Ciasto z truskawkami

5/5 (1)

Choć wielu z nas truskawki zjada bez żadnych dodatków, warto choć raz, kiedy są dostępne w rozsądnej cenie te nasze, polskie, upiec z nimi ciasto. Do popołudniowej kawy, w sezonie na truskawki, trudno o lepszy dodatek. Ciasto z truskawkami, wyrastające, z dodatkiem masła i gęstego jogurtu, po upieczeniu jest delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach. To będzie ulubiony, sezonowy wypiek tych z Was, którzy, podobnie jak ja, nie przepadają za klasycznym, gąbczastym biszkoptem. Choć nawet i ten może być smaczny, gdy nasączymy go odpowiednim ponczem, więc zachęcam Was do eksperymentowania.

Zobacz też: Więcej przepisów na wypieki

Mój dzisiejszy wypiek to dość szybkie do zrobienia ciasto z truskawkami, które wyrasta na proszku do pieczenia i nie wymaga osobnego ubijania piany z białek, a gotowe – może być udekorowane cukrem pudrem, polane lukrem lub polewą czekoladową. Wystarczy chwila miksowania i 60 minut cierpliwości, kiedy ciasto piecze się w tortownicy, a po domu unosi się cudowny aromat wanilii i truskawek. Aż chce się szybciej otworzyć drzwiczki, chociaż wiadomo, że nie wolno, bo, chociaż proste, truskawkowe ciasto może być kapryśne i nasz brak cierpliwości ukarać zakalcem.

Dodatek jogurtu w cieście odrobinę je obciąża, dlatego truskawek, które dokładamy w całości, nie należy dodawać do niego zbyt wiele. Zamiast jogurtu, w cieście z truskawkami można wykorzystać wodę gazowaną, która dodatkowo pomoże mu wyrosnąć i sprawi, że będzie odrobinę lżejsze.

Ciasto z truskawkami

Liczba porcjitortownica o średnicy ok. 21-24 cm
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas1 godzina, 10 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Łatwe ciasto z truskawkami na jogurcie lub wodzie, ucierane za pomocą miksera. Proste, najlepsze ciasto z truskawkami.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 Szklanki świeżych truskawek (umyte, bez szypułek, osuszone na papierowym ręczniku)
  • 1 Szklanka mąki pszennej (dodatkowo, osobno, 1 łyżka)
  • ¾ Szklanki cukru
  • ½ Szklanki jogurtu naturalnego lub wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • miąższ z ½ laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 Szczypta soli
  • cukier puder (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Ciasto z truskawkami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Porcję ciasta na talerzu można dodatkowo polać syropem, ozdobić kilkoma świeżymi truskawkami oraz listkiem mięty lub stewii. W wersji absolutnie kalorycznej dokładamy do szczęścia bitą śmietanę :).

Przydatne poradniki:

  1. Truskawki - właściwości, walory, witaminy
  2. Zakalec - dlaczego powstaje i jak go uniknąć

Ciasto z truskawkami - Jak zrobić

Krok 1
Miękkie masło miksujemy za pomocą elektrycznego miksera na puszysty krem.
Krok 2
Dodajemy cukier i ucieramy aż połączy się z masłem (nie musi się całkowicie rozpuścić).
Krok 3
Dodajemy jajka (po jednym), cały czas ucieramy, aż do gładkości. Kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą.
Krok 4
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do masy masłowej.
Krok 5
Ucieramy mikserem aż do gładkości, dodając pod koniec ucierania jogurt lub wodę z sokiem z cytryny.
Krok 6
Wykładamy na posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 21-24 cm.
Krok 7
Truskawki układamy na wierzchu ciasta (kilka można wcisnąć nieco głębiej do środka).
Krok 8
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia wbijamy w środek ciasta wykałaczkę – jeśli jest sucha, możemy wyjąć ciasto z truskawkami z piekarnika.
Krok 9
Po wyjęciu, przez ok. 10-15 minut, pozostawiamy do ostudzenia, nie wyjmując z foremki. Gdy wystygnie, wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

23 komentarze
  1. Ciasto pyszota, wszystkim smakowało znikło w moment. Moje też jakoś specjalnie nie wyrosło ale po wyjęciu z piekarnika też nie opadło. Truskawki ułożyłam tylko na wierzchu ale wszystkie i tak zatopiły się w cieście 🙂 Przed podaniem posypałam cukrem podrem i udekorowałam świezymi truskawkami – wyglądało apetycznie. Na pewno jeszcze nie raz zrobię to ciasto, przepis wykorzystać można na pewno z innymi owocami.

    1. Thineczko, ogromnie się cieszę, że wypróbowujesz tak wiele moich przepisów :). Ciasto jest uniwersalne i w ten sam sposób możesz je przygotować np. z rabarbarem czy jagodami, czereśniami, morelami, brzoskwiniami… Zamiast jogurtu można wykorzystać wodę albo sok owocowy – np. do takiego z rabarbarem polecam sok ze świeżej pomarańczy :).

  2. Wyszło mi niskie, ok 3-3,5 cm. Dodałam wszystko jak w przepisie. Mąkę dałam pszenną tortową. Tortownica taka jak w przepisie. To dlaczego na Pani zdjęciu jest wyższe niż moje? 😉

  3. Uwielbiam to ciasto. Jest wilgotne i sycące. Jak byłam na wakacje u rodziców, to piekłam, zjadaliśmy i jak się kończyło to robiłam drugie. Jak są świeże truskawki to dostaję bzika i robię ciągle to ciasto. W zimę trochę gorzej, ale mrożone owoce też się nadają.

  4. Witam!
    Nigdzie nie mogę dostać laski wanilii. Co prawda jest ekstrakt z wanilii ale jest bardzo drogi. Prawie 6funtów za buteleczkę. Do czego mogę później wykorzystać? Ewentualnie czym zastąpić w tym przepisie?

    1. Można go całkiem pominąć, nie ma problemu. Zamiast wanilii możesz użyć skórki startej z cytryny (wcześniej sparzonej) i też będzie smacznie :). Jeśli zdecydujesz się na zakup, takim ekstraktem można potem aromatyzować ciasta, nie korzystając z cukru waniliowego. Świetnie nadaje się do serników :).

  5. To najlepsze ciasto jakie jadłam od…bardzo, bardzo dawna. Jest po prostu tak pyszne, że mi się łapy trzęsły na sam widok. I zadziwia prostotą…

  6. Zdjęcia wyglądają smakowicie. Nie jestem zbyt dobrym kucharzem, a tym bardziej cukiernikiem, ale przepis wydaje się dość łatwy, więc może spróbuje. Fajne rozwiązanie na letni wieczór ze znajomymi. Na pewno wszystkim będzie smakować.

  7. Ciasto oczywiście nie mogło zrobić inaczej i opadło 🙂
    Próba kolejna będzie i mam nadzieje, że następnym razem mi wyjdzie. W smaku bardzo dobre – zniknęło do ranka dnia następnego.

    Dziękuje za przepis 🙂

  8. Pani Dorotko 🙂

    Pozytywną Kuchnię oglądam dopiero od niedawna i wykorzystanych przepisów mam w dorobku niewiele. Póki co wszystko bardzo dobre i nawet mi wychodzi, osobie która wszystko przesoli, przesłodzi i „przeprzyprawi”. Dzisiaj czas na ciasto z truskawkami – co prawda dopiero wieczorem, ale próba będzie podjęta na pewno. Wrócę jutro i opiszę wrażenia – jeśli tylko dożyję bo wiadomo co to mi wyjdzie? Truskawki są, masło jest, cukier jest, brak cytryny i wanilii. I tu moje pytanie, czy cukier waniliowy, albo PRLowski olejek też się sprawdzą równie dobrze?

    Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź. Do następnego odcinka 🙂

    1. Sok z cytryny można zastąpić sokiem pomarańczowym, ewentualnie woda + kwasek cytrynowy rodem z PRL-u też znajdą tu zastosowanie, tak samo jak cukier wanilinowy i olejek – skoro nie ma cukru z prawdziwą wanilią albo naturalnego ekstraktu, trzeba sobie inaczej radzić :).

  9. Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami.Na pewno skuszę się na upieczenie takiego ciasta już niedługo, bo sezon na truskawki niestety się konczy.Bardzo dobrze smakuje biszkopt nasączony malibu, pasuje do truskawek 😉

  10. Zdaje się, że w opisie wykonania ciasta pominięto etap dodawania 3/4 szklanki cuktu, co niestety odbiło się na moim cieście..
    Pozdrawiam

    1. Faktycznie, najmocniej przepraszam, umknął mi widocznie ten krok podczas pisania, a pewnie korzystałaś z przepisu, kiedy jeszcze nie było przy nim filmu. Już dopisałam co trzeba i mam nadzieję, że mimo wszystko cukier dało się dosypać na koniec do masy i ciasto jednak się upiekło.

      1. Niestety, zorientowałam się jak już wyjęłam ciasto z piekarnika, ale było całkiem zjadliwe z cukrem pudrem 🙂 poza tym reszta wypieków ze strony Pozytywnej Kuchni udaje się znakomicie, więc wciąż jest ona moim numerem 1 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)