze śliwkami - przepis - krok 7
  • Wystudzone ciasto wyjmuję z tortownicy, dekoruję przesianym cukrem pudrem lub polewą czekoladową i kroję.
    Ciasto ze śliwkami - przepis - krok 8
  • Można zaserwować kawałek ciasta na talerzyku, udekorowany listkami świeżej mięty i dodatkową polewą z czekolady lub karmelem.
    Ciasto ze śliwkami

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 75g | Kalorie: 311kcal (16%) | Węglowodany: 32g (11%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 20g (31%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 36mg (12%) | Sód: 120mg (5%) | Potas: 164mg (5%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 21g (23%) | Witamina A: 530IU (11%) | Witamina C: 7.9mg (10%) | Wapń: 36mg (4%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Choć smakiem mojego dzieciństwa, tym pamiętanym z domu, nie z piosenki, jest pleśniak mojej mamy, również ciasto ze śliwkami, ucierane, ma szczególne miejsce w mojej pamięci. Rok temu, po powrocie z podróży po USA, po długim locie, rozpakowaniu plecaka, witając się po długiej przerwie z moją kuchnią i próbując ujarzmić wypłowiałe od kalifornijskiego słońca włosy, upiekłam to ciasto ze śliwką na pierwsze po tak długiej przerwie spotkanie z przyjaciółmi.

Zobacz też
Ciasto krówka

Ciekawa jestem czy Wy również przygotowujecie coś smacznego dla osób, z którymi dawno się nie widzieliście. Jak udało Wam się moje ciasto?

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami

 

8 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom